Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Snedker-elever samarbejder med ingeniør-elever om bæredygtigt byggeri i Herlev

Elever fra NEXT i Herlev har sammen med elever fra DTU udviklet bæredygtige løsninger til tagkonstruktion i fremtiden.

Den ene elevs værkstøjskasse består af stemmejern, skruemaskiner, høvle og knibetænger i forskellige størrelser. Den anden elevs værkstøjskasse er at finde på en computer og består primært af en lang række computerprogrammer, diverse ligninger og algoritmer.

Det kan godt være, at det ikke umiddelbart lyder som om, at de to værktøjskasser let kan forenes til én, men det er faktisk lige netop, hvad man har gjort på NEXT i Herlev.

Man kunne nok ikke gøre helt det samme i virkeligheden

Her har man nemlig sat 30 elever fra bygnings- og møbelsnedkeruddannelserne sammen med 30 ingeniørstuderende fra Danmarks Tekniske Universitet, så de sammen kan nytænke, konstruere og bygge bæredygtige tagkonstruktioner.

Projektet har taget sit udgangspunkt i NEXT’s skoleoplæringscenter, og kulminerede med en udstilling 14. oktober på kulturnatten.

»Jeg kan virkelig godt li’ det her projekt – det, at man kan lave noget ud af materialer, der ellers var blevet smidt ud, synes jeg, er vildt fedt,« fortæller Katrine Bansemer, der er i gang med sit andet år på bygningssnedkeruddannelsen på NEXT i Herlev.

LÆS OGSÅ: Få det fulde overblik: Sådan kan erhvervskvarteret i Herlev komme til at se ud

Med bæredygtighed følger udfordringer

Sammen med Magnus Døvle Andrews, der er på 9. semester på Structural Engineering på DTU, har Katrine Bansemer i forbindelse med projektet udviklet et glidesystem, der gør det muligt at udskifte tagplader i såkaldte moduler. Tanken er, at man på den måde kan skifte traditionelle tagplader ud med grønne tagplader eller med solcellepaneler.

»Det har været rigtig sjovt. De (snedkereleverne, red.) ved meget mere om træværket end os, så vi kan supplere hinanden rigtig godt i arbejdet,« siger Magnus Døvle Andrews.

Ud over Katrine og Magnus’ gruppes idé om grønne tage og solceller, så har andre grupper lavet tagsten af plastikgranulat eller af gamle bildæk.

Artiklen fortsætter under billedet.

En anden løsning var at lave tageplader af plastikgranulat eller af gamle bildæk. Foto: Next.

 

Og selvom det kan være sjovt at arbejde med genbrugsmateriale på denne måde, så følger også en række udfordringer.

»Man kunne nok ikke gøre helt det samme i virkeligheden, fordi materialet ikke er helt så stærkt anden gang, man bruger det,« siger Katrine Bansemer.

»Det er svært at bruge genanvendte materialer i de bærende konstruktioner, men man kommer nok til at kunne gøre det i fremtiden, hvis man finder en måde at gøre materialerne mere holdbare på,« siger Magnus Døvle Andrews.

Samarbejdet mellem NEXT og DTU er en del af det EU-finansierede projekt ved navn CIRCuIT, der skal inspirere til, hvordan man kan designe og bygge i fremtiden. Projektet strækker sig på tværs af EUs grænser.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!