Usædvanlig brand ødelagde seks MR-scannere men så rykkede sundhedsvæsenet sammen
1. april udbrød der brand i en MR-scanner på Herlev Hospital, men på trods af hurtig udrykning stod man tilbage med seks ødelagte scannere. Hjælp fra andre hospitaler og en enorm holdindsats har gjort, at man formentlig i midt juni kan tilbyde tæt på den fulde kapacitet igen.
Lange ventelister med frustrerede borgere, der ikke kan få den hjælp, de er blevet stillet i udsigt, kunne meget vel have været tilfældet, efter at Herlev Gentofte Hospital mistede seks MR-scannere 1. april i år på grund af brand. Men en helt usædvanlig indsats efter en helt usædvanlig brand ville det anderledes.
»Set fra vores stol hvis nogen tænker, at der er træghed i sundhedsvæsenet, så vil jeg sige, at selvom jeg har været 30 år i sundhedsvæsnet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor hurtigt vi har været i stand til at få noget op at stå. Der gik nærmest corona-beredskab i det: Hvordan får vi omfordelt patienterne, hvordan får vi skruet op for kapaciteten, lavet aftaler med andre hospitaler og i løbet af kort tid lavet solide planer for hvordan vi kommer op på det vi skal,« forklarer vicedirektør for hospitalet, René Priess, om nogle af de udfordringer, de pludselig skulle håndtere.
De gode venner
Før 1. april havde hospitalet i alt seks MR-scannere på ‘det gamle hospital’ i Herlev og en i det nye Akuthuset samt fire på Gentofte-matriklen. De bliver typisk brugt til scanning af for eksempel knæ, albuer og hænder, men også til undersøgelse af patienter mistænkt for kræft.
Så når man går fra syv til én scanner på Herlev-matriklen på en dag, så er det alvorligt, og netop derfor var det ifølge René Priess vigtigt, at man kunne handle hurtigt, men også at man kunne få hjælp udefra.
LÆS OGSÅ: Stod med bedøvet patient
»Vi får to spritnye scannere i løbet af maj, som skal kunne køre midt juni. Derudover har vi en scanner i akutområdet, som kører dobbelt op (fra klokken 8 morgen til 23 aften, red.), og så har vi skruet op for kapaciteten på Gentofte og ringet til gode venner på andre hospitaler (Bispebjerg, Frederiksberg, Nordsjællands, red.) og spurgte, om de kunne hjælpe, og det kunne de godt,« fortæller han.
Det fortæller noget om, at når problemerne er store nok, så går vi i takt, så hjælper vi hinanden
Solidarisk sundhedsvæsen
»Det fortæller noget om, at når problemerne er store nok, så går vi i takt, så hjælper vi hinanden. Man kan sige, at dét at have et sundhedsvæsen under pres ser vi en gang imellem, men når det virkelig bliver svært, så har der været en stor velvilje til at hjælpe os,« vurderer vicedirektøren og fremhæver især Nordsjællands Hospital.
Her har man fået grønt lys til at kunne bruge deres MR-scannere til behandling af prostata-patienter fire aftener ugentligt, hvor man så stiller med sit eget personale.
Så samlet set ser regnskabet sådan ud, at man har mistet seks MR-scannere, men kompenseret ved at bruge den ene man har dobbelt så meget, så den næsten tæller for to. Derudover får Herlev Hospital to nye og endelig har man kunnet finde og leje to såkaldte busser med indbyggede scannere, en fra England og en fra Tyskland, som på ubestemt tid kan stå og være i daglig drift ved hospitalet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Akutte og kræftpatienter prioriteres
Det betyder også, at man fra omkring midt juni regner med at kunne være tilbage tæt på fuld kapacitet, lyder det.
»I forhold til udredning af patienter og tage akutte ind, dér kan vi levere, og på kontroldelen kigger vi hele tiden på det løbende behov, så lige nu er der ikke brug for at ringe til flere venner, så med mindre der kommer en meget stor efterspørgsel, ser det ret fornuftigt ud. Og så har vi både Nordsjællands og Riget med i vores loop,« påpeger René Priess.
Han understreger, at kræftpatienter og akutte patienter hele tiden har været førsteprioriteter, og der er man tæt på at være mål.
»Hvad angår opfølgende kontrol kan vi måske komme i en situation på sigt, hvor tiden til næste kontrol bliver forlænget, men det må vi se i den kommende tid,« påpeger han.
»Men når man laver kontroller, kan man sagtens komme i en situation, hvor det i stedet for en ventetid på tre til fire måneder bliver fire eller syv måneder,« påpeger han.
