Herlev Bladet

Skovlundemand med stort S: Har stået bag senioridræt og medborgerhus

Alex Nielsen runder 90 år 19. december og beviser dermed, at aktive mennesker har en god chance for at leve længe. Siden 1960 har han boet i Skovlunde og engageret sig lokalt i en lang række sammenhænge.

Som helt lille boede han på Vesterbro og blev kørt i barnevogn af en meget ung Tove Ditlevsen. Familien flyttede dog hurtigt til Vanløse, hvor han voksede op.

Som 25-årig i 1960 flyttede Alex Nielsen til Morelvej i Skovlunde sammen med sin hustru Kate. Og de bor stadig i samme hus, og torsdag 19. december fylder han 90 år. Årene i Skovlunde, som voksede sig større omkring ægteparret Nielsen, har budt på meget aktivitet fra Alex Nielsens side og gør det stadig.

»Det var stadig en landsby dengang. Ringtoften var ikke bygget endnu, og meget af Lundebjerggårdsvej var heller ikke opført,« fortæller han om 1960, og hustruen Kate tilføjer, at mange af villaerne i sidevejene til Ejbyvej, hvor de selv bor, også først blev bygget, efter de var flyttet dertil.

Det Skovlunde som voksede, kaldte på pionerånd hos beboerne, og Alex kastede sig ind i det frivillige foreningsarbejde. I første omgang spillede han og Kate dog fortsat håndbold i AIK i København, men da de hold, de spillede på, blev nedlagt, skiftede de til Skovlunde IF.  Ganske praktisk for ægteparret at skifte fritidsaktiviteterne til hjembyen, da de fik to sønner i løbet af tresserne.

Det var SIF Håndbold, som var Alex Nielsens indgang til at tage ansvar og gøre en indsats for andre mennesker i Skovlunde. Han blev relativt hurtigt old boys-træner, noget han blev ved med at være de næste 35-40 år.

»De gamle drenge ser jeg stadigvæk. Vi mødes et par gange om året eller tre,« fortæller han som en typisk ting for de mange relationer, han har i Skovlunde.

Det sociale er endnu mere vigtigt for mig. Folk der sludrer over en kop kaffe, det er guld værd

Stiftede senioridræt

I Skovlunde IF var han i 1997 med til at stifte en afdeling, som er noget af det, han er allermest stolt af at have medvirket til, nemlig senioridræt.

»Det er et af mine børn, som jeg virkelig har i hjertet,« som han siger det og fortsætter:

»Dengang var der slet ikke de idrætsmuligheder for de ældre. Men vi startede det, og det har udviklet sig, i dag er der jo både linedance, yoga, vandgymnastik og stavgang. Og et er motionen, men det sociale er endnu mere vigtigt for mig. Folk der sludrer over en kop kaffe, det er guld værd,« som han siger det og nævner, at der er 220 medlemmer af Senioridræt, hvor han var formand i 17 år.

Hans aktivitet i Skovlunde IF førte til, at han begyndte at kaste sig over mange andre ting, hvilket blev endnu mere omfangsrigt, da han stoppede på arbejdsmarkedet. Alex Nielsen gik ind i Skovlunde Lokalråd, hvor han sad i 20 år. Han var med til at etablere medborgerhuset i Center Syd, da det tidligere medborgerhus tæt på stationen var blevet nedlagt, og søge Lokale- og Anlægsfonden om penge til formålet og også opnå støtte på en million kroner. Senere er medborgerhuset blevet til Skovlunde Kulturhus efter fusion med biblioteket.

Aktiviteterne bunder i dyb kærlighed til Skovlunde, som han anser som et rigtig godt sted at opholde sig, og det har han også oplevet hos andre borgere, som er flyttet dertil gennem årene.

»Jeg er Skovlundemand med stort S. Jeg ved godt, at Ballerup findes, men det er en udørken et eller andet sted,« griner han.

Hans aktiviteter har dog været så mangfoldige, at de også har haft med Ballerup at gøre. Gennem Skovlunde IF Senioridræt sidder han i styregruppen i paraplyorganisationen SIBK – Senioridrætten i Ballerup Kommune, og så har han også været særdeles engageret i Ballerup Kræmmerfestival, som finder sted i det grønne grænseområde mellem Ballerup og Skovlunde hver sommer. Han var med til at starte festivalen som PR-mand i 1999, og indtil i sommer var han tovholder for pensionistfrokosten gennem 24 år. Han har siddet i såvel Kontaktgruppen, med social indsats i fokus, og Idrætsrådet i Ballerup Kommune.

Hans aktive indsats er da også blevet hyldet i både 2740 og 2750. I 2005 blev han årets leder i Ballerup Kommune, i 2006 blev han Årets Skovlundeborger, og i 2016 blev Alex Nielsen udnævnt til æresmedlem af Skovlunde Idrætsforening (SIF) – Håndbold Gymnastik Senioridræt.

Typograf og tillidsmand

Også arbejdslivet var præget af fællesskab og at tænke i sammenhænge for mange mennesker. Alex Nielsen var typograf gennem 37 år i Gutenberghus/Egmont, og her var han tillidsmand i 10 af årene. Hans typografiske evner er i øvrigt også kommet det frivillige arbejde til gavn, da han har været tovholder på at fremstille plakater, blade og andet materiale i de forskellige sammenhænge i Skovlunde.

Det aktive liv betyder, at han har været meget væk hjemmefra, og han sender store roser til hustruen Kate, som har været og er et vigtigt bagland for ham, og hun har også selv været engageret i en del af det.

»Og hvis han ikke fik lov til at være aktiv, ville han jo sidde her i stuen og være sur. Det har aldrig generet mig, at han er så meget omkring,« siger hun.

»Og man får så stor glæde af at gå ind i frivilligt arbejde, det er det hele værd, når nogen siger: ‘tak fordi I giver os så meget’. Og så lever man længere, når man er aktiv,« fastslår han, og med foreløbig 90 år torsdag 19. december er han et godt bevis på det.

En stor familie

Samtidig med han har været aktiv gennem årene, er Alex Nielsens familie også vokset. Han og Kates to sønner har bredt sig til, at der er kommet svigerbørn, børnebørn og oldebørn ind i billedet. Så i dag består den nærmeste familie af 24 mennesker. Og han erkender, at han nok har set mindre til dem, end han ville have gjort, hvis ikke han havde været så aktiv ude omkring. Men de er dog også blevet prioriteret, understreger han.

»Jeg har måske ikke haft så meget tid til familien, som jeg ellers ville have haft, men vi har altid været der, hvis der har været brug for det og altid kommet, når der inviteres,« siger han.

Loyalitet er noget, som ligger Alex Nielsen på sinde, over for familien, Skovlunde og foreningslivet. Og oven i alt det andet formår Kate og Alex også at være loyale over for den idrætsklub, de var medlemmer af, før de flyttede til Skovlunde for mere end 64 år siden. De fortsatte som tidligere nævnt med at spille håndbold i AIK i København de første par efter flytningen, men selvom de skiftede håndboldhold til Skovlunde, bevarede de medlemskabet af AIK, hvor de den dag i dag spiller keglespil.

LÆS OGSÅ: Skovlundes 775 års jubilæum

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!