Bolden sparket i mål: Kunstgræs til fodbold uden gummi
Nu spilles der fodbold på en helt ny type bane på Tvedvangen, hvor der er skabt en model for kunstgræs uden forurenende gummi.
»Husk gummi,« har det ofte lydt i kampagner, når det gælder sexlivet, men når det handler om fodboldbaner, skal gummi fjernes.
Alle som spiller fodbold på kunstgræsbaner eller har børn, som gør det, kender til de små sorte gummigranulater, som man nemt kan slæbe med uden for banen, hvilket folk, som ikke har berøring med fodbold, også har bemærket.
De små gummigranulater, der typisk stammer fra lastbildæk, er ikke kun irriterende på det personlige plan, de forurener også omgivelserne, når de ryger væk fra banen, og derfor har EU vedtaget et forbud mod dem, der indfases i de kommende år.
Gummigranulaterne har dog været en vigtig del af, at de omkring 400 kunstgræsbaner i Danmark – hvoraf de fem er i Herlev – har været en stor succes gennem de seneste 10-15 år. Granulaterne har gjort det muligt at spille året rundt, også i frostvejr, og har sikret spillerne et godt fodfæste.
Derfor er det noget af en udfordring at skabe kunstgræsbaner uden det element. Flere modeller er udviklet de senere år, og der indvies forskellige nye baner rundt omkring lige for tiden, i Herlev Kommune har man lagt sig fast på en model med krøllede og lige fibre, og torsdag var der premiere på den type bane på Tvedvangen, da den eksisterende bane bag skøjtehallen ved HI Fodbold var blevet renoveret.
Jeg forstår godt, at det kan føles som et spillemæssigt tilbageskridt at gå væk fra granulat
Herlev har kridtet op
Banen blev indviet, mens der var livlig aktivitet med masser af børne- og ungdomshold i HI Fodbold.
Der var smil, glæde og spillelyst, nogle af spillerne mente dog, at bolden ikke bevæger sig lige så godt som tidligere. Andre påpegede, at det forhåbentlig forbedrer sig, når banen er ‘spillet til’.
»Jeg forstår godt, at det kan føles som et spillemæssigt tilbageskridt at gå væk fra granulat, men det er uundgåeligt på grund af de miljøhensyn, som bliver dikteret fra EU. Derfor håber jeg, at I vil prøve på at lade være med at sammenligne alt for meget og måske finde glæde i, at vi her i Herlev er nogle af de første, der har kridtet fremtidens baner op,« lød det ved indvielsen fra Michele Møller Amundsen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Herlev Kommune.
Hun lovpriste samtidig den stærke fodboldkultur, som eksisterer i Herlev med 2350 medlemmer af klubberne, herunder 1700 børn og unge under 25 år, og fremhævede aktiviteten på den nye kunstgræsbane som et eksempel på det. Michele Møller Amundsen var på åbningsdagen for banen selv en del af denne kultur, da hun indviede banen ved at sende bolden i mål på et straffespark.
Vent et halvt år
HI Fodbolds formand Tim Hansen glædede sig over, at den nye bane var indviet, og masser af børn og unge kunne spille der en herlig efterårsaften.
»Vi er glade for, at processen er færdig, det har været et langt forløb, og det er så godt at se aktiviteten på banen,« sagde han. Tim Hansen vil endnu ikke vurdere banernes kvalitet i forhold til fodbold.
»Jeg vil endnu ikke udtale mig om brugen af banen, før der er gået fem-seks måneder,« fastslog han og nævnte, at der har de i klubben blandt andet erfaringer hen over vinteren.
Der er under alle omstændigheder nogle positive sideeffekter ved den nye bane.
»Vi har fået fjernet nogle fliser, der gør, at banen kan blive større, så vi kan spille turneringskampe uden dispensation, og så er der en god inddeling af baner,« fortalte Tim Hansen.
Herlev Kommune afsatte fem millioner kroner til renoveringen af banen.
LÆS OGSÅ: Da politikerne i sommer besluttede sig for den nye type kunstgræsbane
Der er lukket for kommentarer