Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Budgetforhandlinger: Dét skal pengene gå til

Mandag starter budgetforhandlingerne i Herlev Kommune.

På mandag starter budgetforhandlingerne, og torsdag denne uge var der ‘sættemøde’ med ordførerne/lederne for de enkelte partier i kommunalbestyrelsen. Men allerede onsdag luftede de deres ønsker til forhandlingerne. Det skete til 1. behandling af budget for 2025 samt de følgende år på kommunalbestyrelsesmødet. Her fremgik det også, at kommunen af regeringen har fået et engangsbeløb på 18,6 millioner kroner, som man må bruge på anlægsinvesteringer.

At dømme efter onsdagens fremlæggelser er det især skole-/daginstitutions-, børne- og ungeområdet, som de fleste politikere er enige om, at der skal investeres i. Både i forhold til trivsel og vedligehold og en kommende ny skole i syd.

Alligevel venter der måske nogle hårde forhandlinger:

»Der er ét år til valget, så min erfaring siger mig, at det kan godt blive sværere med at finde brede forlig, men så må vi gøre det så bredt som muligt,« lød det fra Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester på mødet.

I det følgende et udpluk af partiernes ønsker UDOVER skoleområdet:

Ønskerne

Socialdemokratiet:

Idrætsliv, gode bosætningsmuligheder for ældre, nyt plejecenter, seniorbofællesskaber.

SF:

En sundhedscoach til særligt udsatte familier, afskaffelse af hjemmepasningsordning, udvidelse af morgenmadsordningen til indskoling og mellemtrin, afgift på parkering på Herlev Station, udvidelse af tolærer-ordning, så den ene har specialpædagogiske kompetencer, en fællesskabskonsulent til at understøtte fællesskabsaktiviteter og bedre normeringer i daginstitutioner.

Enhedslisten: 

Støtteordninger til at fastholde og rekruttere nye medarbejdere, forebyggende indsats til kontanthjælpsmodtagere med nedsat ydelse, fremskudt familiebehandling, midler til tolærertimer, opkvalificering af lærere og vikarkorps i klasseledelse, mere faglighed i klasserum, fokus på at fastholde unge på ungdomsuddannelser, partnerskab med detailbranchen omkring madordning, udfasning af hjemmepasning, fokus på god tandhygiejne, cykelstier, afgifter på parkering for at forebygge trængsel omkring station og bymidte, mindre gummigranulat i kunstgræsbaner.

Det Konservative Folkeparti:

Idrætsanlæg, cykelstier, regulær busdrift til betjening af det nordlige Herlev, toiletrengøring på skoler i løbet af dagen, fokus på Sundhedsplejen med henblik på forebyggelse målrettet de helt unge børnefamilier.

Liberal Alliance:

Bedre cykelstier, en tryg by, undersøge muligheder for offentligt og privat samarbejde.

Moderaterne:

Frisættelsesdagsorden, ældrepolitik, iværksættere, børn og unge, klima og miljø, og så var der et ønske om at skrive den økonomiske aftale på en måde, så alle forstår den.

Artiklen fortsætter under billedet.

På mandag går budgetforhandlingerne i gang i Herlev. Modelfoto.

Vil polstre kommunekassen

Det fremgår af referatet fra kommunalbestyrelsesmødet, at overskuddet på den ordinære driftsvirksomhed i kommunen vil være på 111,2 millioner kroner i 2025. De penge skal dække de skattefinansierede anlægsudgifter på 69,1 millioner i 2025. Samlet vil budgetforslaget ifølge oplægget tilføre kommunekassen 17,1 millioner kroner i 2025. Det forventes at stige til 99,7 millioner i 2026, 119,3 millioner i 2027 og 63,2 millioner kroner i 2028.

På serviceområdet ligger rammen for, hvor meget kommunen må bruge på 1.838 millioner kroner, hvilket stemmer overens med budgetforslagets serviceudgifter.

LÆS OGSÅ: Hørkær-sagen til debat: Et spørgsmål om faglighed, saglighed og ordentlighed

Kommunalbestyrelsen har vedtaget, at den nedre grænse for hvor meget kommunen i snit må have i likviditet er 90 millioner kroner. Den kommer man i 2024 og 2025 ikke til at kunne leve op til, oplyses det. I stedet forventes en likviditet på 75 millioner i år. Dog anslår man, at beløbet vil stige i perioden 2025-2028, hvor man satser på at kunne opbygge en kassebeholdning på omkring 300 millioner kroner. Det gør man for at sikre opsparing til fremtidige investeringer herunder en kommende ny skole.

Ligesom de mange år forinden anbefales det at holde skatten i ro, så procenten forbliver på 23,7.

Den endelige vedtagelse af budgettet sker 9. oktober 2024 ved kommunalbestyrelsens 2. behandling.

Foreslåede investeringer

Af forvaltningens investeringsoversigt kommer her et udpluk:

· 900.000 (2025-2028) til bl.a. cykelstier, ladestandere, cykelstativer, cykelfaciliteter m.m.

· 1.000.000 (2027) indretning af stationsforpladsen ved Herlev Station, efter Banedanmark har flyttet perronen i 2026 for at forbinde Herlev Station med Herlev Ringvej og den nye letbane. Midlerne anvendes til udvidelse af cykelparkeringen.

· 4.000.000 (2025) forskønnelse af byrum ved Herlev Bymidte efter om- og tilbygning samt trafikforanstaltninger som følge af ombygning af Herlev Bygade.

· 5.650.000 (2025-2028) bl.a. vejtræer til nyfødte borgere for at fejre sine nyfødte borgere, skabe en grøn by med rekreative muligheder til udeliv og aktiv bevægelse.

· 3.250.000 (2025-2028) vedligeholdelse af udearealer på skoler og børneinstitutioner samt renovering af lege- og opholdsarealer i parker og naturområder med fokus på at fastholde et højt sikkerhedsniveau på legepladser samt at have attraktive udemiljøer.

· 1.000.000 (2025) nye toiletter og pissoirs i Herlev Skøjtehal samt renovering af eksisterende.

· 200.000 (2025) restaurering og opsætning af kunstværket Gæssene. Ny placering udendørs med overdækning eller indendøre i kommunal bygning.

· 375.000 (2025) ny forplads til Gammelgaard.

· 250.000 (2025-2026) flytning af Herlev Billedskole til Saxbobygningen samt at udstille Herlev Kommunes Saxbosamling.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!