Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Frustrerede forældre: Magtesløse over for datters mistrivsel

Ægteparret Petersen oplever, at deres 15-årige datters trivsel er styrtdykket i år. De er utålmodige efter handling fra Herlev Kommunes side. Kommunen understreger, at de tager sagen alvorligt, og meget allerede er sat i gang.

Ægteparret Lone Brasch Petersen og Kennet Stæhr Petersen sidder i stuen  i deres lejlighed i det gule murstensbyggeri i Toftegården – kvarteret mellem Herlev Hovedgade og S-banen.  

De har deres at slås med, begge har store helbredsproblemer både fysisk og psykisk, og Kennet er uden for arbejdsmarkedet. 

Men deres største bekymring lige nu er deres 15-årige datter, som er tynget af forældrenes problemer og også har en ADHD-diagnose samt symptomer på depression af let grad og spiseforstyrrelser.   

»Helt fra 1. klasse har hun været lidt ved siden af de andre og legede parallellege. Hun havde svært ved at holde fokus på opgaver og svært ved at lave lektier, uden at vi sad ved siden af hende,« fortæller  Lone Brasch Petersen. 

Udfordringerne har været der gennem hele barndommen, og forældrene har oplevet, at systemet ikke altid har lyttet til dem, og de måtte blandt andet selv sørge for og betale for en udredning for diagnosen ADHD.  

Her i 2024 har datteren fået det endnu værre. 

»Fraværet på skolen stiger, stiger og stiger. Hun havde fravær sidste år, men slet ikke i det omfang her. Hun kommer grædende hjem hver dag,« fortæller Kennet Stæhr Petersen, og Lone Brasch Petersen supplerer, at ægteparrets egen vanskelige situation også spiller ind.  

»Hun har jo ikke nogen venner. Vi er ikke kommet på plads, selvom vi har boet her i halvandet år. Vi har brugt hende til rigtig meget, og det blev for meget, vi drev rovdrift på hende. Det har påvirket hende lidt for meget.«

Udover forældrenes helbredstilstand har de kæmpet en langvarig kamp med Herlev Kommune blandt andet om indretningen af deres køkken. En kamp som også påvirker datteren negativt. 

Sociale tilbud og indsatser kræver et gensidigt samarbejde mellem kommune og familie

Alvorlige konsekvenser

Den 15-årige datter er indforstået med, at Herlev Bladet skriver om hendes sag, så længe at hun optræder anonym i artiklen. Herlev Bladet er i besiddelse af hendes identitet og har været i kontakt med pigen. 

Familien har givet Herlev Bladet indsigt i skriftlige udtalelser om deres datter, som stammer fra både forældre, læger, skole, Psykiatrisk Center Ballerup, Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter, og Herlev Kommune.  

Det fremkommer i fem egentlige underretninger til kommunen samt flere skriftlige vurderinger.  

»Vi vurderer på baggrund heraf, at xx og familie fortsat har behov for støtte både i forhold til de mange belastede omstændigheder, xx oplever i hjemmet, men også i forhold til hendes skolemæssige og sociale udfordringer. Tilbydes xx ikke en mere individuelt tilrettelagt støtte, kunne bekymringen herfra være, at det vil få alvorlige konsekvenser for xx’s trivsels- og udviklingsmuligheder,« skrev Børn, Unge & Sorg blandt andet i et afsluttende notat i foråret. 

Savner ny handling 

Forløbet hos Børn, Unge & Sorg var kommet i stand gennem Herlev Kommune. 

Sorgcentret konkluderede, at pigen har brug for et mere intensivt og helhedsorienteret støttetilbud end det, de kan tilbyde. 

I den situation, som familien er i lige nu og med de anbefalinger, savner de derfor ny handling fra Herlev Kommune. 

Kommunen har hjulpet datteren til aktivitet i en velgørende organisation. Det er forældrene tilfredse med, men det er i deres øjne langt fra nok. De efterspørger et forløb, hvor en eller flere faste fagpersoner og/eller mentorer yder hjælp i et kontinuerligt forløb. 

»Hun er superglad for det frivillige arbejde,  og det er et supertilbud, men der ikke noget behandling i det,« siger Lone Brasch Petersen. 

