Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Museum beklager over for kommunen

Bestyrelsesformand for Kroppedal Museum, Conny Trøjborg Krogh, lægger sig fladt ned og håber, at museet kan undgå den tilsynssag, som Herlev Kommune vil anlægge på grund af vildledning i forbindelse med lokalplanarbejdet for Hørkær 1-5.

I sidste uge skrev Herlev Bladet historien om, at Herlev Kommunes forvaltning vil køre en tilsynssag mod Kroppedal Museum, fordi man mener, at kommunen er blevet vildledt i forbindelse med et høringssvar, som museet har givet til Lokalplanforslag 135 vedr. Hørkær 1-5 (radiatorfabrikken bl.a.). I den forbindelse efterspurgte Herlev Bladet et interview med museumsdirektør Mads Thernøe, men uden held. Indtil nu. Herlev Bladet er nemlig blevet kontaktet af museets bestyrelsesformand, Conny Trøjborg Krogh, som stiller op, fortæller hun, dels i forsøget på at sikre museets ry, dels i håbet om at undgå den nævnte tilsynssag.

Som hun siger, sagen er oppe på et niveau nu, hvor bestyrelsesformanden må træde til.

»Vi lægger os ned og siger undskyld. Det her er vores store undskyldning. Så er vi så meget på toppen, vi kan være. Jeg kan godt se, at det er helt – helt forkert og meget uheldigt, dét, der er sket. Det er noget bøvl for Herlev Kommune, og det er trist for politikerne, at det har skabt en masse konspirationsteorier og misforståelser. Som museum skal vi ikke være en del af en politisk sag,« påpeger Conny Trøjborg Krogh og fortæller, at museet aldrig har oplevet noget lignende.

»Det er nogle hårde lærepenge. Vi har gjort det her siden 2002, så vi burde have været dygtigere, men nogen gange sker der ting,« forklarer hun og oplyser, at sagen allerede nu har fået konsekvenser for museet.

helt forkert og meget uheldigt, dét, der er sket. Det er noget bøvl for Herlev Kommune, og det er trist for politikerne, at det har skabt en masse konspirationsteorier og misforståelser

Misforståelse

Før vi dykker ned i, hvilke konsekvenser, det har fået, skal vi lige genopfriske, hvad det var, der gik galt. Sagen starter 13. maj i år, hvor Kroppedal Museum sender et høringssvar til Lokalplanforslag 135. I svaret anbefaler man kommunen at bevare hele radiatorfabrikken på Hørkær. Efterfølgende indkalder Herlev Kommune museet til et møde, og den 15. maj sender Kroppedal et nyt høringssvar, hvor man taler for kun at bevare de ‘bevaringsværdige træk’, som kommunens forvaltning har vurderet. Altså cirka 1.300 kvadratmeter.

Hvad fik jer til at ændre høringssvaret?

»Det lokalplanforslag, vi havde læst, var læst forkert. Lokalplaner kan godt være svære at forstå, og i det her tilfælde havde vores medarbejder svaret på noget forkert. Han troede, at både A og B skulle rives ned (dvs. hele radiatorfabrikken, red.), så der er tale om en misforståelse. Desuden var høringssvaret lidt for tendentiøst, og sådan skal man ikke lave et høringsvar. Man skal ikke i et høringssvar bebrejde nogen noget, man skal holde sig til fakta, og her forholder vores medarbejder sig til forkerte fakta,« fortæller bestyrelsesformanden, der er glad for, at Herlev Kommune spotter fejlen.

»Heldigvis kontakter kommunen os og spørger, om vi kan komme til et møde, og der kommer vores leder og ansatte til mødet og finder ud af, at man har misforstået, og så siger man undskyld. Det er jo meget uheldigt for en kommune,« påpeger hun og uddyber, at museet efterfølgende er enig med kommunens forvaltning i, at det er tilstrækkeligt at bevare de anførte træk ved radiatorfabrikken.

Ikke professionel

Hvordan kan man af høringssvaret udlede, at der er tale om en misforståelse, altså at medarbejderen tror, at det hele skal rives ned?

»Kommunen kan se, at høringsvaret er forkert. Det kan man læse ud af høringssvaret.«

Hvordan kan en medarbejder, som må anslås at være vant til at læse lokalplaner og afgive høringssvar, misforstå noget så afgørende?

»Nogle gange kan misforståelser opstå, medarbejderen er forholdsvist nyansat, og han har som historiker haft følelserne uden på tøjet, og de har fået lov til at løbe over, så her har han ikke været professionel. Derudover er det også en fejl, at vores leder ikke har opdaget det før mødet med kommunen. Det er uheldigt og forkert og må ikke ske. Selvfølgelig har sådan noget ogå nogle personalemæssige konsekvenser, og den pågældende medarbejder er ikke længere tilknyttet Herlev,« understreger Conny Trøjborg Krogh og tilføjer, at museet også har lavet nye procedurer, så man fremover er to til at læse høringssvar igennem, inden de sendes ud.

Nogle gange kan misforståelser opstå, medarbejderen er forholdsvist nyansat, og han har som historiker haft følelserne uden på tøjet

En grim sag

Efter at Herlev Kommunes forvaltning har søgt aktindsigt i en mailkorrespondance mellem en arkitekt/herlevborger, er det kommet frem, at jeres medarbejder har ladet sig påvirke i forbindelse med høringssvaret, hvad tænker du om det?

»Der er ingen tvivl om, at vores ansatte har været i forbindelse med borgeren og er blevet påvirket og kommer til at læse høringsvaret sådan, som borgeren måske vil have det, og det er uprofessionelt. Det har vi også indskærpet. Vi har ikke været udsat for det her før, og så må vi tage hånd om det, når sådan noget sker, men det er en grim sag, for der har været for tæt en kontakt,« mener bestyrelsesformanden.

Hun fastslår dog i samme ombæring, at borgere altid har lov til at kontakte museets medarbejdere, som så til gengæld skal opføre sig professionelt.

Jeg troede også, sagen var slut. Men sagen er den, at Herlev Kommune bad om aktindsigt, fordi der var så meget rod i det

Troede sagen var afsluttet

På jeres møde med Herlev Kommune rettede I jo fejlen og sendte et nyt høringssvar, så hvorfor tror du, at kommunen søgte aktindsigt i jeres arbejde og efterfølgende nu vil anlægge en sag?

»Jeg troede også, sagen var slut. Men sagen er den, at Herlev Kommune bad om aktindsigt, fordi der var så meget rod i det, og så kunne de se, at en af vores ansatte kommunikerede med en borger. Vi har sagt undskyld, men jeg kan godt forstå, de (kommunen, red.) er vrede,« siger Conny Trøjborg Krogh.

Hvilke konsekvenser udover de nævnte tror du, at det her kan få for Kroppedal Museum, såfremt der bliver en tilsynssag?

Høje-Taastrup Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen har tilsyn med os. De kan tage nogle af vores kommuner fra os. De kan også løfte en pegefinger over for os,« vurderer Conny Trøjborg Krogh, der henviser til, at museet har 13 kommuner, som man laver ‘kapitel 8’-arbejde for. Det vil sige arbejdet med at udpege, undersøge, dokumentere og sikre bevaringsværdier i en kommune.

Herlev Bladet har kontaktet Herlev Kommune for at høre, om tilsynssagen skal drøftes på kommunalbestyrelsesmødet onsdag (fremgår ikke af dagsordenen, red.), og om museets undskyldning giver anledning til nye overvejelser, men kommunen har ikke ønsket at kommentere.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!