Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Troldekunstner imponeret over så mange ansøgere

Thomas Dambo, der står bag trætrolden Ivan Evigvår, som nu skal flytte, har flere trolde-nyheder i ærmet og glæder sig over interessen fra lokalområdet.

Interessen for at huse den bæredygtige trold Ivan Evigvår, der skal flytte fra sin plads i Sydhavnen, har indtil videre været overvældende, oplyser kunstneren bag, 43-årige Thomas Dambo på en telefonlinje fra Australien, hvor han pt. arbejder på et nyt troldeprojekt. Også Herlev og Skovlunde har meldt sig ind i kampen, hvilket han ikke var klar over før nu.

I sidste uge meldte han ud, at trolden skal flytte, fordi den står på en plads, hvor der skal bygges boliger. Derfor kan interesserede frem til onsdag næste uge via hans hjemmeside udfylde en formular og tilkendegive, at de vil have trolden, såfremt de opfylder en række kriterier.

Der er pt. kommet 180 ansøgninger fra interesserede, der gerne vil have skulpturen, men intet er afgjort endnu, oplyser han.

»Det er da et pænt tal. Nu har jeg jo været rapper, og hvis der kom 180 til min koncert, så var det mange,« griner kunstneren og fortsætter:

»Det er da dejligt, at noget, man har skabt, bliver så værdsat, at andre folk godt kan li’ det, og det er fantastisk, at nogle gamle brædder og paller i en container samlet af frivillige, kan blive så holdt af, at 180 vil kæmpe om at få fat den. Det får en til at tænke på, hvad der findes af andre ting i skraldespanden, som kan bruges til noget,« påpeger han, der har arbejdet med bæredygtighed og kunst siden 2010 og nogle år efter for alvor fik vind i sejlene med sine trolde.

Snart 100 trolde

I alt har Thomas Dambo og hans hold kreeret 95 trolde over hele verden, og der arbejdes pt. på den 96. i Nordjylland, og de er langt fra færdige med projektet.

LÆS OGSÅ: Hvem vinder trolden Ivan?

»Jeg har jo kaldt projektet ‘the Trail of a 1000 trolls’, så jeg har sat overlæggeren højt for mig selv. Nu nærmer vi os nummer 100, og den skal være på et meget hemmeligt sted i Danmark. Det bliver den mest hemmelige trold, jeg nogensinde har bygget,« afslører han og uddyber, at han efterhånden har spundet en hel verden op omkring med fortællinger, verdenskort og så videre.

Bliver du aldrig træt af trolde?

»Jeg elsker at lave det og se på arbejdet efterfølgende, men jeg tror, det største kunstværk er, at jeg efterhånden har fået 15 fuldtidsansatte til at hjælpe mig,« lyder det fra kunstneren, der som nævnt er i Perth i det vestlige Australien, hvor turistorganisationen Visit West Australia har bestilt X antal trolde.

Populære over hele verden

»Jeg har brugt de sidste 10 dage på sammen med en lokal biolog og en landskabsarkitekt at finde smukke steder, hvor vi gemmer troldene og laver et eventyr om det med et skattekort,« fortæller han og tilføjer, at troldehovederne bliver lavet på værkstedet i Roskilde, mens kroppene laves af lokalt genbrugsaffald som for eksempel flasker fra et bryggeri og paller.

Derudover er han også i gang med at forberede en stor omrejsende udstilling med trolde til 10 forskellige stater i USA samt en coffeetable-kunstbog med de fleste af sine trolde.

Hvorfor tror du, at troldene er blevet så populære?

»Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi laver så meget på vores computere, så det er rart at se ting, der foregår ude i virkeligheden, og så kan folk godt li’ at blive bekræftet af virkeligheden og være i den rigtige natur og se på noget, der er lavet af rigtige mennesker. Det kan man gøre ved troldene, og man tage billeder af sig selv og sin familie foran dem, som beviser, at man har været ude i virkeligheden,« vurderer Thomas Dambo.

Derudover er der hele miljøperspektivet, da troldene er lavet af genbrugsmaterialer.

»Det rammer en tendens med bæredygtighed, hvor jeg har været tidligt ude og skabe ting af affald og genbrug og har lavet workshops sammen med andre. Derfor synes også godt, jeg kan tillade at tilskrive mig selv lidt af succesen med projektet,« lyder det.

Afrika eller et natursted

Vil man have del i succesen og fingrene i Ivan Evigvår er første skridt som nævnt en ansøgning. Derudover skal der også opfyldes en række kriterier og sidst men ikke mindst, skal kunstneren og holdet vurdere hver enkelt ansøgning.

»Mange har spurgt, hvad kriterierne skal være, og jeg synes jo, at man ikke kan være andet bekendt end at snakke med ham. Det hele handler ikke om mig, og da jeg kan flydende ‘trold’, måtte jeg lægge det på mig. Så han sagde til mig, at han godt kunne tænke sig at komme til Afrika, for der er ingen andre trolde. Derudover kunne det være fantastisk, for han har set de kæmpe store betonagtige parkeringsmoduler, der ligesom hører til butikscentre og lignende, hvis man kunne lave et af dem om til en park, hvor han kunne bo. Og endelig drømmer han også om en ø, hvor der ikke er adgang til biler,« forklarer Thomas Dambo.

Han understreger dog, at det ene ikke udelukker det andet, og at ALT er i spil. Det skal bare være et sted i naturen, hvor der ikke lugter af benzin.

Ansøgningerne bliver læst fra torsdag næste uge og derefter kommer der en afgørelse.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!