Kommunal bekymring

Det er ikke fordi, at kommunen ikke udtrykker bekymring i deres skriftlige notater og afdækninger om pigen og familiens situation.

»Underretningen giver anledning til bekymring for xx’s trivsel og udvikling, dette særligt ift. at xx er i psykisk mistrivsel, har en begyndende spiseforstyrrelse og ligeledes, at forældrene beskrives som at have et manglende overskud,« skrev en sagsbehandler i kommunen som reaktion på en underretning 5. juli, samme måned blev der holdt et møde med deltagelse af kommunen og familien, og 1. august skrev Herlev Kommune blandt andet i en faglig vurdering: 

»På baggrund af ovenstående afdækning vurderes det, at familien har behov for støtte….Det vurderes dermed, at der er behov for støttende indsats, jf. Barnets Lov.« 

Siden, oplyser forældrene,  har de ikke har hørt mere specifikt om datterens situation. 

»Det er godt nok længe at have et så højt bekymringsniveau og så sidde så meget på hænderne med de indberetninger, der ligger,« siger Kennet Stæhr Petersen.

Nej til online-tilbud

Kennet Stæhr Petersen anerkender, at familien ikke har tilmeldt datteren ’We care psykologhjælp’, som er et online-tilbud med kontakt til psykologer, som alle borgere i Herlev Kommune kan benytte gratis, og som kommunen tidligere har opfordret familien til at benytte. 

Han mener, at hans datters vanskeligheder er af en sådan karakter, at denne service vil være alt for sparsom set i forhold til de underretninger og notater, der er.  

Forældrene fortæller, at datteren tidligere har været i et længere forløb i Familiehuset i Herlev Kommune, som familien var særdeles glade for. 

Ifølge dem stoppede kommunen det efter et års tid, da datteren på dette tidspunkt viste fremgang. Det er så vendt til tilbagegang senere.

Ganske alvorligt

Herlev Bladet har taget kontakt til Herlev Kommune med familiens kritik af, at der ikke sker noget for tiden trods flere ord og møder i sommer om datterens situation. 

Med en tilladelse fra familien må kommunen gerne udtale sig om deres situation. 

I et skriftligt svar skriver Signe Elsvor, souschef i tværfaglige indsatser i Børne-, Unge- og Familierådgivningen i kommunen: 

»Herlev Kommune tager pigen og familiens situation og udfordringer ganske alvorligt. Vores børne- og ungerådgivere har arbejdet med diverse socialfaglige initiativer for at afhjælpe den ulykkelige situation og understøtte familien. Blandt andet har vi arbejdet med en helhedsorienteret indsats for at støtte pigen og hendes forældre samt hjælp til at anvende ressourcer bedst muligt. Pigen har været tilbudt fritidsjob/praktik, fritidsaktiviteter, psykologforløb via We Care, og der har været talt om et efterskoleophold,« skriver hun. 

Gensidigt samarbejde 

Signe Elsvor oplyser, at familien nu bliver tilbudt støtte i et nyt forløb. 

»På nuværende tidspunkt står sagen der, hvor familien tilbydes forskellige supplerende støtteindsatser i henhold til Barnets Lov, hvilket vi har været i dialog og drøftelser med familien om siden juli,« fremhæver hun. 

Disse drøftelser og dialog mener familien ikke, der har været siden juli. Herlev Kommune ønsker ikke at uddybe yderligere, hvordan det skulle have fundet sted. 

På det seneste, mens Herlev Bladet har haft kontakt til familien, fortæller familien dog, at der skulle have være holdt et møde mellem Kennet Stæhr Petersen og Herlev Kommunes sagsbehandlere om familiens situation som helhed, og ikke kun om datterens trivsel. Her meldte han afbud af helbredsmæssige årsager. 

Gensidigt samarbejde 

Signe Elsvor afslutter kommentaren:  

»Sociale tilbud og indsatser kræver et gensidigt samarbejde mellem kommune og familie, både op til iværksættelsen af indsatserne og undervejs for at opnå den bedst mulige kontinuitet og stabilitet og undgå forsinkelser undervejs. Sådan et samarbejde gør vi os i Herlev Kommune umage med at opnå.« 

LÆS OGSÅ: Dortes råd til trængte forældre: Stol på jer selv og husk håbet

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!