Vand fra mosen skulle bruges i krig: Det grønne forsvarsværk
Vestvolden rummer et stykke unikt historie. Ny guide giver idéer til udflugter i området, hvor den sydøstlige del af Herlev lige er med i udkanten.
I august blev et af Herlevs grønne områder Kagsåparken nord for Frederikssundsvej spærret af for cyklister og fodgængere på grund af etableringen af et stort regnvandsprojekt, der skal klare fremtidens oversvømmelser.
Kagssøen og Kagsmosen på den anden side af Frederikssundsvej er dog stadig åbne, dette grønne område deler Herlev med Rødovre og Københavns kommuner. Og her kan man gå og cykle masser af ture lokalt, og man kan også følge et grønt spor endnu længere væk. Herlev Kommune skriver selv om Kagsmosen, at der er et rigt dyre- og planteliv, fordi naturen er forholdsvis uberørt.
Der er lagt op til mange gode ture, fordi du ikke kan se det hele på en gang
Vand som forsvar
Apropos vandprojektet i Kagsåparken så var der et såkaldt overfaldsbygværk ved Kagsmosen, der skulle regulere vandstanden i mosen, hvis krigen truede eller bragede løs. I dag kæmper man mod oversvømmelser, dengang i 1800-tallet planlagde man oversvømmelse, hvis fjenden skulle angribe København. De skulle altså blandt andet bekæmpes med vand fra mosen.
Det er en del af Vestvolden, forsvarsværket som blev anlagt 1888-1918, og strækker sig helt fra Køge Bugt til Utterslev Mose, en 14,452 kilometer lang strækning, som skulle skærme København mod fjender – og med landsbyen Herlev lige på den anden side. Moseområdet skulle så hindre fremmede soldater i at komme hen til volden.
Guide til volden
Erik Appel, som har en teknisk uddannelsesmæssig baggrund og har en stor interesse i både historie og natur, har udsendt den omfattende guide ‘Københavns Befæstning’, hvor der både er forslag til 22 forskellige ture på Vestvolden og andre forsvarshistoriske steder i Københavnsområdet og masser af historiske fakta og beskrivelser af bygninger på forsvarsværket, som selv mange der har boet mange år tæt ved Vestvolden ikke kender. Overfaldbygværket ved Kagsmosen er et af mange eksempler på talrige unikke bygninger på strækningen. I alt er der 28 kanonbatterier, 5 landforter og 9 bagvedliggende batterier på strækningen udover et utal af andre krudtmagasiner og bygværker på strækningen.
»Der er lagt op til mange gode ture, fordi du ikke kan se det hele på en gang,« skriver forfatteren i forordet.
Vestvolden kom aldrig i brug som forsvarsværk, og dermed blev mosevandet aldrig brugt i krig, men er blevet et rekreativt og grønt område på tværs af den ydre del af Københavns Kommune og som en del af forstæderne. Volden rummer mange spændende, historiske effekter, og det er muligt at gå eller cykle flere forskellige ruter, som der er flere forslag til i guiden.
Erik Appel: Københavns Befæstning, forlag: Books on Demand. Kan bestilles i alle boghandlere.
LÆS OGSÅ: På tur i naturen i den nordlige Herlev
Der er lukket for kommentarer