Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Socialdemokratiet er stadig – marginalt – størst i Herlev

Landstendensen til Europa-Parlamentsvalget slår også igennem i Herlev, Socialdemokratiet beholder dog her snævert status som det største parti lokalt med SF lige i hælene. Stemmeprocenten var lavere end på landsplan.

På landsplan er den helt store historie, at SF overhalede Socialdemokratiet og blev det største parti i Danmark til Europa-Parlamentsvalget.

Det er dog ikke usædvanligt, at Socialdemokratiet ikke er størst ved valg til Europa-Parlamentet, for eksempel var Venstre størst for fem år siden, og for ti år siden var det Dansk Folkeparti.

I 2024 var Socialdemokratiet nede på 15,6 af stemmerne, hvilket er historisk ringe og en smule dårligere end det hidtil værste resultat for partiet, mens SF fik 17,43 procent.

I den socialdemokratiske kommune er Socialdemokratiet stadig størst, omend det er med en lille margen

48 stemmer skiller

I Herlev fik begge partier en højere procentdel af stemmerne end på landsplan, og her i den socialdemokratiske kommune er Socialdemokratiet stadig størst, omend det er med en lille margen. Socialdemokratiet fik 19,5 procent af herlevitternes stemmer, mens SF fik 19 procent. Det er blot 48 stemmer, som skiller de to partier.

Enhedslisten har også fået et klart bedre valg i Herlev end på landsplan. I Herlev fik partiet 10 procent af stemmerne, i Danmark som helhed var det 7,03.

V lavt i Herlev

Venstre fik til gengæld et klart ringere valg lokalt. I Herlev fik de 8,8 procent, mens de på landsplan fik 14,7. Også Danmarksdemokraterne stod dårligere i Herlev med 3,5 procent af stemmerne mod 7,39 på landsplan. Ikke så overraskende da dette parti ikke står stærkt i hovedstadsområdet, men har sin base i Jylland.

For de øvrige partier gælder, at deres resultat i Herlev ligger tæt på det, de fik i Danmark. Der ligger højst halvandet procentpoint i afvigelse fra landsresultatet.

Stemmeprocenten i Herlev var på 54,59 procent, lidt lavere end det landsdækkende tal på 58,2 procent.

Læs statistik om valget her. De personlige stemmer tælles op mandag.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Villumsen fra Herlev stopper i Europa-Parlamentet ved valget

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!