Herlev Bladet

Solskin, dannebrog og borgmesteren tog imod 26 nye danske statsborgere

Fredag blev årets eneste grundlovsceremoni for nye danske statsborgere i Herlev holdt på Rådhus Hjortespring.

En stille hvisken og lavmælt snakken prægede fredag formiddag kantinen i Rådhus Hjortespring, hvor 26 særdeles spændte og glade borgere med deres familier så frem til snart at kunne kalde sig danske statsborgere. Der var noget andægtigt over højtideligheden, der ikke blev mindre af, at kommunalbestyrelsessalen, der ligger i forlængelse af kantinen, også var taget i brug. En for en blev borgerne råbt op og bedt om at gå ud på 'torvet' i rådhuset, hvor borgmesteren ventede med det forløsende, formelle håndtryk, der suppleret med en underskrift officielt bød de nye 'medlemmer' af familien Danmark inden for 'i varmen' som danske statsborgere.

»Jeg har virkelig glædet mig til denne dag og til dét at være med til noget så fint, så flot og så fællesskabende. Det er en stor dag og særlig dag. Det har krævet en del af jer at komme hertil. I er velkomne og værdsatte her i vores fællesskab – i Herlev og i kongeriget Danmark,« lød det blandt andet fra manden med håndtrykket, borgmester Marco Damgaard (S), der startede dagens ceremoni med at holde en tale for alle de fremmødte.

En stor dag

En af dem, der også havde glædet sig, var 43-årige Morouge Karim Abdulameer Al-Musawi, der var mødt op med sin mand. Hun kom til Danmark fra Irak som 24-årig og har boet her i 19 år.

»Det er da en stor dag. Det giver noget tryghed. Vi har to børn på 13 og 14 år, så så det giver noget tryghed og frihed at blive en del af det danske samfund,« fortalte hun, der også glæder sig til at slippe for det administrative besvær, der kan være, når man ikke er statsborger som for eksempel at skulle forny sin opholdstilladelse.

Vi har to børn på 13 og 14 år, så så det giver noget tryghed og frihed at blive en del af det danske samfund

Artiklen fortsætter under billedet.

Morouge Karim Abdulameer Al-Musawi var meget glad for sit danske statsborgerskab, selvom hun har boet i landet i 19 år. Foto: Kenneth Hougaard.

En svær proces

Hvordan er det at skulle søge om dansk statsborgerskab?

»Det er svært. Jeg søgte i juni 2023 og fik svar ni måneder efter,« fortæller hun, der påpeger, at der forinden har været et langt forløb med mange mellemregninger, som også skulle løses.

For eksempel fremgår det af loven, at man som hovedregel skal have haft minimum ni års uafbrudt ophold i Danmark, en fuldtidsbeskæftigelse i mindst tre år og seks måneder inden for de sidste fire år og være i arbejde på ansøgningstidspunktet samt bestå indfødsretsprøven. Og den er svær, lyder det fra Morouge Karim Abdulameer Al-Musawi, som faktisk ikke bestod i første forsøg, men klarede den i andet hug.

Skulle hun sætte en finger på noget, ærgrer hun sig over, at hun måtte droppe sin læreruddannelse, da hun kom hertil for at klare kravet om fuldtidsbeskæftigelse. Omvendt er hun så glad for sit nuværende job som pædagogmedhjælper, at hun læser til pædagog ved siden af.

LÆS OGSÅ: Borgmester efterlyser svar fra nyt ministerium

Nemmere at rejse

Senait Solomon på 45 år er også glad for sit job som serviceassistent på Herlev Hospital. Og derfor var det også en storsmilende ny dansk statsborger, som denne fredag kunne tage imod det diplomlignende bevis, man får udleveret.

»Det betyder rigtig meget. Nu er jeg en brun dansker,« grinede hun, der var mødt op med sin mand Ghrmay Ghebremichael, som selv blev dansk statsborger for omkring 20 år siden.

Hvad betyder det for dig?

»Det betyder, at vi nu kan rejse sammen. Jeg har ikke kunnet rejse med min mand og vores tre børn (13, 15 og 16 år, red.), når vi har skullet besøge vores familie, som blandt andet bor i Canada og i USA,« fortalte hun, men det skal der nu laves om på.

»Og så bliver det også nemmere, når man for eksempel skal søge arbejde, for de spørger altid, om man er dansk statsborger,« tilføjede hendes mand.

Artiklen fortsætter under billedet.

Senait Solomon og hendes mand, Ghrmay Ghebremichael, skulle hjem og fejre hendes nye statsborgerskab med 'hygge', som hun sagde. Foto: Kenneth Hougaard.

Så skal der hygges

Hvordan har det været at søge om dansk statsborgerskab?

»Meget svært. Man skal lære, forstå og bestå,« påpegede Senait Solomon , der har boet i Danmark i 15 år.

Hvordan skal I fejre dagen?

»Vi skal ud og hygge,« grinede den nybagte statsborger.

Det betyder rigtig meget. Nu er jeg en brun dansker

Normalt holder Herlev Kommune to grundlovsceremonier årligt, men det bliver kun til en i år, fordi den anden, der ligger i efteråret er aflyst som følge af det danske EU-formandsskab og kommunalvalget.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet bliver du dansk statsborger den dag, du deltager i en grundlovsceremoni. Der kan dog gå op til 14 dage, før du er registreret som dansk statsborger i CPR-registret. Efter registreringen kan du ansøge om et dansk pas

Læs mere om grundlovsceremoni i Herlev her.

Læs mere om, hvad det kræver at blive dansk statsborger her.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!