Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Manden bag årets mest omtalte kunst i Herlev: Han gav også Blomstersol til byen

Kunstneren bag værket Kærlighed, Steffen Lüttge, levede store dele af sit liv i Herlev, hvor han både var lærer og kunstnerisk konsulent. Og så er der et andet af hans værker, som kan ses i byen, hvis man kigger godt efter.

Der har været meget fokus på kunstværket Kærlighed, som nu er genopført i Herlev Bymidte, i 2024. 

Kunstneren bag værket Steffen Lüttge (1945-2016) har  et andet offentligt kunstværk stående i Herlev, der på mange måder er illustrativt for hans liv og løbebane: 

Et kunstværk ved en skole.

Han var oprindelig skolelærer og blev senere fuldtidskunstner, og i mellemtiden var han også kunstnerisk konsulent i Herlev Kommune. 

Han var meget humoristisk, og han kunne få folk til at tabe øre, næse og mund

I skolens dagligdag

Blomstersol er navnet på værket, som er placeret lige nord for de to skoler: Kildegårdskolen Øst og Gl. Hjortespringskole, der deler lokalitet her.  

Da det i sin tid blev opstillet, var skolens navn Køllegårdskolen.

Og ’Blomstersol’ er et værk, som i høj grad var skabt til at være en del af skolens dagligdag. Det er nemlig et fuglebad som en del af et blomstrende ansigt, der kigger op mod himlen. 

Der er fri adgang til det, så interesserede borgere kan sagtens gå forbi også det værk, måske efter de har set det noget større ’Kærlighed’ i Herlev Bymidte. 

Ved Blomstersol fremgår det, at det er indkøbt af Herlev Kommune. Det blev indviet i 1972. 

’Kærlighed’ var som bekendt var stærkt medtaget efter sin forsvinden og måtte restaureres inden genindvielsen af Steffen Lüttges enke Stine Ring Nielsen, og Blomstersol trænger også til en kærlig hånd. 

Den bærer præg af at have stået uden for i al slags vejr i mere end 50 år og har nok også været udsat for lidt af hvert af skoleelever gennem tiden. 

Steffen Lüttge, kunstner, lærer og kunstnerisk konsulent (1945-2016)
Steffen Lüttge som mange i Herlev lærte at kende på mange forskellige måder gennem livet. Foto venligst leveret af hustruen Stine Ring Hansen

Beundrede Saxbo

Da skulpturen blev etableret, var Steffen Lüttge formningslærer på Køllegårdskolen.  

Steffen Lüttge var selv vokset op i Herlev, nærmere bestemt Herlev Hovedgade og gik på Herlev Skole, og havde som barn blandt andet været fascineret af det lokale unikke keramikværksted Saxbo, som flere anerkendte kunstnere var tilknyttet. Her opholdt han sig en del. 

Kunsten var med Steffen Lüttge fra barnsben, men han uddannede sig som lærer og arbejdede også som sådan, inden det kunstneriske tog helt over. 

Erik Jensen (tv) og Steffen Lüttge ved stenen hvor ” fuglebadet” skal stå, Køllegårdsskolen, Fællestoften 6, 1971. Herlev Lokalarkiv
Erik Jensen (tv) og Steffen Lüttge ved stenen hvor ‘Blomstersol’ skal stå ved Køllegårdsskolen i 1971, året inden indvielsen. Foto: Herlev Kommunes Lokalarkiv

Forlod Herlev

Sideløbende med han selv var kunstner, blev han efter lærergerningen ansat som kunstnerisk konsulent i Herlev Kommune. 

Det var han en årrække, indtil han forlod stillingen i protest. Der var nogle konkrete uenigheder. 

»Kommunen ville noget, og han ville noget andet,« fortæller hans bror Flemming Lüttge, som betegner Steffen som et både livligt og bestemt menneske: 

»Han var meget humoristisk, og han kunne få folk til at tabe øre, næse og mund med det, han udstillede hjemme i haven. Og så var han også en, som havde sine meninger.«

Sine meningers mod praktiserede han også, da han var formand for Billedkunstnernes Forbund. 

Han var autodidakt kunstner, men opnåede stor anerkendelse og udstillede både i ind- og udland. Hans særkende var store skulpturer, både erotiske og runde og mere stringente og kantede.  

Udover i Herlev kan hans værker herhjemme blandt andet ses i Greve, Hillerød og Helsingør. 

Efter tiden i Herlev skabte han Raadvad Bronzeværksted i 1990. 

Her fik han sig på mange måder et nyt liv, da han blev gift med sin anden kone Stine Ring Hansen, der også var og er billedhugger. Udover at dele værksted fik de også to børn sammen.  

Tidligere havde han været gift med Lisbeth, som han fik et barn med. 

Han bevarede kærligheden til Herlev, hvilket blandt andet viste sig, da værket Kærlighed blev indviet i Herlev Bymidte i 1999.

Jens Rykær (tv) og Steffen Lüttge (th) i skolekomedie på Køllegårdsskolen
Steffen Lüttge (th.) til skolekomedie på Køllegårdskolen med Jens Rykjær. Herlev Kommunes Lokalarkiv

Død på Donau  

Steffen Lüttge døde som 70-årig i 2016, mens han var på ferie med sin bror Flemming på sejltur på Donau.  

Midt i den store sorg over at miste ham, var der en trøst for familien i, at levemanden Steffen Lüttge sagde farvel til livet, mens han nød det. 

»Han var så glad for at være på båden og kunne kigge på landskaberne. Så sad han i en stol og var pludselig død,« husker Flemming Lüttge. 

Familien omfattede blandt andet hustru, børn, børnebørn og broderen.  

Kilder: Blandt andet Stine Ring Hansens nekrolog i Herlev Bladet onsdag 14. september 2016 og samtale med broderen Flemming Lüttge. 

LÆS OGSÅ: Stine Ring Hansen restaurerer ‘Kærligheden’ inden genindvielsen 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!