Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Bykunstners enke overraskede til genindvielse af gavlrelief

Onsdag blev Karl Åge Rigets gavlrelief fra det gamle rådhus genindviet ved sin nye placering på Herlev Medborgerhus.

Vejret var så godt, at man onsdag havde valgt at holde genindvielsen af Karl Åge Rigets gavlrelief udendøre lige foran den røde murstensvæg på Herlev Medborgerhus  som nu er dets hjem.

Værket, der er fra byfornyelsen i 1992,  er del af en treparts-akse, som også inkluderer vandskulpturen ved indkørslen til det gamle rådhus og et andet relief på AKB’s gavl på hjørnet af Kobbervej og Herlev Bygade.

»Overskriften for det her arrangement kunne være ‘riget i midten’. For tidligere sluttede værket med en stor hvid mur, men i stedet for at rive mure ned, som man gjorde i Berlin på det tidspunkt, har vi givet værket et nyt perspektiv. Man kan jo ikke have så fint et værk hængende i den tomme luft, så det har været vigtigt for os at finde en værdig placering, der rækker tilbage til 1992, men også skaber nogle nye fortællinger,« indledte borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) i sin tale.

Overvejende mange var da også mødt frem for at anerkende og tage del i genindvielsen, som også havde fornemt besøg af kunstneren Karl Åge Rigets enke Vibeke Riget, der ifølge borgmesteren havde været med til at vælge og blåstemple den nye placering.

LÆS MERE: Kommunekunst-kassen er lukket – nu skal der bevares

Et smukt punktum

Hun fortalte blandt andet, at Karl Åge Riget (1933-2001) var selvlært kunstner og egentlig uddannet malersvend. Som sådan startede han i job på Holmen, og det var her, han fik interessen for maskiner og maskindele, som fremgår i hans skulpturer og malerier. Det var nemlig malerier, der først fangede hans interesse, og som billedkunstner var det især landskabsmalerier, han startede ud med, før han kastede sig over skulpturer og relieffer som dem, han lavede til Herlev.

Det var da også reliefferne og Herlev, der på sin vis rundede hans lange karriere af, fortalte hans enke. Han døde nemlig af en overbelastningsskade dagen efter, at han i sit hjem havde forsøgt at løfte et relief, der tidligere havde været udstillet på Gammelgaard, men som nu skulle op i privaten.

»På mange måder et smukt punktum,« lød det fra Vibeke Riget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Konservator Anne Trollehave fortæller om arbejdet med at bevare gavlrelieffet bag hende. Foto: Kenneth Hougaard.

En appel til kunstejere

Men hvor der dengang blev sat punktum for en gloværdig kunstnerkarriere, blev der ikke sat punktum for hans værker. De lever videre. Ikke mindst takket være dagens tredje taler, konservator Anne Trollehave.

»Vi er sat i verden for at yde førstehjælp til kunsten, og i den forbindelse har jeg en appel til alle kunstejere. Pas godt på kunsten, slip den løs, men værn om den, som Herlev Kommune her har gjort,« sagde hun, der ikke lagde skjul på, at hun brænder for sit arbejde.

»Det er et fantastisk arbejde, men man må ofte også tage nogle svære valg. Jeg føler mig lidt som en rengøringshjælp, når jeg tænker på, hvor meget skidt jeg har flyttet væk fra kunst med vatpinde,« fortalte hun, der i forhold til dagens midtpunkt – gavlrelieffet – kunne afsløre, at det ikke havde været uden udfordringer at rense det.

»Når det kommer til bevaring af kunst, er vi op imod tiden, og udfordringen med gavlrelieffet er, at det bærer præg af at have levet et langt liv. Det har patina,« forklarede hun og påpegede, at man som konservator ikke skal slette tidens spor, men udbedre skader.

»Egentlig har værket været i en forbløffende god stand, men jeg har renset et kraftigt hvidt lag af det, og så var der også aftryk af bolde, hænder og sågar rester af sten, der formentlig er blevet kastet på det,« afslørede hun, der også kunne fortælle, at det meste af værket en gang har været blåt, og så kunne hun se, at det har været repareret tidligere.

En ny kunstakse

Pernille Fonnesbech, leder af Gammelgaard, sluttede talerrækken af med at samle tråden op dér, hvor borgmesteren sluttede. Dagens overskrift ‘riget i midten’ har noget at gøre med den nye akse, der er blevet dannet. Før sluttede gavlrelieffet aksen af, men nu er det Gammelgaard, der gør det. For der var nemlig ikke plads til hele relieffet på medborgerhusets mur, hvorfor de sidste fem elementer skal hænges op Gammelgaards ene lade.

»For mig at se danner det her en ny akse til Hjortespring, hvor vi nu ud over rådhuset får en forbindelse til centrum,« sagde hun, der efterfølgende opfordrede alle til at bruge besøge Gammelgaard.

På foto nr. tre fra venstre kan man se, hvor resten af Karl Åge Rigets gavlrelief skal hænge på Gammelgaard. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!