Asbestfund på Herlev Hospital udsætter flytteplaner
I november skulle en flytning af akutafdelingerne på Herlev Gentofte Hospital være gennemført, men den bliver nu udskudt til foråret på grund af asbestfund.
Fra 16. november i år var det meningen, at alle akutte medicinske patienter, som kan have behov for indlæggelse, og som skal undersøges nærmere, fremover skulle til Akutmodtagelsen i Herlev, mens patienter, der kommer ind med mindre skader og udenfor åbningstiderne i almen praksis, i større omfang skulle behandles i akutklinikken på Gentofte-matriklen. Men det meste af den plan bliver nu udskudt til foråret 2025, oplyser Region Hovedstaden i en orientering, som fredag sidste uge blev sendt til regionspolitikerne.
Det skyldes, at man i forbindelse med klargøringen af de lokaler, der skal benyttes til de nye akutte funktioner og medicinske senge på Herlev Hospital, har fundet asbestfibre i støvet over de nedsænkede lofter på tre etager i sengetårnet. Det skete i uge 40, hvorefter regionsrådet blev oplyst 9. oktober og nu har fået en opfølgende status.
Regionens Center for Ejendomme understreger i orienteringen, som Herlev Bladet har fået indblik i, ‘at der ikke har været nogen øget sundhedsrisiko for hverken patienter, pårørende eller ansatte på Herlev Hospital herunder håndværkere, som har arbejdet på hospitalet’. Dog vil der ifølge Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital generelt altid kunne findes små mængder af asbestfibre i bygninger, hvor der er anvendt asbest som for eksempel Herlev Hospital, men målinger i de samme bygninger ligger typisk langt under Arbejdstilsynets grænseværdier, lyder vurderingen.
at der ikke har været nogen øget sundhedsrisiko for hverken patienter, pårørende eller ansatte på Herlev Hospital herunder håndværkere, som har arbejdet på hospitalet’
Mulig årsag til asbestfundet
For at være på den sikre side har Center for Ejendomme foretaget en række tests blandt andet i luften i de nævnte rum. Her undersøger man, om der er spor af asbest og i så fald, om de ligger over Arbejdstilsynets grænseværdier. Resultater foreligger i slutningen af denne uge, oplyser man.
Der er også taget i alt cirka 100 nye prøver af støvet over loftspladerne i de nævnte lokaler. Af dem ses det, at godt 10 procent viser indhold af asbestfibre. Ifølge Center for Ejendomme kommer de ikke fra beskadigede eller for gamle byggematerialer. Derfor vurderer man, at det mest sandsynlige er, at der er sket en spredning af asbestfibre helt tilbage fra opførelsen af hospitalet, da det var almindeligt dengang at bruge asbestholdige byggematerialer. ‘Spredningen kan også være sket ved en fejl under en tidligere renovering eller en renovering, der er udført i hospitalets tidlige leveår, hvor man ikke havde den samme opmærksomhed på arbejde med asbest’, lyder det.
For netop at tage højde for det kortlagde man i 2012 de steder på Herlev Hospital, hvor der kunne være asbestforekomster, så man kunne håndtere dem i forbindelse med ombygnings- og renoveringsprojekter.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ikke alt udskydes
Omorganiseringen af akutafdelingerne har været et længe ventet ønske blandt andet for at undgå at skulle bruge tid på at flytte patienter fra Gentofte til Herlev med ambulance ved akutte og potentielt alvorlige sygdomstilfælde, som man gør i dag, men også for at kunne give patienter med ‘lette skader’ den kortest mulige ventetid. Blandt andet ved at behandle flere på Gentofte-matriklen.
Derfor gjorde man det til en del af Hospitalsplan 2025, som også involverede et Nyt Hjertecenter Hovedstaden, hvor akutte hjertemedicinske sengeafsnit skal flyttes fra Gentofte til Herlev, ligesom Rigshospitalet overtager ledelsen af den invasive hjertebehandling på Gentofte. Det gennemføres som planlagt. Det samme med A-kørsler, hvor akut ambulancekørsel med udrykning til en livs- eller førlighedstruende tilstand fra den 16. november fremover kører til Herlev-matriklen. Samtidig vil fordelingen af patienter med mindre skader justeres, så flere henvises til Gentofte-matriklen i tidsrummet klokken 8-22.
Til gengæld vil en stor del af de cirka 550 medarbejdere på hospitalet, som bliver en del af den nye organisering, alligevel ikke få nyt arbejdssted pr. 16. november i år. Dem tager man hånd om, oplyser regionen, og der vil snarest blive holdt et informationsmøde om udskydelsen.
LÆS OGSÅ: Stadig kød til patienterne, mens personalet skal spise mere grønt
Økonomiske udfordringer
Ifølge regionens egne beregninger kan omorganiseringen spare hospitalet for cirka 15 millioner kroner årligt – otte millioner på reduktion af to lægevagtslag og syv på sammenlægning af sengeafsnit. Penge, man allerede havde kalkuleret med også skulle dække ombygningen af hospitalet. Så hvad betyder en udskydelse for driften?
Ifølge orienteringen har man endnu ikke opgjort merudgifterne for selve istandsættelsen, men anlægsreserven forventes at kunne finansiere udgifterne i 2025. Dog vil der være udfordringer med at indhente de effektiviseringer, man allerede havde forventet ville komme i forbindelse med den nye akutstruktur. Derfor vil regionen i dialog med hospitalet nu drøfte omfanget af udfordringerne for at finde en løsning. Derudover vil man for at undgå yderligere forsinkelser undersøge, om man kan flytte de medicinske afsnit (lungemedicinsk sengeafsnit og resterende intensivfunktioner, afsnit for hormon- og stofskiftesygdomme, ældremedicinsk sengeafsnit samt Akutklinikkens sengeafsnit for kortere indlæggelser) fra Gentofte til Herlev i takt med, at de asbestramte lokaler på Herlev Hospital bliver saneret og godkendt.
FAKTA I om planområde Midt
I dag modtages akutte patienter fra Rudersdal, Gentofte, Furesø og Lyngby-Tårbæk på Gentofte-matriklen, mens Herlev tager sig af Egedal, Ballerup, Herlev, Gladsaxe og Rødovre.
Fremover kommer der flere patienter med mindre skader til Gentofte, mens alle, der skal undersøges nærmere, skal til Herlev.
FAKTA II om ny akutstruktur
Akutmodtagelsen Herlev
· Fra 65.000 til 80.000 flere patientkontakter (pr. år) til akut faglig vurdering/indlæggelse
· Fra 25.000 patientkontakter med mindre skader (pr. år) til 10.000-20.000
· Fra 10.000 patienter med akut almenmedicinske sygdomme (lægevagt) til 5.000-8.000
Akutklinikken i Gentofte
· Fra 20.000 patientkontakter med mindre skader (pr. år) til 25.000-35.000
· Fra 8.500 patienter med akut almenmedicinske sygdomme (lægevagt) til 10.000-15.000
Kilde: Region Hovedstaden
Der er lukket for kommentarer