Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

To dage med ‘hands-on’-uddannelser på menuen

Region Hovedstadens 'Skillskaravanen' besøger mandag og tirsdag Herlev Hallerne for at introducere kommunens 9. og 10. klasser for de muligheder, der er i erhvervsuddannelserne.

»Aaad, den er klistret, den her, den har ikke fået nok.«

Det kan være sin sag at rulle vietnamesiske forårsruller i rispapir, hvis man ikke har prøvet det før, men øvelse gør mester, og måske man oven i købet får smag for det – altså håndværket.

Netop det er pointen med Region Hovedstadens Skillskaravanen, som mandag rullede forbi Herlev Hallerne for at vise kommunens cirka 350 9. og 10. klasser, hvad erhvervsuddannelserne kan, inden de unge i marts 2025 skal vælge, hvad det næste kapitel af deres liv skal gå med.

Dagens program bød på to personlige fortællinger af unge faglærte efterfulgt af fem arbejdsstationer, hvor skoleeleverne fik lov at prøve kræfter med forskellige fag. Det var kokkefaget, elektriker- og frisørfaget, event- og salgsbranchen.

»Det er andet år, vi arrangerer det her, og vi gør det for at trække erhvervsuddannelserne til Herlev, for der ligger ikke rigtig noget lokalt bortset fra en afdeling af Next, men det er kun skolepraktik,« forklarede faglig koordinator Ella Sofie Danneskiold-Samsøe fra Uddannelsesvejledningen i kommunen.

LÆS OGSÅ: Stigende sygefravær udfordrer skoler og dagtilbud

Sjovt, men ikke den vej

Det er velkendt, at erhvervsuddannelserne i flere år har tabt terræn til blandt andet gymnasieuddannelserne. Det er blandt andet også derfor, at regeringen har foreslået en ny epx-uddannelse. Så dagens besøg handlede også om at få de unges øjne op for, at der findes alternativer, som er mere ‘hands-on’.

At dømme efter de unges engagement faldt besøget da også i god jord.

»Det er hyggeligt og sjovt, fordi man får lov til at lave sin egen frokost, men man får også mulighed for at prøve tingene selv og finde ud af, om der er noget, man kan li’,« lød det fra Adam, der til daglig går i 9.B på Herlev Byskole afdeling Eng.

man får lov til at lave sin egen frokost, men man får også mulighed for at prøve tingene selv

Han var så hurtig til at lave sin forårsrulle, at han var gået i gang med nummer to. Det var hans sidekammerat, Rayan, ligeledes 15 år, også.

Mens Adam ikke er 100 procent sikker på, hvad han vil, er det ikke tilfældet med kammeraten.

»Jeg vil studere på HTX, men det her er da fedt for dem, der vil prøve noget med hænderne,« sagde Rayan.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Ryan (tv.) og Adam, 9.B på Herlev Byskole afdeling Eng var hurtige til at lave vietnamesiske forårsruller, da Skillskaravanen kiggede forbi. Foto: Kenneth Hougaard.

Ved overvejelserne

At det rent faktisk er fedt, kan den nyeste evaluering fra MindMover, som har udviklet og står for det rullende uddannelseskoncept, bekræfte. Her fremgår det blandt 2.100 adspurgte elever, som er et repræsentativt udsnit, at 48 procent af eleverne efter karavane-besøget ‘i nogen grad’ er blevet mere nysgerrige på erhvervsuddannelserne, mens 23 procent i høj grad er blevet mere nysgerrige. Heraf følger i samme undersøgelse, at 34 procent i nogen grad derfor overvejer en erhvervsuddannelse, mens 13 procent i høj grad er ved overvejelserne.

Måske nogle af dem var tilstede i Herlev Hallerne denne mandag, hvor de udover madlavningen også skulle lære at sætte strøm til og forbinde en kontakt, så der kunne lys i en lampe. Sætte og style hinandens hår, planlægge en salgskampagne og koordinere en event.

Selvom Julie, Ellen og Freja fra 9. C på Lindehøjskolen var rimeligt afklaret med, at de ikke skulle på en erhvervsuddannelse, men på efterskole og gymnasiet, var dagen ikke spildt.

»Det er sjovt at prøve, specielt frisørfaget lyder spændende, og så er det bedre end en skoledag,« sagde de, der efterfølgende skulle tilbage på skolebænken og have historie resten af dagen.

Skillskaravanen besøger Herlev mandag og tirsdag.

FAKTA:

· Skillskaravanen er en mobil uddannelsesevent, der besøger grundskolerne i Region Hovedstaden.

· Gennem ung til ung-vejledning præsenteres elever i 8.-10. klasse for personlige fortællinger fortalt af unge faglærte rollemodeller og hands-on afprøvninger af forskellige håndværk.

· Skillskaravanen startede i 2021 og kører til og med 2025. Den er et samarbejde mellem Copenhagen Skills og den socialøkonomiske virksomhed Mind Mover, som har flere års erfaring med at afholde mobile vejledningsaktiviteter.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!