I forhold til genetablering af selve scanner-centeret med de seks scannere kommer det til at tage lidt længere tid, men han håber på, at de kan nå langt i år. Men first things first, og det vigtigste er, at patientdelen efterhånden er på plads.
Ingen tilskadekomne
Det understreges også af ledende overradiograf Preben Thomassen fra Afdeling for Røntgen og Skanning – den afdeling, der husede de seks scannere. Det er ham og hans personale, der har stået for at lægge det store logistiske puslespil. Et nonstop overarbejde, der nu ser ud til at aftage. Han har sagt ja til at vise Herlev Bladet rundt i det beskadigede scanner-center på tredje sal og i busserne. Der lugter stadig af plastisk røg på gangene her mange uger efter, selvom Skadeservice ifølge overradiografen satte ekstra mandskab af til at rengøre brandområdet. Der går nok en rum tid endnu, før den særlige hospitalslugt igen vinder indpas. Så uanset man vil eller ej, så glemmer man ikke den usædvanlige brand lige med det første.
»Jeg har aldrig hørt om en brand i en MR-scanner i Danmark, og hvis man ser på verdensplan er det ganske få situationer, hvor der har været ild i en scanner, det er helt usædvanligt,« forklarer Preben Thomassen, der kalder det en lille brand men med store konsekvenser. Selv husker han forløbet ret tydeligt.
pludselig opstår der røg inde fra scanneren og derefter åben ild
»I vores MR-center har vi seks MR-scannere. Den ene knurrede dagen før 1. april, så vi havde en ekspert på om morgenen, hvor vi prøvede at genstarte den. Der var ingen patienter i, men et fantom, og så fik vi remote hjælp fra Philips (producenten, red.). Under hele processen får vi dårlige billeder ud, der er noget, der er skævt i scanneren, og pludselig opstår der røg inde fra scanneren og derefter åben ild, og så træder alle sikkerhedsforanstaltninger i gang med det samme,« forklarer han.
Han tilføjer, at det blandt andet betyder, at man isolerer rummet, så der bliver iltfattigt, evakuerer de ansatte og patienterne.
»Og så ‘quincher’ vi scanneren, det vil sige, vi tager kølingen væk. En MR-scanner er kølet ned til tæt på minus 273 grader, det absolutte nulpunkt, det sker med helium, og når man ‘quincher’, så vælger man at slippe heliummet ud via en pipeline til samme formål,« uddyber han og understeger, at ingen kom til skade under branden, der tiltrak sig en større udrykningsstyrke af brand- og politivogne.
Artiklen fortsætter under billedet.
Mange følgeskader
På trods af den hurtige reaktion var det desværre ikke kun den omkring to år gamle scanner, der tog skade, men også de resterende fem, hvoraf to var så nye, at de endnu ikke var taget i brug. Skaderne skyldtes ifølge overradiografen den store mængde vand i området, der kom fra sprinklere og brandsprøjter. Derudover sod fra den kraftige røgudvikling.
»Vi evakuerede hele tredje sal, men på grund af den voldsomme røgudvikling steg røgen også op til fjerde sal langs vægpanelerne, så jeg tænkte ‘ok’, vi vidste godt, at brandvæsnet var der, men det her var mere voldsomt, end vi lige troede, så vi evakuerede hele fjerdesalen på røntgenområdet, urologisk og onkologisk samt plastikkirurgi,« beretter han, der trods alt er glad for den hurtige holdindsats.
på grund af den voldsomme røgudvikling steg røgen også op til fjerde sal langs vægpanelerne
Ukendt brandårsag
»Vi har taget fat i det her med det samme, og sådan som vi efterhånden har fået gelejdet patienterne rundt og med det, som andre hjælper med, så kommer vi næsten i mål. Vi har under 100 patienter, der ikke er håndteret. Det er ikke meget i den her sammenhæng, og de skal nok blive håndteret, alle henviste patienter får et tilbud om MR-undersøgelse,« understreger Preben Thomassen.
Den præcise brandårsag er endnu uvis og stadig i gang med at blive undersøgt. Den store grundighed omkring det skyldes blandt andet, at der også kører en forsikringssag, hvorfor man fra producentens side gerne vil være sikker på, at der for eksempel ikke er tale om en generel fejl, som kan medføre tilbagekaldelse af scannere.
Under normale omstændigheder har Preben Thomassens afdeling omkring 300 ansatte, som varetager 11 MR-scannere, 13 CT-scannere, 18 røntgenrum og fire ultralydsrum.
Der er lukket for kommentarer