Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hospitalets usynlige helte: Slagteren kan lide at levere lyspunkter

Herlev Bladet sætter i denne serie fokus på nogle af de andre vigtige jobfunktioner på Herlev Hospital ud over læger og sygeplejersker. I dette afsnit har vi besøgt slagteren Lasse Schmidt.

Lasse Schmidt er glad og stolt over sit virke som slagter, noget han blev udlært til som ung i 1990’erne. Det tiltaler og fascinerer ham at tilberede kødet fra grunden og forædle og anrette maden på den mest appetitlige måde.

På et tidspunkt var han dog blevet så træt af vilkårene i branchen, at han droppede slagtergerningen og blev skraldemand i stedet.

»Der var gode arbejdstider i begyndelsen, butikken lukkede lørdag klokken 13, og der var lukket søndag. Men det ændrede sig,« konstaterer han. Lasse Schmidt blev træt af skiftende arbejdstider og øget arbejdspres, at han skiftede helt spor.

Men på det tidspunkt, da han egentlig havde kvittet slagtergerningen, så han for 12 1/2 år siden en jobannonce, hvor man søgte en slagter på Herlev Hospital. En nyskabelse på hospitalet som han blev fristet af. Han søgte stillingen og blev ansat.

»Her var ingen slagter, da jeg begyndte. Alle maskinerne stod der, og så spurgte de mig, om jeg ville lave noget, da jeg begyndte her. Og så gik jeg i gang med leverpostej, spegepølse, rullepølse, hamburgerryg, bacon og medisterpølse. Alt skulle laves fra bunden,« fortæller han og tilføjer:

»Jeg var her et halvt års tid, og så blev der ansat en slagter mere. Det har været spændende at starte noget nyt og have frie hænder til det.«

Vi er her for patienternes skyld, vi skal behandle dem godt. Dem der er indlagt er syge nok i forvejen, og hvis de er glade tre gange om dagen og har et lyspunkt, er det da fedt at kunne levere det

Husk omsorgsdage

Arbejdsforholdene og -tiderne på Herlev Hospital passer perfekt til Lasse Schmidt. Han har selv stor indflydelse på sit arbejde, samtidig med at rammerne er gode for ham.

»Nu arbejder jeg 5.30-13.30 og har fri i weekenderne,« siger han og nævner, at det er en befrielse at være uden salgsmæssige krav til sit arbejde.

»Det er en virkelig god arbejdsplads, og der er et helt andet miljø at være i det offentlige, hvor vi ikke skal tjene penge. Jeg får lov til at bruge min faglighed, det jeg er uddannet til, det gamle fag. Jeg kan ikke forestille mig at komme tilbage til en butik. Jeg vil gerne blive her,« siger han og meddeler med et smil på læben, hvordan han oplevede en helt konkret forskel på at arbejde i det private og det offentlige.

»Jeg fik at vide, at jeg skulle huske, at jeg har omsorgsdage. Jamen, nu var mine børn blevet store, tænkte jeg, da jeg begyndte.«

Lasse Schmidt er en mand, som blander sig på sit arbejde og giver sin mening til kende. Som følge af det er han tillidsmand og arbejdsmiljørepræsentant og sidder med i flere udvalg på Herlev Hospital.

ANDRE AFSNIT I SERIEN: Det giver mening at hjælpe med at få børn til verden

Kød er vigtigt

En ting er hans egne og kollegaernes arbejdsvilkår. For Lasse Schmidt er jobfunktionen på hospitalet også et særdeles vigtigt samfundsanliggende. Det ligger ham på sinde at patienterne skal have det så godt som muligt, når de er indlagt.

»Vi er her ikke bare for at hæve vores hyre og så skride hjem. Vi er her for patienternes skyld, vi skal behandle dem godt. Dem der er indlagt er syge nok i forvejen, og hvis de er glade tre gange om dagen og har et lyspunkt, er det da fedt at kunne levere det,« siger han.

For tiden er der en diskussion i samfundet om, hvor meget kød vi skal spise som følge af klimaudfordringerne. For Lasse Schmidt er der ingen tvivl om, at kød er godt for de indlagte.

»Du kan ikke bare fjerne animalske proteiner fra patienternes mad, hvis de skal være raske bagefter,« påpeger han.

Der er dog alternativer til animalske proteiner, og man kan som patient vælge vegetariske måltider, men det er der ifølge Lasse Schmidt forsvindende få, der gør blandt de indlagte på Herlev Hospital. Han oplever, at patienterne er glade for at få kød tilberedt fra bunden i stedet for at få leveret færdiglavet pålæg og frikadeller udefra, som det er tilfældet på mange andre hospitaler.

»Jeg holder meget af de gamle dyder, at forædle ting er sjovt. Vi laver for eksempel også selv remouladen til spegepølsen,« siger han og nævner, at han holder af at både salte og ryge og at tilberede spegepølse og hamburgerryg.

»Og så er der æg og hjemmelavet bacon til morgenmad,« tilføjer han.

Modtog hæder

Køkkenet på Herlev Hospital er blevet hædret vidt og bredt de senere år. For nylig modtog de hæder fra Det Danske Gastronomiske Akademi for at have løftet det gastronomiske niveau for hospitalsmaden i Danmark, samtidig med der er effektivitet i leveringen og selvbestemmelse blandt patienterne. Lasse Schmidt oplever, at der kommer gæster fra både Asien, Amerika og Europa for at lade sig inspirere.

»Og så glæder jeg mig over, at råvareindkøbet har reduceret vores CO2 udledning med 63 procent efter vi skiftede til vores a la carte koncept for to år siden,« siger han.

ANDRE AFSNIT I SERIEN:

Det giver mening at hjælpe med at få børn til verden

Det skal være som en restaurant

Han udvikler lægemidler der diagnosticerer kræft og demens

Hospitalsmad skal være en del af behandlingen

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!