
Statsminister efter borgmester-besøg: Vi skal både prioritere velfærd og sikkerhedssituation
Herlev var første stop, da statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, besøgte en række socialdemokratiske borgmestre.
»Jeg har gået til spinning lige ved ‘Stålen’ (tank på Herlev Hovedgade, red.) hos Lisbeth, hun er god, har du også gået hos hende?« lyder det jovialt fra statsminister og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, da hun fredag formiddag besøger borgmesterkontoret i Herlev.
Marco Damgaard (S) fortæller, at han faktisk også går i samme center, men ikke til spinning. Statsministerbesøget er første stop i partiets fredags-program, hvor turen også går forbi Ballerup, Glostrup, Albertslund og Rødovre. Vel at mærke efter et topmøde i Bruxelles torsdag aften med Europas stats- og regeringsledere. Turen har også ført hende forbi flere jyske byer og er af kommentatorer blevet kaldt en slags opvarmning forud for kommunalvalget i november. Med den vil hun vise, at der er en sammenhæng mellem det, der betyder noget i danskernes hverdag, og det, der foregår lige nu ude i verden. Derfor skal begge dele ifølge hende prioriteres højt.
derfor er det jo så rigtig godt, at vi har en borgmester i Herlev lige nu, der har skabt en af de bedste folkeskoler i landet i Tingbjerg under nogle ret svære vilkår
»Vi kan godt begge dele. Danskerne følger sindssygt godt med lige nu, i hvad det er, der sker. Man kan jo faktisk heller ikke undgå det. Det er mere et spørgsmål, om man har vejrtrækning nok til hver eneste dag at se, hvad der nu er sket. Mit indtryk er, at folk har fuldstændig styr på, hvad det er, der sker, og også kan se den uro og den risiko, der er forbundet derved. Men selvfølgelig er optaget af, at der er en god folkeskole til deres børn, og derfor er det jo så rigtig godt, at vi har en borgmester i Herlev lige nu, der har skabt en af de bedste folkeskoler i landet i Tingbjerg under nogle ret svære vilkår. Så her har vi en borgmester, der virkelig er forankret i noget helt konkret velfærd. Men vi skal kunne begge dele, og jeg har meget, meget stor tiltro til, at danskerne i virkeligheden er på begge dagsordner,« lyder det fra statsministeren, der der efter topmødet skrev på sin Instagram-profil, at de europæiske lande er blevet mere forbundne, og at der sjældent har været kortere afstand mellem sin tidligere hjemby Ballerup og Bruxelles.
Ikke råd til det hele, men…
Men én ting er, at der er plads til at prioritere begge dagsordener, er der også råd?
»Vi kommer til at skulle bruge rigtig mange penge på forsvar og sikkerhed. Vi har lige sat 50 milliarder af i år, og næste år. Vi kommer til at skulle sætte yderligere penge af. Så nej, jeg kan ikke love, at der er råd til alt det, vi gerne vil, men jeg kan love, at vi som socialdemokrater, vi gør alt, hvad vi kan, for der er en rimelig social balance i de beslutninger, der bliver truffet. Og selvfølgelig skal vi have et stærkt velfærdssamfund, også på den anden side af det her. Der kommer til at være diskussioner hen ad vejen. Vi kommer også til at snakke med hinanden, om ikke der er nogle ting, vi kan gøre på en anderledes måde nu,« påpeger Mette Frederiksen.
jeg kan ikke love, at der er råd til alt det, vi gerne vil, men jeg kan love, at vi som socialdemokrater, vi gør alt, hvad vi kan, for der er en rimelig social balance i de beslutninger, der bliver truffet
Hun giver selv et bud på, hvad det kunne være:
»For eksempel har kunstig intelligens et potentiale ind i vores velfærdssamfund, fordi når vi kigger ned over vores regnskaber i den offentlige sektor, så er der stadigvæk bundet rigtig mange penge op på processer, på bureaukrati, om man vil, og på tilladelser, godkendelser, sagsbehandling. Og jeg tror, fordi vi også er et meget digitaliseret samfund, samtidig som vi er et velfærdssamfund, at vi også kan bruge den situation, vi er i lige nu, til at få kunstig intelligens til at tage over på nogle af de lidt mere trivielle opgaver, der er i vores offentlige sektor, så vi kan frigøre dels nogle penge, for eksempel til Forsvaret, men måske endnu eller lige så vigtigt nogle medarbejdere til velfærd,« forklarer hun med tanke på at kunne ansætte flere faste lærere i stedet for vikarer.
Artiklen fortsætter under billedet.

Bliver en svær opgave
Herlevs borgmester, Marco Damgaard (S), supplerer:
»Virkeligheden er også den, at selvfølgelig kræver det ressourcer og penge, og lige nu, men det kræver også noget indhold. Det kræver også, at vi kigger på, hvordan vi laver velfærd. Og der er der jo et vigtigt samarbejde mellem regeringen, stat og så kommunerne, fordi det er os, der i sidste ende laver meget af den helt borgerlære velfærd. Derfor synes jeg også, det er interessant, at vi er i en tid, hvor der er kommet en ny ældrelov, som giver nogle nye muligheder i det. Der er en ny skoleaftale, som giver nogle nye indholdsmæssige muligheder i det. Og der kommer jo andre reformer: En sundhedsreform og en beskæftigelsesreform,« fortæller borgmestereren og uddyber, at det spændende ved de reformer er, at de kommunerne mere frihed til selv at træffe beslutninger.
LÆS OGSÅ: Stor stigning i antal førsteprioritetsansøgere til gymnasiet
»Og det bliver en svær opgave, men der bliver også en relevant opgave i at sige, at penge og ressourcer betyder noget, men der er også ressourcer og penge i kommunerne, som vi også skal have fundet ud af at bruge bedst muligt. Og det kommer vi til at arbejde med, og der synes jeg, at man har truffet nogle indholdsmæssige, rigtig gode beslutninger,« vurderer han.
Det fik Mette Frederiksen til at bemærke, at noget af det, som ældreloven sætter i gang, blev født under hendes besøg på Lille Birkholm Plejecenter for nogle år tilbage.
Efter statsministerbesøget svarede Herlevs borgmester på, hvad han og Herlev så kan bruge sådan et besøg til?
Hører en lydhørhed
»Jeg kan bruge det til, at man kan få noget sparring fra øverste hylde, men man kan også få noget opmærksomhed til nogle af de dagsordener, der er vigtige. Og det er vigtigt, når der bliver lavet økonomiaftale med kommunerne. Det er vigtigt, når vi tænker på, hvordan man fordeler penge med kommunerne, at der er nogen, der også taler vores sag og har fokus på det vigtige arbejde, vi laver i Herlev. Herlev er jo en fantastisk by, fordi Herlev er fællesskabernes by, og på en og samme tid er vi jo den der, synes jeg, fantastiske sammensætning af en masse stærke foreninger og borgere, men vi har også nogle fællesskaber, som er lidt mere udsatte, og vi har også et stort socialt ansvar i Herlev. Det kræver også, at der er ressourcer og vilje til, at man som by kan løfte det sociale ansvar. Og der hører jeg en lydhørhed fra statsministeren,« påpeger Marco Damgaard.
Kommunal- og regionalvalget er planlagt til tirsdag 18. november.
Der er lukket for kommentarer