Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ord og billeder om Skovlunde: Byen opstod mortensdag for 775 år siden

Skovlunde er både historien om en gammel landsby, som i dag er bevaret, og lejligheds- og villakvarterer, der buldrede frem fra 1950’erne til 1970’erne og især i 1960’erne.

Når man er fra Skovlunde, kan man ind i mellem godt føle et mindreværdskompleks over for de to nabobyer Ballerup og Herlev. 

Udover begge byer er større og har lagt navn til de lokale kommuner, så har de begge middelalderkirker for at illustrere, at de allerede i en fjern fortid havde en vis status, mens Skovlunde helt frem til 1961 var en del af Ballerup Sogn. 

Men Skovlunde har noget, som hverken Herlev eller Ballerup har. Her er der bevaret en gammel bydel med små lave huse, hvor blandt andet den gamle skole, smedje og købmandsgård ligger, og et gadekær runder denne gamle bydel af. 

Denne del af byen er rammen om moderne menneskers liv, men alligevel er det som et gå ind i en tidskapsel, når man går tur i Gl. Skovlunde. Det lykkedes at bevare den gamle landsby, da Skovlunde ellers pludselig voksede eksplosivt i 1950’erne og 1960’erne med talrige villaer og lejlighedsbyggerier andre steder i byen. 

Skovlunde Station cirka 1910
Toget ankommer til Skovlunde cirka 1910.

Gårde til kloster

Her i 2024 markeres Skovlundes 775-årsjubilæum. Byens fødsel er sat til  det tidspunkt, som det ældste skriftlige dokument kan dateres til, nemlig 11. november  – mortensdag, dagen efter den mere kendte mortensaften – 1249. Her skænkede gårdejer Asmund Svendsen to gårde til  Æbelholt Kloster i Nordsjælland som sjælegave for sig selv, sine forældre og sin hustru. Gårdejeren fremhæver selv, at gaven blev overbragt på Sankt Morten Bisps dag. Der er stadig ruiner af dette kloster, som ligger i nærheden af Hillerød. 

Dengang  i 1249 blev navnet betegnet som Scowerlund. 

I mange hundrede år derefter var Skovlunde en lille landsby, som lå, hvor Gl. Skovlunde er i dag med omkringliggende gårde.  

Allerede i slutningen af 1700-tallet fandtes en skole i Skovlunde. Og i 1884 blev der bygget en ny skole, hvor bygningen findes den dag i dag. I mange år rummede den foreningsaktiviteter, men i dag er bygningen gennemrenoveret og indeholder boliger. 

Skolen blev i 1936 afløst af Skovlunde Skole på Torvevej. 

Det medførte, at to nye skoler kom til i 1960’erne, begge opkaldt efter gamle gårde i byen: Lundebjergskolen og Rosenlundskolen.

To separate byer 

Fra omkring 1900 begyndte der er ske en større bymæssig udvikling i et andet område af Skovlunde. 

Stationen kom til i 1905, efter Herlev og Ballerup var blevet stationsbyer flere år før, og toget dermed allerede kørte igennem. 

I de følgende år blev Skovlunde udbygget, da villakvarteret omkring Torvevej nord for stationen opstod nu det var muligt at tage toget til og fra Skovlunde. Den blev kaldt Skovlunde Villaby. På det tidspunkt var Skovlunde dermed nærmest to separate byer med markområder imellem. 

Den midterste del, som udviklede sig til Skovlundes centrale del, opstod først efter anden verdenskrig. Og så gik det stærkt. Skovlunde blev en by med et bredt bælte af lejlighedsbyggerier midt gennem byen. 

Først blev Ringtoften, Lilletoften og Blokhaven bygget i 1950’erne, og derefter fulgte Lundebjerg og Lundebjerggårdsvej i 1960’erne. 

Skovlunde fik en kirke

En anden markant nyskabelse i disse år var Skovlunde Centret fra slutningen af 1950’erne, som var noget af en nyskabelse, det blev omkring 20 år senere suppleret med Center Syd. 

Skovlunde Kirke stod færdig på Lundebjerggårdsvej i 1972, inden da havde der været en midlertidig vandrekirke et andet sted i byen siden 1959. 

Samtidig opstod den ene villavej efter den anden i den sydlige del af Skovlunde. 

Befolkningstallet blev omkring syvdoblet fra 1955 til 1965, hvor der nu boede omkring 15.000 indbyggere i byen. 

Det medførte, at to nye skoler kom til i 1960’erne, begge opkaldt efter gamle gårde i byen: Lundebjergskolen og Rosenlundskolen.  

Da børnetallet faldt, lukkede Skovlunde Skole i 1991. I 2015 genopstod navnet, da de to andre skoler blev lagt sammen, så i dag hedder skolen med de to adresser: Skovlunde Skole og henholdsvis afdeling Lundebjerg og Rosenlund. 

Skovlunde Syd bygges i slut-1970'erne
Center Syd bygges i slutningen af 1970’erne.

En privat flyveplads

En unik ting ved Skovlunde i efterkrigstiden var, at byen havde en privat flyveplads startet af den entreprenante Morian Hansen i 1946. 

Flyvepladsen lå på det øde område ved Harrestrupvej ikke langt fra Gl. Skovlunde. Den lukkede i 1980. 

Mens Skovlunde buldrede derudaf fra 1950’erne til slutningen af 1970’erne, skete der ikke så mange nyskabelser de næste 30-35 år. Som symbol på der nu havde ligget en by med omkring 15.000 indbyggere gennem nogle årtier, kom der dog en kirkegård ved Harrestrupvej til i 1994. 

Til gengæld har der været særdeles meget gang i den de seneste 5-10 år, hvor det gamle center er revet ned, det samme er blandt andet sket for de gamle bygninger til daginstitutioner på Lundebjerggårdsvej. 

Nye boliger og institutionsbygninger er bygget, et nyt center med færre forretninger er ved at tage form omgivet af tæt lejlighedsbyggeri. 

Nye kapitler vil blive skrevet i Skovlundes historie også efter de 775 år. 

Kilder: Ballerup Historiske Forening – Byhornet og Skovlunde Lokalråd. Ballerup Historiske Forening har også hjulpet med adgang til historiske billeder. 

LÆS OGSÅ: Sådan fejres jubilæet

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!