Skuffet borgmester: Må droppe Herlev-modellen for nyt plejehjem
I årevis har Herlev Kommune kæmpet for at indføre en ny model for kommunens nye plejehjem, men da der endnu ikke er kommet grønt lys fra staten, bliver projektet neddroslet, og i stedet er der friplejehjem i det nye byggeri på vej.
At drive et kommunalt plejehjem i et byggeri ejet af en pensionskasse er ikke set før. Det er, hvad Herlev Kommune har haft planer om i årevis for det kommende byggeri Hammergården ejet af PensionDanmark, og planen er døbt Herlev-modellen. Men nu står det klart, at den ikke føres ud i livet. Det grønne lys fra Christiansborg mangler nemlig fortsat.
»Jeg skal ikke lægge skjul på, at det er en af de største skuffelser i mit politiske liv, fordi Christiansborg har været så længe om at bakke op om en entydig fornuftig strategi. Vi har ikke mulighed for at gå videre i det nuværende grundlag, vi ville måske have det om et eller to år, men problemet er, vi kan ikke vente. Vi har ventet længe, og regeringen har været meget, meget lang tid om at komme til en konklusion og er endnu ikke kommet til en konklusion,« siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), som mener, at modellen vil kunne løse en del af de problemer, som ældreplejen står over for i fremtiden.
»Der skal bygges ældrecentre for i omegnen 80 milliarder kroner de næste ti år, og hele den enorme investering kan ikke ske ud af kommunekasserne. Den almene sektor kan ikke løfte det alene. Enten skal vi have en hulens masse friplejehjem, ellers skal vi have en hulens masse kommunalt opførte plejehjem. Det realistiske er l, at vi får en alt for langsom udvikling af de plejehjemspladser, og for mange ældre i Danmark må bo i ikke-tidssvarende boliger i alt for mange år,« forudser han, hvis der ikke sker noget. Og derfor forventer han, at der bliver åbnet for, at kommuner kan drive plejehjem i pensionskassers byggeri. Det sker blot ikke tids nok for Herlev.
Thomas Gyldal Petersen havde et klart ønske om, at det var med i ældreaftalen tidligere i år, men der fremgik denne model ikke.
Der skal være et tæt samspil mellem friplejehjemmet og de kommunale medarbejdere, de skal have oplevelsen af at være i samme organisation
Medarbejderes ønske
I stedet fortsætter kommunen nu med plan B, som et politisk flertal bakker op, nemlig at oprette et fripladsplejehjem i PensionDanmarks byggeri Hammergården. Ifølge lovgivningen må der nemlig gerne skabes sådan et plejecenter i et pensionskasse-byggeri. Udbuddet er sat i gang i foråret ved en vedtagelse i kommunalbestyrelsen og bliver afsluttet til juli.
Thomas Gyldal Petersen lægger vægt på, at der stilles krav til den aktør, som skal vinde udbuddet, og der skal være et tæt samarbejde med alle i ældreplejen i Herlev, uanset om de er ansat på friplejehjemmet, eller de er i kommunen. Han lægger også vægt på fleksibilitet for personalet.
»Det er vigtigt, at vi passer på vores medarbejdere, det vil sige, at der bliver en mulighed for at blive virksomhedsoverdraget, hvis man ønsker det, så man kan blive på sin arbejdsplads og løse opgaverne, som man gør det i dag, men hvis man ønsker at overgå til opgaver i den kommunale organisation, så er vi meget åbne for at tilbyde det, fordi vi har brug for den arbejdskraft, både fordi vi har en del af plejepladserne samt genoptræning og aflastning. Der skal være et tæt samspil mellem friplejehjemmet og de kommunale medarbejdere, de skal have oplevelsen af at være i samme organisation, selvom de formelt er ansat i to forskellige organisationer,« siger han. På Hammergården vil de skulle arbejde side om side i de forskellige funktioner, der vil være i huset.
LÆS OGSÅ: Nyt plejehjem er sendt i udbud
Der er lukket for kommentarer