Slut med kommunal snerydning på private fællesveje
En sag fra Ankestyrelsen betyder, at kommuner ikke længere må lave serviceaftaler om vinterbekæmpelse på private fællesvej. Nu overvejer grundejerforeningerne at gå sammen i nye aftaler.
Fremover kan Herlev Kommunes sneryddere holde fyraften lidt før tid. De skal nemlig ikke længere rydde sne og salte for syv grundejerforeninger i kommunen, som alle bor på private fællesveje.
Det skyldes, at kommunen er tvunget til at ophæve de serviceaftaler, man ellers har haft med de syv på grund af en beslutning i Ankestyrelsen.
Det fremgår af referatet fra det seneste Miljø-, Klima- og Teknikmøde, hvor udvalget besluttede at ophæve aftalerne på grund af den nævnte beslutning.
Den tager udgangspunkt i en sag fra Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor det er blevet besluttet, at kommunen ikke længere må udføre ’vinterbekæmpelse’ og oprensning af rendestene på private fællesveje, fordi det er ulovligt.
Ingen lovhjemmel
I Privatvejsloven, som de hører under, er der nemlig ikke grundlag for, at kommuner må indgå serviceaftaler med vejejere mod betaling.
Det må man ifølge kommunalfuldmagtsreglerne kun, hvis kommunen har et overskud af ressourcer i driften og kan udnytte dem til formålet.
Selvom der i Herlev Kommune er temmelig mange private fællesveje, får det altså ’kun’ konsekvenser for de syv grundejerforeninger, der har lavet en serviceaftale med kommunen.
Det er: Ålbrovej, Nøddeskellet, Hjortespringparken, Havstokken, Birkegården, Herlev Højslette og Havmandsvej.
Både i grundejerforeningen Herlev Højslette og ligeledes Havmandsvej har man i mange år været vant til, at kommunen slog et smut forbi, når der skulle saltes og ryddes sne, men det er slut nu.
Vil samarbejde om nye tilbud
»Vi er seks grundejerforeninger og en andelsboligforening, som har haft kommunal snerydning, og som nu skal ud og finde løsninger i det private, og det må vi bare acceptere«, siger Flemming Poulsen, der er formand for Grundejerforeningen Herlev Højslette.
Han tilføjer, at han har skrevet til de andre grundejerforeninger for at høre, om der kunne være interesse for at lave en fælles ordning sammen.
»Men i første omgang gælder det om at stikke en finger i jorden og indhente tilbud, og så må vi se, om der er andre, som vil være med«, siger formanden.
Han understreger, at de i hans grundejerforening har været godt tilfredse med den kommunale ordning, der ifølge ham var til en rimelig penge. Men der var også knaster. For eksempel blev de private fællesveje altid prioriteret sidst, når der skulle ryddes sne, og det vil en ny ordning måske kunne rette op på.
En bedre løsning
Også i grundejerforeningen Havmandsvej ser man lyst på tingene.
»For os vil det umiddelbart få den konsekevens, at vi skal ud og finde andre løsninger, og så kan vi risikere, at der bliver noget skidt, men det kan også ske, at vi finder en løsning, hvor vi får en bedre service for færre penge«, lyder det fra formand Anette Albiniussen..
Hun tilføjer, at en af de andre grundejerforeninger har inviteret dem til møde for at drøfte muligheden for en fælles løsning. Og det er de bestemt åbne overfor.
Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks