Herlev Bladet

TV-studier tømt efter 38 år: Fra Bubber til Big Brother og OL

Discovery er her i efteråret lukket ned i Mileparken, det betyder samtidig farvel til næsten 40 år med tv-kanaler på kanten af Skovlunde og Herlev. Nogle af landets mest kendte radiostationer er dog fortsat i bygningen.

Da en ny superligasæson gik i gang i sommer, betød det samtidig et farvel til rettighederne for Discovery, som ikke længere kunne sende fodbold på 6’eren og Canal 9.

Det medførte en større fyringsrunde, og at firmaet forlod tv-studierne i Mileparken 20A i erhvervskvarteret i Skovlunde, få meter fra grænsen til Herlev, og samlede alle aktiviteterne i København.

Denne beslutning var ikke kun et farvel til Discovery i Skovlunde. Det var samtidig afslutningen på en næsten 40 år lang og unik epoke i dansk mediehistorie, hvor Mileparken gennem alle årene har lagt areal til en lang række tv-kanaler og -produktioner under et hav af forskellige ejerskaber.

Kanal 2 var den første tv-station, som flyttede ind i bygningen midt i 1980’erne. Det var før, at der overhovedet var noget, som hed TV2, og Kanal 2 var dermed det første reelle tv-alternativ til DR i hovedstadsregionen. Da stationen startede i 1984, lå den på Nordre Fasanvej på Frederiksberg, men flyttede relativt hurtigt til Mileparken.

TV-stationen fostrede en lang række medarbejdere, som siden gjorde karriere på DR og TV2. En af nyskabelserne på Kanal 2 var blandt andet at sende Morgenflimmer, et tv-program om morgenen med nyheder, interviews, underholdning, tegnefilm og Bubbers Badekar mere end 10 år før, at TV2 fandt på at sende morgen-tv.

Dekoder og reception

Reklamer var endnu ikke tilladt på dansk tv, da Kanal 2 begyndte. I stedet skulle man få indtægter i hus ved at kode en stor del af udsendelserne, og så var det meningen, at seerne skulle købe dekodere. Bettina Norling Raae fra Herlev var som ung ansat på Kanal 2 fra 1986  og begyndte i dekoderafdelingen, senere blev hun receptionist i Mileparken og endnu senere arbejdede hun med produktionen.

»Det var en fest at være der. Det kunne da være stressende ind i mellem, og tonen kunne være hård, men stemningen var altid god, det var et fedt arbejde, mens man var ung. Det var ikke noget, jeg ville holde til i dag,« siger hun og understreger dermed, at der ikke var nogen øvre arbejdstid.

Det kunne være fra Morgenflimmer meget tidligt til sen aften. Hun beundrede kollegaerne i høj grad.

»De var meget kunstneriske i deres fag. Jeg havde ikke indtryk af, at man skulle vise DR en hel masse, man hvilede i sig selv og ville bare yde det bedste,« erindrer hun.

Bettina Norling Raae valgte at stoppe på Kanal 2 i begyndelsen af 1990’erne, da en ny ejer var trådt til og rokerede rundt på en række ting, og blandt andet sendte nogle produktioner væk fra Mileparken. Det faldt ikke i hendes og andres smag, og de var flere, som derfor stoppede, fortæller hun.

Mileparken 20A, tv og radio. Bauer Media.
Mileparken 20A var i næsten 40 år rammen om tv-produktion. Foto: Thomas Frederiksen

Ingen smarte caféer

Jette Hill Ludvigsen var medarbejder i Mileparken i 13 år. Hun gik på teaterskole og begyndte som speaker, inden hun fik en mere fast tilknytning. Hun var til samtale hos daværende Kanal 2-direktør Stig Hasner.

»Der var en kødrand af unge piger, som ville arbejde gratis. Jeg sagde ja til, at jeg godt ville speake, men at jeg ikke arbejdede gratis, og det tror jeg, at han havde respekt for,« fortæller hun.

