Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Arrangører af Skovlundes jubilæum: Landsbystemningen findes her stadig

Aktive kræfter arrangerer 775-årsjubilæum i Skovlunde. De frivillige foreningsfolk sætter blandt andet pris på de grønne områder og kendskabet til hinanden i byen.

To sjæle, en tanke. 

Jørgen Pedersen fra Skovlunde Lokalråd gik i foråret en tur i Skovlunde Bypark og fik øje på den karakteristiske overdækning af scenen. 

Han tænkte tilbage på, at den overdækning kom op som optakt til Skovlundes 750-årsjubilæum for 25 år siden. 

»Jeg tænkte, om vi ikke skulle gøre noget omkring 775-årsjubilæet, og jeg tog derefter kontakt til Connie,« fortæller han. 

Connie er Connie Hartz, som er formand for Skovlunde Menighedsråd. 

»Og jeg var også begyndt at tænke tanken omkring det, da jeg i gamle mapper havde fundet materiale om 750-årsjubilæet,« fortæller hun.

Det er genkendelsens glæde, når os fra Skovlunde møder hinanden i forskellige sammenhænge

Mindre kan gøre det

Herefter blev Skovlunde Lokalråd og menighedsrådet med Jørgen Pedersen og Connie Hartz som drivkræfter enige om, at jubilæet skal markeres. 

Ballerup Historiske Forening, Skovlunde Kulturhus og Skovlunde Byteater kom også med som arrangører, mens der blev økonomisk støtte fra Center Syd, SuperBrugsen og  Ballerup Kommune samt fra både kirken og kulturhusets styregruppe. 

»Det bliver ikke samme niveau som for 25 år siden, hvor der var stor teateropsætning og masser af underholdning i gaden, men mindre kan også gøre det,« siger Jørgen Pedersen om årets arrangement, der består af begivenheder i Skovlunde Kulturhus, hvor der også er en udstilling, og Skovlunde Kirke samt foredrag og byvandring.

Udgifterne er omkring 25.000 kroner.

Genkendelsens glæde 

Connie Hartz og Jørgen Pedersen har boet i Skovlunde, hvor de begge er bosat i den sydlige del, siden henholdsvis 1967 og 1978. De har dermed mange årtiers erfaring fra byen, hvor de lægger mange frivillige kræfter. 

»Man er tæt på storbyen,  hvor man kan komme til på 20 minutter, samtidig med man bor lige ved grønne områder. Når vi sætter os uden for, kan vi ikke høre en lyd. Jeg bor tæt på Skovlunde Naturpark,« siger Jørgen Pedersen, når han skal nævne nogle af kvaliteterne ved Skovlunde. 

Connie Hartz er enig og fremhæver også, at der stadig er en landsbystemning i Skovlunde, og folk er engagerede.  

»Der er et aktivt foreningsliv, og det er genkendelsens glæde, når os fra Skovlunde møder hinanden i forskellige sammenhænge,« siger hun og nævner, at Skovlunde efterhånden har særdeles gamle traditioner som sankthans i byparken og julebazar i kirken. 

Byen er blevet ældre

Skovlunde er en by, som gennem årene er blevet ældre. De der som unge flyttede ind, da det moderne Skovlunde opstod, er blevet boende. 

»Kirkegården udvider med 58 pladser de næste år,« fortæller Connie Hartz som et symbol på det. 

De senere år er der dog bygget meget nyt, noget der får nye grupper af yngre mennesker til Skovlunde. 

»Gennemsnitsalderen bliver dermed sat ned med nybyggeriet,« siger Jørgen Pedersen.  

Selvom han og Connie Hartz holder meget af Skovlundes historie, både gennem 775 år og de henholdsvis cirka 57 og 46 år, de selv har boet der, er de ikke negative over for forandringer i byen. 

»Jeg er glad for, at det gamle center blev revet ned, det var så miserabelt til sidst. Det bliver  spændende at se, hvordan det nye udvikler sig,« siger Connie Hartz. 

LÆS OGSÅ: Skovlundes historie i ord og billeder

Fakta: Sådan fejres jubilæet

En udstilling om Skovlunde gennem 775 år åbner i Skovlunde Kulturhus i Center Syd lørdag 9. november klokken 10. Der er morgenbrød til de første 250 besøgende. Derefter er der et væld af arrangementer, blandt andet musik, frem til klokken 16. Klokken 13.30 er der en 7,75 kilometer lang vandretur gennem Skovlunde arrangeret af Connie Hartz. Udstillingen kan ses i kulturhuset frem til 14. november. 

Dagen efter, søndag 10. november, er der festgudstjeneste  i Skovlunde Kirke klokken 10. Det bliver efterfulgt af søndagscafé samt foredrag om Skovlunde Flyveplads af Svend Jensen og Henning Pedersen frem til klokken 16.  

Den første begivenhed i rækken er tirsdag 5. november klokken 19-21, hvor forfatteren Maria Helleberg holder foredrag i Skovlunde Kulturhus. I romanen ‘Barnet fra Thy’ skildrer hun det Skovlunde, som hun som barn selv flyttede til i 1960’erne. Gratis billetter.   

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!