Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Skole og hospital vil køre specialskoleelever i stilling til arbejdsmarkedet

Gl. Hjortespringskole og Herlev Hospital tilbyder nu efter 9. og 10. skoleår udvalgte specialskoleelever et lønnet ufaglært job på hospitalet frem til deres 18. år. Målet er at klæde dem på til at kunne passe en fast 37-timers stilling.

16-årig Lucas er i færd med at presse fars ud af en pose og ned i små forme. En af dagens menuer i Herlev Hospitals centralkøkken er forloren hare, og selvom det er små portioner, skal der laves mange. Men Lucas klør på, for det er lysten, der driver værket. Og så kan han også li’ at lave mad – blandt andet fordi man må smage. Især bacon er en favorit, lyder det.

De fire uger ud af otte, som Lucas har været i praktik i slagterafdelingen er gået hurtigt. Hurtigere end at sidde på skolebænken på Gl. Hjortespringskole, som er en specialskole for elever, der blandt andet har udfordringer med adfærd, indlæring og diagnoser. Siden 2016 har Gl. Hjortespringskole og Herlev Hospital samarbejdet om praktikforløb lig det nævnte med stor succes. Nu udvider man succesen, fortæller faglig leder Charlotte Gaard.

»Det handler om at hjælpe og sikre, at nogle af vores unge, som har så meget potentiale, som måske ikke kun er fagligt, at de faktisk også får nogle muligheder for at kunne søge ufaglærte job, som giver mening, og at de måske også vil kunne tage sig en uddannelse og blive selvforsørgende,« forklarer hun.

sikre, at nogle af vores unge, som har så meget potentiale, som måske ikke kun er fagligt, at de faktisk også får nogle muligheder

Artiklen fortsætter efter billedet.

16-årige Lucas i færd med sin praktik i slagterafdelingen på Herlev Hospital. Foto: Kenneth Hougaard.

Klar til arbejdsmarkedet

Hun uddyber, at idéen er at give elever, som har vist sig under hospitalspraktikken at have et vist potentiale en fast lønnet stilling på Herlev Hospital efter deres 9. og 10. skoleår og frem til de fylder 18 år for på den måde at klæde dem på til arbejdsmarkedet. Lønnen kommer fra skolen og svarer til en FGU-takst (Forberedende Grunduddannelse, red.). Og så er det ikke sikkert, at de starter på 37 timer om ugen, men målet er, at de ender der.

»Målet er, at man i hvert fald de sidste to måneder inden kontrakten udløber, kan bevise, at man kan være i en fuldtidstilling,« påpeger Charlotte Gaard og tilføjer, at det ultimative ville være, hvis hospitalet kunne tilbyde en varig fastansættelse efterfølgende, men det ligger pt. ikke i aftalen.

vi har desværre også nogle, som havner på en førtidspension, i arbejdsprøvning eller i et praktikforløb, som Jobcentret har sendt dem ud i, hvor det ikke rigtig lykkedes

Dog påpeger afdelingschef i Service og Logistik på hospitalet, Louise Lindelof, at hvis der blev en stilling ledig, som en elev havde vist egnet til at passe, så ville det være oplagt at ansætte vedkommende.

Men uanset om eleverne får en fast stilling eller ej, så får de alt andet lige nogle kompetencer og et CV, de kan tage med sig videre ud på arbejdsmarkedet. Desuden vil skolen også kunne hjælpe med at skrive en jobansøgning og søge job, hvis der er et ønske om det.

Stort potentiale

Ordningen startede i august, og den første elev fra Gl. Hjortespringskole er allerede i fuld gang med sit nye job som portør. Planen er at indstille to tre egnede hver sommer (ud af de cirka 10 hospitalspraktikanter) og håbe på, at en til to af dem får kontrakt med hospitalet. Men det afhænger både af hospitalet, forældrene og eleven selv. Det er nemlig ikke givet, at familien og eleven selv kan se den løbebane for sig, selvom skolen og lærerne vurderer, det ville være godt.

Uanset mener Charlotte Gaard, at potentialet er stort. Der er nemlig en del elever, som i deres videre forløb efter skolen har svært ved at holde fast i den plan, der er lagt for dem, hvorfor den skal justeres flere gange.

»Succeserne hører vi jo mest om. Det er dem, som vender tilbage til os og fortæller, at de er lykkedes med noget. Men vi har desværre også nogle, som havner på en førtidspension, i arbejdsprøvning eller i et praktikforløb, som Jobcentret har sendt dem ud i, hvor det ikke rigtig lykkedes,« understreger hun.

LÆS OGSÅ: Det nye Bangs skal fuldende bymidten

I stedet ser hun det som en stor fordel, at eleverne på et slags 11. år kan skrive kontrakt med en virksomhed som hospitalet og stadig være tilknyttet skolen.

»Vi, som kender dem godt og har kendt dem i mange år og kender deres udfordringer og potentialer, kan hjælpe dem til, at det her er den vej, de skal gå for, at de skal kunne klare et arbejde. På den måde er vi der til at hjælpe og støtte gennem det år, så de kan få den ekstra tid, den ekstra støtte og den ekstra hjælp til at finde ud af, hvordan det er at passe et arbejde,« forklarer den faglige leder.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Lasse er mentor i slagterafdelingen for Lucas (bag.). Det er fjerde gang, han er mentor og gør det, fordi han gerne vil gøre noget godt for de unge, så de kan lære få et positivt forhold til andre end deres lærere og pædagoger. Foto: Kenneth Hougaard.

 

FAKTA:

· Hospitalspraktikken er et samarbejde mellem Herlev Hospital og Gl. Hjortespringskole.

· Elever med indlæringsvanskeligheder og diagnoser tilbydes to gange otte ugers praktik, som ligger på hver sin side af hhv. vinter- og efterårsferien.

· Praktikstederne varierer. I er det i centralkøkkenet, portørafdelingen (Service og Logistik), Center for Ejendomme, rengøring og mødeforplejning.

· Sideløbende med praktikken er et fagligt skoleforløb, som køres på hospitalet. Hele skolegangen rykkes derfor til hospitalet i praktikken.

· Forløbet afsluttes med en svendeprøve og dimission.

· Ordningen har kørt årligt siden 2016 med forbillede i et samarbejde mellem Gentofte Hospital og specialskolen Søgaardsskolen.

LÆS Herlev Bladets artikel fra 2016 om, hvordan projektet begyndte

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!