Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Succes med at give patienter gode madoplevelser

Herlevs Herligheder er et unikt madkoncept udviklet på Herlev Hospital med det formål at give underernærede syge patienter de proteiner og den energi, som de har brug for. For nylig blev konceptet fremlagt for polske topembedsfolk.

Der er travlhed i mødelokalet på Herlev Hospitals sjette sal: Medicinsk Afdeling, som denne dag minder en del om en rigtig restaurant.

Det er langt fra tilfældigt, fortæller ledende klinisk diætist Tina Munk fra Køkkenenheden – mad, forskning og ernæring ved Herlev Hospital.

For udover god mad er netop det med at gøre maden spiselig for øjnene også en vigtig del af konceptet ’Herlevs Herligheder’, som er dét, man vil præsentere for den polske delegation.

Konceptet tager udgangspunkt i Tina Munks Ph.d. og går ud på at få patienter i ’ernæringsmæssig risiko’, som det hedder, til at få appetitten igen. Altså dem, der på grund af deres sygdom spiser for lidt i forhold til deres behov og derfor er i fare for at blive underernærede, hvis ikke de allerede er det.

»Det er ret simpelt, men budskabet er, at ernæring er en vigtig del af ens behandling«, siger hun og tilføjer, at en undersøgelse viser, at hvis man er underernærede og spiser mindre mad under indlæggelsen, så er risikoen for at dø højere.

Det virker

Det er en af de pointer, hun har fremlagt igen og igen for utallige delegationer som i dag for den polske, men konceptet er endnu ikke slået så hårdt igennem, som hun havde håbet på«, fortæller Tina Munk, der blandt andet har haft besøg fra Kina, Japan, Sverige og Belgien.

Dagens besøg er fra Polen og arrangeret af Healthcare Denmark, en nonprofit privat-offentlig organisation, som gerne vil promovere det danske sundhedsvæsens forcer som for eksempel Herlevs Herligheder.

»Det er en basal idé, men måske den skal behandles på et lidt højere niveau«, vurderer diætisten, der startede sit projekt i 2009 og indførte det på forskellige afdelinger på Herlev Hospital i årene 2013 til 2015 med stor succes.

Resultatet viste nemlig, at over 90 procent af de patienter, der deltog i Herlevs Herligheder med tilknyttet kliniske diætister som en slags rådgivere, fik den ernæring, de havde brug for.

Det var blandt andet på afdelingerne for kræftbehandling, mave-tarm, medicinsk og palliation.

Efterfølgende nyder disse afdelinger stadig godt af konceptet, som på grund af blandt andet økonomi endnu ikke er bredt ud til resten af hospitalet, forklarer Tina Munk.

Et europæisk problem

Det ægrer hende ikke mindst taget i betragtning, at det danske sundhedsministerium faktisk allerede har blåstemplet konceptet som et eksempel på en unik case, der kan være med til at forebygge genindlæggelser. Både herhjemme og uden for Danmarks grænser, for de tal, som hun har lagt til grund for sin Ph.d. er nemlig europæiske.

Derfor er det også en pointe, at underernæring ikke kun er et afrikansk problem. Det finder sted lige her på hospitalsgangene rundt omkring i Europa.

»25 procent af de småtspisende patienter får for lidt ernæring, og vi har eksempler på, at patienter må udsætte deres kemobehandling, fordi de er for svage«, fremhæver hun.

Af samme grund arbejder hun ufortrødent videre på at formidle sit budskab som for eksempel i dag, hvor hun i samarbejde med Healthcare Denmark tager den polske departementschef Michael Milkowski med følge.

Kan betale sig

De er alle sammen begejstret for den fine præsentation – ikke mindst madanretningen, som får Marta Daszuta fra den danske ambassade i Warszawa til at udbryde:

»Er det gratis for patienterne?«

Og ja, det er det, forklarer Tina Munk, der understreger, at det tilmed godt kan betale sig.

Tal fra regionen viser nemlig, at underernæring skønnes at koste Region Hovedstaden op mod tre milliarder kroner årligt og 15 milliarder på landsplan.

Derfor gælder det ifølge hende om at lave en ernæringsplan, der får patienterne til at ville spise, så de får dækket deres protein- og energibehov.

»Som del af forsøget har vi proteinberiget nogle af patienternes favoritretter. Det gør vi for at få dem til at spise flere proteiner, som blandt andet er med til at stimulere deres muskelopbygning med mere«, forklarer hun og tilføjer, at der er seks gram proteiner i hver ret i stedet for det normale et gram.

Favorit- eller livretterne er blandt andet brændende kærlighed, champignonsuppe, laks, koldskål, æblekage med flere.

LÆS OGSÅ: Kræftbehandling i verdensklasse på Herlev Hospital

Køkkenchef Marianne Lange, der har samarbejdet med Tina Munk om retterne, forklarer dog, at retterne sandsynligvis vil variere fra sted til sted.

»På Gentofte serverer vi blandt andet speltboller og smoothies, det kan vi ikke på Vestegnen«, siger hun om konceptet, der i praksis fungerer lidt som en a la carte restaurant.

Mad på bestilling

Der er nemlig lavet et menukort til de enkelte afdelinger, som patienterne kan bestille ud fra. Kortet indeholder 24 små ernæringstætte portionsanretninger udvalgt på baggrund af ’Herlevs Herligheder’.

Og så kan patienterne ellers bare bestille, hvad de har lyst til, og cirka 20 minutter efter er der serveret.

Den hurtige ekspedition skyldes, at maden står forberedt i køleskabe på de forskellige afdelinger og blot kræver opvarmning og anretning på afdelingens køkken. Noget den polske delegation også fik en smagsprøve på under deres besøg.

»Så det er lidt ligesom at bestille pizza«, var der en, der bemærkede under besøget.

Udover dagens proteintilskud og lidt til måske fik de polske embedsfolk en god portion inspiration med sig hjem, og så vil tiden vise, hvor mange flere præsentationer Tina Munk og hospitalskøkkenet skal give, før konceptet måske kan nå ud over Herlevs grænser også.

Faktisk afslører hun, at der pt. arbejdes på et tværkommunalt samarbejde med ni kommuner tæt på hospitalet om at sætte fokus på ernæringen også efter, at patienterne på hospitalet er blevet udskrevet.

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!