Efter en tid som speaker begyndte hun at lave indslag til Morgenflimmer, hvor blandt andet Camilla Miehe-Renard og Ellen Hillingsø var studieværter, og senere blev hun selv studievært på nyhederne om aftenen, som først hed KanalNyt og sidenhen Kanal 2 Rapporten, hvor blandt andet Ole Stephensen var medvært en periode. Jette Hill Ludvigsen blev det faste kendte ansigt på Kanal 2 i en lang årrække, hvilket hun fortæller, at hun fortsat bliver mindet om dagligt mere end 25 år senere.

»Der var en fantastisk pionerånd og højt til loftet. Alle medarbejderne havde et drive, vi arbejdede solen sort og hele tiden. Og vi var tæt på seerne, vi var i øjenhøjde med dem og havde ingen distance. De kunne mærke, at vi var oprigtige,« husker hun tilbage.

Blandt nogle gamle Kanal 2-folk er det nævnt som et tilbageskridt, at man flyttede fra Nordre Fasanvej til et gråt erhvervskvarter i Skovlunde. Sådan ser Jette Hill Ludvigsen ikke på det, hun mener endda, at det havde sine fordele, at tv-stationen lå i Skovlunde.

»Kvarteret var, som det var. Men når jeg trådte ind ad døren, var der nysgerrige, spændende og sjove kollegaer, og så tror jeg, at det gavnede sammenholdet at ligge der. Vi var ligesom der, og der var ingen smarte caféer ved siden af at gå hen på,« siger hun.

Jette Hill Ludvigsen og Ole Stephensen, Kanal 2 Rapporten, 1990
Jette Hill Ludvigsen sammen med Ole Stephensen i Kanal 2 Rapporten i 1990. Foto: Kanal 2

Big Brother

Kanal 2-navnet forsvandt i slutningen i 1990’erne. Der blev ved med at være lokale nyheder, men det store tv-navn blev nu TVDanmark, som var en sammenslutning af en lang række lokale tv-stationer landet over. I løbet af 00’erne sendte de blandt andet det banebrydende reality-show Big Brother, som i nogle sæsoner foregik i Mileparken.

Sideløbende med TVDanmark flyttede en række mindre lokale tv-stationer ind, blandt andet Kanal Sjælland, som trods navnet primært dækkede Herlev og Ballerup kommuner. Blandt medarbejderne var Inge Ekelund, som selv bor i Herlev.

»Det var fedt hele vejen igennem med kreative mennesker. Vi havde det sjovt, og alle bakkede hinanden op, uanset hvor vi kom fra, der var en god stemning mellem alle lige fra de professionelle journalister til dem, der lavede kristent lokal-tv« fortæller hun.

Udover Kanal Sjælland lavede hun ind i mellem indslag til TVDanmarks nyheder og var endda også inde over Big Brother. Undervejs skiftede TVDanmark navn til at hedde Kanal 4, Kanal 5, 6’eren og Canal 9.

I 2009 var det slut for Inge Ekelund og en lang række andre medarbejdere. Ejeren SBS besluttede at droppe lokale nyheder, efter de var produceret i Mileparken i mere end 20 år. I 2012 blev SBS købt af Discovery, som blev liggende i Mileparken frem til 2024, og som især koncentrerede sig om at sende sport derfra.

Pølsevogn rykkede ind

Mette Cornelius var ansat i Mileparken gennem ti år og stoppede i sommer som led i Discoverys neddrosling. At skulle arbejde i erhvervskvarteret i Skovlunde betød en praktisk ændring af hendes liv.

»Jeg blev nødt til at anskaffe mig en bil. Det var noget uoverskueligt at komme derud på anden vis,« siger hun om arbejdspladsen, der ligger i pæn afstand fra såvel Skovlunde og Herlev stationer.

På linje med andre nævner hun også, at det ikke er det mest charmerende område, men at der var masser af charme inde i bygningen.

»Indholdet var sjovt, udfordrende og spændende, og vi havde en fed tid,« siger hun og nævner, at hun har en familiær forbindelse til de tidlige Kanal 2-dage.

Hendes halvsøster er nemlig Mayianne Dinesen, som var studievært i Mileparken i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne.

