Herlev Bladet

Tilgængelighed i praksis: Vil indføre kommunale ture for handicappede

Formand for Handicaprådet i Herlev stiller forslag om, at rådet er vært for en række tilgængelighedsruter, hvor flere grupper handicappede peger på problemer i gadebilledet.

På samme måde som Herlev Bladet har været med to rollatorbrugere på tur rundt i Herlev Bymidte, ønsker formanden for handicaprådet i Herlev Kommune, Gitte Friberg Bomholdt, at indføre tilgængelighedsvandringer, hvor forskellige grupper af handicappede skal fortælle kommunen specifikt, hvor der er problemer med at færdes.

»Det handler helt generelt om, at folk med udfordringer, både kognitive, fysiske og synshandicappede, skal deltage og fortælle, hvor noget ikke fungerer,« siger hun og nævner, at det snart kommer på Handicaprådets mødedagsorden. I Handicaprådet sidder fem repræsentanter fra kommunalbestyrelsen og fem fra Danske Handicaporganisationers afdeling i Herlev.

Æstetik og tilgængelighed

Adspurgt om de problemer som de to rollatorbrugere har nævnt over for Herlev Bladet, nævner Gitte Friberg Bomholdt, at hun har forståelse for flere af de ting, de fremhæver. Hun er også med på, at mange steder i Herlev har været ekstra besværlige for handicappede og gangbesværede i de her år med de mange byggeprojekter og anlæggelsen af letbanen.

Hun forstår også, at brosten er irriterende.

»Det kan jeg godt sætte mig ind i, men her er der et dilemma mellem æstetik og tilgængelighed, men når gågaden på et tidspunkt skal renoveres, så skal tilgængeligheden tænkes ind i det,« siger hun.

En gangbesværet skal ikke finde ud af, hvem der har ansvaret

Kørestole ryster

Formand for Danske Handicaporganisationer Herlev, Tine Jæger Rasmussen, kan godt genkende de udfordringer, som de to rollatorbrugere har udtrykt over for Herlev Bladet.

»Vi har hørt rigtig meget, at det ikke er jævnt nok for handicappede, og der er problemer med kantsten og brosten. Når det gælder brosten, hvor smukke de end er, er det problematisk, at for eksempel kørestole ryster, når de har tunge dæk,« siger hun.

Tine Jæger Rasmussen oplever både imødekommenhed og forvirring, når hun påpeger kritisable forhold. Hun roser Letbaneselskabet for at reagere hurtigt, når de har fået kritik, andre gange kan det være besværligt at påpege ting, når for eksempel kommune, letbane eller boligselskaber ikke ved, hvem der har ansvaret for en præcis ting. Og så kan hun godt tænke sig, at handicappede bliver mere direkte hørt, når der er nybyggeri.

»Det måtte godt komme mere i system,« siger hun og tilføjer om Gitte Friberg Bomholdts forslag om tilgængelighedsvandringer:

»Det lyder som en god ide. Men vi skulle jo gerne forebygge ufremkommelighed og indtænke det i planlægningsfasen også.«

Forstår forvirring

Gitte Friberg Bomholdt forstår godt, at det kan opleves forvirrende som borger, når der er gråzoner omkring, hvem der har ansvaret for en given strækning, som er besværlig for handicappede. Her bør kommunen kunne informere godt uanset hvad, mener hun.

»En gangbesværet skal ikke finde ud af, hvem der har ansvaret,« mener hun. Når det gælder nybyggeri fremhæver, at kommunen skal holde loven i lokalplaner og sikre ordentlige adgangsforhold.

Hun mener dog ikke, at det er i hendes hænder, om de handicappede skal informeres endnu mere ved nybyggeri, men noget der ligger i Center for Teknik og Miljø.

LÆS OGSÅ: På tur med to rollatorbrugere i Herlev Bymidte

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!