Opdateret: Ungefestival for afgangselever skal være et fedt alternativ til alkohol
UngHerlev, den tidligere ungdomsskole, har fået grønt lys til sammen med de unge at arrangere en ungdomsfestival for Herlevs 9. klasser på sidste skoledag.
Opdateret mandag 2. dec. med kommentar fra Liberal Alliance, der stemte imod det politiske forslag.
I flere år har risikoen for, at landets 9. klasses-elever på sidste skoledag drikker sig fra sans og samling, været en tilbagevendende problematik i den offentlige debat.
Nu vil Herlev Kommune gå forrest i et forsøg på om ikke at løse problemet så i hvert fald vise et alternativ, der kan føre eleverne i en anden retning. Der er i første omgang afsat 350.000 kroner til forsøget.
»Kunne man lave et alternativ, hvor vi starter en inddragende proces med eleverne for at høre, hvad der skal til, så de ikke tager afsted til Fælledparken eller Bakken for at drikke. Hvad kunne det aller fedeste være? Hvem skal vi have af kunstnere, så det bliver så spændende, at vi kan kæmpe mod den her stærke alkoholkultur,« spørger leder af UngHerlev (den tidligere ungdomsskole), Kenneth Strøm.
At det ikke altid skal være alkoholen, der er samlingspunktet i en ungdomskultur
Han understreger, at idéen ikke er opstået, fordi der de tidligere år har været problemer med alkohol på sidste skoledag i Herlev, men derimod som følge af en landsdækkende tendens, hvor der kommer stadigt mere fokus på unge og alkohol.
Ifølge tal fra Alkohol og Samfund har 74 procent af de 15-16-årige drukket alkohol inden for den sidste måned. I Europa er gennemsnittet på 47 procent. En rapport om unges alkoholvaner fra 2023 oplyser desuden, at 84 procent af de 15-25-årige har prøvet at drikke sig fulde, og at 60 procent var mellem 14 og 16 år, da de første gang var fulde. Rapporten konkluderer, at unges alkoholforbrug har været stigende fra 2014, men er begyndt at flader ud dog med en lille stigning stadigvæk.
LÆS MERE: Liberal Alliance mener ikke at et forbud er vejen frem
Et alternativ til ‘dødsdruk’
»Det her er ikke noget nyt, og det er noget, der har været fokus på i en del år. Med det her initiativ prøver vi at aflæse, hvad der er oppe i tiden. Man kan sagtens feste uden alkohol, og det, synes jeg, har en værdi i sig selv. Så det kunne være fedt, hvis vi kunne vise et alternativ, for jeg tror ikke, det nytter noget at forbyde alkohol,« understreger Kenneth Strøm, der nu, hvor et flertal af de politiske partier har givet grønt lys, snarest vil gå i gang med at inddrage de unge i processen.
Det glæder Marco Damgaard (S), som er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, som traf beslutningen onsdag denne uge.
»Vi har længe snakket om at give de unge nogle gode muligheder på sidste skoledag og give dem et alternativ til den ‘dødsdruk’, der foregår i Fælledparken og Københavns omegn,« siger udvalgsformanden, der er helt med, at alternativet kræver noget der kan tiltrække de unge.
LÆS OGSÅ Nu er der strøm op nye elladestandere
»Vi skal lave noget fedt. Der skal være koncerter, dj, boder med aktiviteter, streetfood og så videre, så det er noget, de unge gider. Det allervigtigste er, hvis vi kan lave nogle fede aktiviteter med nogle halvfede navne, som optræder. Hvis vi kan tiltrække nogle unge, så tror jeg på en positiv spiral,« vurderer han, der ser for sig, at ungefestivalen vil vokse yderligere.
»Nu skyder vi det af i det her skoleår, og jeg er vildt positiv. Jeg tror, vi kan få rigtig mange med, som synes, det er fedt. Nu er det første gang, vi prøver det, så det er vigtigt for mig at vise for børn i 15-16-års-alderen, at der også er et alternativ. At det ikke altid skal være alkoholen, der er samlingspunktet i en ungdomskultur,« påpeger Marco Damgaard.
Bred opbakning
Det er planen, at ungefestivalen enten skal holdes på Klauzdal, som kommunen har lavet til et nyt ungdomskulturelt powercenter, eller i Elverparken, hvor 9. klasserne tidligere før corona plejede at fejre sidste skoledag med de såkaldte ‘barberskumsfester’ og vandkamp. Det vil man genindføre, og så er det meningen, at ungefestivalen starter omkring klokken 14.30 som et frivilligt tilbud, hvor deltagere kan købe et adgangsarmbånd for en halvtredser.
Ifølge udvalgsformanden vil man involvere alle over en bred kam i planlægningen og udførelsen, hvorfor forældre også er med samt SSP, lokalpolitiet, Natteravnene, ungecaféerne og kommunens folk.
det er vel også på tide, at vi er nogen, der tør at give de unge et alternativ
»Vi er mange om at sørge for, at det bliver et godt og ordentligt arrangement, og så tror jeg, vi skal have positive forventninger de unge, for jeg tror, der er mange, der går og venter på, at det er andet end alkohol, der binder os sammen.«
Bliver det ikke noget af en supertanker, der skal vendes?
»Du har ret i, at det ligger til ungdomskulturen, men det er vel også på tide, at vi er nogen, der tør at give de unge et alternativ,« fastslår Marco Damgaard.
LA imod alkoholforbud
Forslaget om en ungefestival blev stemt igennem med fem stemmer for (S, SF, C og EL) og én imod. Sidstnævnte var Hanne Bjørn fra Liberal Alliance, der stillede et ændringsforslag om at arrangere en såkaldt ‘posefest’ i stedet. Altså hvor de unge må medbringe en pose med alkohol, hvis de lyster, som de så kan aflevere til nogle forældrerepræsentanter, der står for udlevering efter behov.
Der er lukket for kommentarer