»På toilettet hang der et stort billede af min søster, så hver gang jeg skulle derud, så jeg et billede af hende,« lyder det fra Mette Cornelius.

Fra sin egen tid husker Mette Cornelius blandt andet OL-transmissionerne.

»Det var meget intenst derude, hele lagerhallen blev ryddet, og der blev sat kommentatorbokse ind, og der blev kommenteret på alle tidspunkter af døgnet under OL, det var virkelig en fed og hyggelig stemning. Ind i mellem kom der en pølsevogn eller en burgerbiks derind, og vi levede nærmest i en boble og blev forundrede over at komme ud i lyset udenfor, når vi var færdige med at arbejde,« fortæller hun.

Mileparken 20A, Discovery rykker ud
Da Discovery var ved at tømme lokalerne i efteråret. Foto: Thomas Frederiksen

Radioen er der stadig

Da Discovery besluttede at flytte ud, var det enden på 38 års banebrydende tv-historie i Danmark i bygningen i Skovlunde. Helt slut med elektroniske medier er det dog ikke i Mileparken 20A. Flere af landets mest populære radiostationer som blandt andet Nova, The Voice, Radio Soft og Radio100 er fortsat at finde i halvdelen af bygningen.

De flyttede derud i løbet af 2011 og 2012, og radiovært Dennis Ravn fra Nova har været med alle årene.

»Det gav mening og passede til de behov, vi havde. Det var både billigere kvadratmeter, og samtidig er det nemt at finde parkeringsplads,« siger han og nævner med et smil, at det også er en fordel for de ansattes økonomi, at radiokanalerne ligger i et erhvervskvarter i Skovlunde og ikke i Indre By.

»Det blev markant billigere for medarbejderne, her er ingen restauranter, caféer og butikker i nærheden, som frister dig.«

Dennis Ravn, Nova FM, Mileparken 20A
Dennis Ravn er en fast radiostemme gennem årtier og taler stadig i mikrofonen fra Mileparken. Foto: Thomas Frederiksen

Savner TV-folkene

I begyndelsen af tiden i Mileparken var radiostationerne en del af det samme selskab som tv-produktionen i huset, men i 2015 blev de opkøbt af Bauer Media, og dermed blev  tv og radio adskilt. Dennis Ravn konstaterer, at Mileparken ikke er de mest spændende omgivelser, men det betyder ikke noget, når han er gået ind i bygningen.

»Det er ikke et så inspirerende område, men så er her særdeles inspirerende indenfor. Her er supergode faciliteter, og jeg oplever kollegaer med engagement, som er klar på udfordringer og samtidig er loyale og bliver her længe. Mange af os har været en del af det i mange år i en tid, hvor man ellers hører om, at alle skifter job i medieverdenen,« siger Dennis Ravn, som har været ansat firmaet under forskellige ejere og på forskellige adresser, siden han begyndte på The Voice i Odense i 1995.

Dennis Ravn er inkarneret radiomenneske, men speaker dog også til tv, og han har derfor stadig kontakt til Discovery. Han savner også tv-medarbejderne i huset i Mileparken.

»Det er lidt vemodigt, at de ikke er her mere. De var nogle fantastiske mennesker, og vi var skabt af det samme. Det var ildsjæle, grænsende til nørder, med et helt særligt engagement. Men verden ændrer sig, og sådan er det, men det er som om, at der er en særlig ånd, som er blevet skabt i disse bygninger,« siger han.

Og så hænger et af de nuværende radionavnene – The Voice – uløseligt sammen med den oprindelige tv-kanal i bygningen, det forlængst hedengangne Kanal 2. Tv-kanalen og radiostationen blev begge grundlagt af Klaus Riskær Pedersen og baron Otto Reedtz-Thott i 1984, og en del medarbejdere var tilknyttet både The Voice og Kanal 2. De to kanaler lå dog aldrig i Mileparken samtidig, men altså samme sted med flere årtiers mellemrum.

LÆS OGSÅ: Da Herlev lagde areal til et stort tv-show 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!