Stigning igen: Endnu flere modtager julehjælp i Herlev i år
Både Røde Kors Herlev og lokale folkekirker melder om, at der er flere modtagere af julehjælp i forhold til i fjor.
Tendensen har været den samme gennem længere tid. År for år er der flere, som modtager julehjælp, både i Herlev og på landsplan.
Røde Kors Herlev og to ud af tre folkekirker i kommunen kan berette om stigning i antallet af ansøgere og modtagere af julehjælp. Fristen for at søge er endnu ikke overstået i den tredje folkekirke i Herlev: Præstebro, og derfor er der endnu ikke tal derfra.
Røde Kors Herlev uddeler julehjælp til 10 familier mere end sidste år, nemlig 155, her i mellem er der 269 børn, oplyser de.
Vi kan alle komme ud for at have brug for julehjælp, hvis vi står i en situation og for eksempel har mistet jobbet
Når børn flytter
Formand for Røde Kors Herlev, Camilla Buur, nævner to årsager til stigningen: At mennesker har det svært økonomisk, men også at det er blevet mere acceptabelt at søge om julehjælp, når man er vanskeligt stillet.
»Det kommer både af stigende husleje, priser på el og vand og prisstigninger i det hele taget,« nævner hun som nogle af årsagerne til, at flere end i fjor søger om julehjælp, som hun vurderer det.
I Lindehøj sogn uddeler de julehjælp til 46 ansøgere, hvilket er en stigning på 22 procent i forhold til sidste år. Her peger kirke- og kulturmedarbejder Kirsten Astafanos på særlige situationer, når børn flytter væk fra hjemmet af den ene eller anden årsag.
»Der er flere grupper, som har det hårdt. Når børn bliver 18 år, så ryger børnetilskuddet, og hvis de bliver anbragt, ryger boligsikringen, og så kan mange blive klemt.« er hendes erfaring.
I Herlev Kirke er antallet af modtagere steget fra 16 til 24.
Både Røde Kors Herlev og Lindehøj Kirke lægger vægt på, at de gerne vil i dialog med modtagerne af julehjælp, som kan blive siddende og være en del af noget julehygge, når de modtager poserne med mad, gaver eller gavekort.
»Når vi deler julehjælp ud, sørger vi for, at man kan klippe, klistre og hygge sig og få en kop kaffe og småkager. Det er en god måde, man kan sidde og snakke sammen på og også en måde at gøre det mindre skamfuldt,« siger Camilla Buur, og Kirsten Astafanos er på samme linje. »Vi sætter tid af til, at folk kan modtage julehjælp. Vi vil gerne snakke med de ansøgerne, som har lyst, så de får lettet hjertet. De har brug for nærhed og omsorg og at blive set som mennesker.«
Stadig et tabu
Begge peger på, at flere mennesker kan finde på at søge om julehjælp i forhold til tidligere, hvilket de ser som noget positivt.
»Nogle studerende har søgt julehjælp. Det oplevede vi ikke tidligere,« fortæller Kirsten Astafanos. På trods af den udvikling oplever Camilla Buur stadigvæk, at det hos mange stadigvæk er forbundet med skam.
»Det er stadigvæk et stort tabu, men det er noget, som skal nedbrydes. Vi kan alle komme ud for at have brug for julehjælp, hvis vi står i en situation og for eksempel har mistet jobbet, er på SU eller blevet ramt af sygdom, hvor man har brug for et ekstra skub,« siger hun og nævner, at Røde Kors Herlev gør opmærksom på muligheden på flere forskellige måder.
»Vi er opsøgende ved mange børneaktiviteter og familienetværk, hvor vi opfordrer til at søge, hvis man har behov. Vi gør også opmærksom på det på Facebook, og allerede til Herlev Festuge nævner vi det, hvis nogen fortæller os, at de er i en svær situation,« fortæller hun og fremhæver samtidig, at de ønsker at få familierne med ind Røde Kors’ aktiviteter gennem hele året.
Samme tone lyder fra Kirsten Astafanos i Lindehøj Kirke.
»Vi vil også gerne møde folk til marts, april og september,« fastslår hun.
På landsplan uddeler Røde Kors julehjælp til omkring 22.000 modtagere. Det er en stigning på 1000 i forhold til i fjor. Røde Kors har uddelt julehjælp siden 2011, hvor det begyndte med 2800 familier på landsplan. Siden har det været støt stigende.
LÆS OGSÅ: Julehjælp er blevet mindre tabubelagt
Der er lukket for kommentarer