Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Björk reddede sin fars liv: Indstillet som Årets Hjerteredder

Niclas Andersen fik pludseligt hjertestop en sommeraften i fjor. Hans dengang 17-årige datter Björk opdagede det, og sammen med sin mor Kristín gav de ham hjertemassage og ringede 112. Björk er indstillet som Årets Hjerteredder af Hjerteforeningen.

Det er sommeren 2023. Kristín Sigurdardottir, Niclas Andersen og deres datter Björk er netop vendt hjem fra ferie i Island.

Niclas lægger sig i sofaen i stuen for at se nyheder, inden han skal i seng.

Björk sidder på sit værelse og hører pludselig en mærkelig snorkelyd fra stuen. Hun tror, at et dyr måske er kommet ind ad terrassedøren.

Hun beslutter sig for at gå ind i stuen, men kan se, at det ikke er, som det skal være. Hendes far svarer ikke. Så hun går op til sin mor og siger:

»Far er underlig og siger nogle underlige lyde.«

De går ind i stuen og får et chok. Niclas ligger livløs på sofaen. Kristín reagerer hurtigt og går straks i gang med hjertemassage.

Björk er 17 år og har ikke lært førstehjælp, men hun reagerer instinktivt . Hun finder sin fars sygesikringskort i hans pung, ringer 112 og får kontakt til alarmcentralen. Undervejs bytter de, så Björk giver hjertemassage, og Kristín giver indblæsninger.

Hun havde styr på det hele, Niclas liv havde ikke været reddet uden hende

Tænkte bare på far

Niclas er helt livløs, men de synes, at der går en evighed, inden ambulanceredderne kommer. Tiden føles langsom i sådan en situation. Der går dog ikke mere end 7-10 minutter inden, at stuen er fuld af ambulancereddere og en læge. De tager hurtigt over og giver Niclas seks stød med en hjertestarter i stuen, inden han bliver kørt til Gentofte Hospital med ambulancen.

Efter at have været omtumlet til en start bliver Niclas Andersen frisk i løbet af et par dage. Og i dag sidder han helt rask i huset på Våbenstedvej sammen med sin hustru Kristín og deres yngste datter Björk, som nu er 18 år.

Björk er af Hjerteforeningen indstillet til prisen som ‘Årets Hjerteredder’ af Hjerteforeningen for sin resolutte handling den sommeraften i 2023.

»Hun havde styr på det hele, Niclas’ liv havde ikke været reddet uden hende,« lyder det rosende fra moderen Kristín, som selv havde høretelefoner og hørte lydbog og derefter ikke hørte de mærkværdige lyde fra stuen.

»Jeg tænkte bare på min far,« forklarer Björk om sine hurtige handlinger den aften.

Niclas har selv hjulpet

Her lidt over et år senere er Niclas særdeles taknemmelig over for sin datter og sin kones handlinger, men også sundhedsvæsenet som han kun kan sige godt om med den efterfølgende behandling, han har fået. Han har fået indopereret en ICD – en avanceret pacemaker, så han er blevet godt sikret.

Det er endnu ikke fundet ud af, hvorfor lige netop han blev ramt af hjertestop, og spørgsmålet er, om det nogensinde opklares. Han er en sund og rask mand i god form og sammenligner sit hjertestop med fodboldspillerens Christian Eriksens hændelse i Parken under EM i 2021. Men modsat Eriksen havde Niclas Andersen ikke en hel lægestab lige udenom helt fra start, men han havde heldigvis sin datter og sin kone.

Niclas Andersen har i øvrigt selv været i samme situation som Björk. For omkring 15 år siden, da Björk var i barnevogn og hendes storesøster til gymnastikopvisning i Herlev Hallen, kollapsede en ældre mand. Kristín opdagede det og henvendte sig hurtigt til sin mand, som hun vidste kunne håndtere det.

Niclas fik givet den ældre mand hjertemassage, og han overlevede akkurat som Niclas selv mange år senere, efter ambulancen havde kørt ham på hospitalet.

Aldrig være passiv

Og i det hele taget er Niclas Andersen en mand med erfaring i voldsomme hændelser, derfor har han efter eget udsagn også taget sin egen situation ganske roligt efterfølgende. I årene 1995-2000 var han en del af Siriuspatruljen i Grønland og håndterede i disse år mange situationer, hvor mennesker balancerede mellem liv og død.

Hos Björk har den dramatiske hændelse i fjor gjort, at hun tænker mere på at gribe de muligheder, som livet giver.

»Man ved ikke, hvornår livet udløber, så det gælder om at turde gøre nogle ting, som jeg måske ikke ville gøre før,« siger hun, og hendes mor Kristín supplerer:

»Lev livet, man ved ikke ikke hvornår det siger stop, og så er det vigtigt at holde kroppen i form.«

Og så Kristín et budskab, både med baggrund i den dramatiske hændelse i familien og generelt:

»Uanset hvor meget førstehjælp du kan, eller om du kan noget overhovedet, så skal du reagere og handle, hvis du oplever en person, som får hjertestop eller falder om. Du skal aldrig være passiv!«

Björk Andersen, som nu er 18 år, er indstillet til Årets Hjerteredder, som kåres til Hjertegalla på TV2 Charlie lørdag 14. september 20.55. 

LÆS OGSÅ: Opfordring: Alle hjertestartere bør kunne bruges døgnet rundt

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!