Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Foreninger samarbejder om at komme stigende sygefravær til livs

BUPL og Herlev Lærerforening har flere konkrete initiativer i støbeskeen for at reducere og forebygge det høje sygefravær blandt lærere og pædagogisk personale i Herlev.

Både Herlev Lærerforening og BUPL, som er pædagogernes fagforening, er bekendt med og ser med stor alvor på det stigende sygefravær blandt deres medlemmer i Herlev. Derfor er de to gået sammen om at nedsætte to arbejdsgrupper, hvor de vil til bunds i, hvorfor sygefraværet er blevet så højt, og hvad de kan gøre ved det.

Som Herlev Bladet har skrevet, lå sygefraværet blandt lærerne i Herlev i snit på 14,9 dage (CEPOS) om året i 2023, mens det til og med august i år i snit er på 15,7 dage om året ifølge kommunens egne tal. Tendensen er højere for det pædagogiske personale. Sidste år lå deres sygefravær på 16,9 dage (CEPOS), og nu ligger det til og med august på 23,1 dage i snit pr. år (kommunens tal).

LÆS MERE: Stigende sygefravær udfordrer skoler og daginstitutioner

Flere udfordrede børn

For lærerforeningens vedkommende handler det i høj grad om det stigende antal af børn, der har det svært og kræver ekstra hjælp. Inden for det sidste halve år har flere medlemmer henvendt sig om sygefravær end normalt. Det oplyser Jens Lunden, der er formand for Herlev Lærerforening. Ifølge ham går de fleste henvendelser på, at nogle børn i klasserne har det svært, hvilket udfordrer klasse- og undervisningsmiljøet.

»Det udfordrer lærerne på det personlige og faglige niveau, fordi der kan være nogle forventninger om, at skolen gør noget ved det, som ikke mødes. Og det kan udløse yderligere frustrationer, som kan føre til stress og depression,« påpeger han.

»Det er også et tegn på, at den tendens, der er i almenområdet med flere børn, der har det svært, den har vi svært ved at håndtere. Og da der vil komme flere af den type udfordringer på de almene skoler i fremtiden, så vi skal finde ud af, hvordan vi bliver gode til at håndtere det, uden at det går ud over arbejdsmiljøet,« siger han, der ikke vil afvise, at udvalgsformands Marco Damgaards idé om at opstille målsætninger kan være en vej at gå, men:

Det er også et tegn på, at den tendens, der er i almenområdet med flere børn, der har det svært, den har vi svært ved at håndtere

»Det er altid godt at have mål, problemet er bare, hvad måler man?,« påpeger formanden og tilføjer, at der ham bekendt er opstillet kommunale målsætninger for sygefravær inden for de enkelte arbejdspladser.

Jens Lunden vil hellere kigge på brugen af risikovurderinger som et værktøj.

»I den kommunale arbejdsmiljøpolitik står der, at hvis der er en risiko forbundet med arbejdet, så skal man lave en risikovurdering. Det kunne jeg godt tænke mig, at vi var mere undersøgende på, så vi måske kunne komme med nogle bud på praksisændringer,« foreslår han.

Ud og møde folk

Fællestillidsrepræsentant for BUPL i Herlev, Louise Nuppenau, tilføjer, at det også handler om at komme ud på skolerne og i daginstitutionerne.

‘Vi skal undersøge, hvorfor antallet af registrerede hændelser i kommunen er kraftigt stigende. Det kan ikke længere begrundes med, at vi er blevet bedre til at registrere. Vi skal ud på skole- og dagtilbudsområdet, ud på de enkelte institutioner, for at finde ud af hvor de støder på ”en mur” – hvad er det præcis, de oplever ske/ikke ske, og er der noget, de kan gøre derude for at forebygge, at disse hændelser sker, og dermed få lyst på, hvad der skal til for at ”løse” udfordringerne, men også for at forebygge det eventuelle fravær, der følger med’, skriver hun i en mail til Herlev Bladet.

Vi skal undersøge, hvorfor antallet af registrerede hændelser i kommunen er kraftigt stigende. Det kan ikke længere begrundes med, at vi er blevet bedre til at registrere

Hun er enig med Jens Lunden i, at håndteringen af børn, der har det svært på skoler og i dagtilbud, kan være medvirkende til det høje sygefravær.

‘Inklusionsopgaven kan give et forhøjet sygefravær, fordi begge faggrupper ikke altid har de fornødne kompetencer til at løse opgaven eller føler sig bakket op i opgavevaretagelsen, fordi skolerne skal rumme rigtig mange udfordrede børn. For pædagogerne vedkommende handler det også ofte om, at når børn går over i fritidsdelen, så følger der ikke ressourcer med, altså betragtes børnene dér, som helt almindelige, og der er ikke nok voksne til at hjælpe børnene på dén måde, som børnene har brug for’, understreger hun.

Når det er sagt, vurderer hun også, at noget af det høje sygefravær kan forklares ved ‘almindelig korttidssygdom’, men måske i flere tilfælde end normalt, fordi folks immunforsvar kan være svækket af corona og/eller et højt arbejdspres.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!