Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Opfordring: Alle hjertestartere bør kunne bruges døgnet rundt

'Sammen redder vi liv' hedder en netop igangsat en kampagne fra Sundhedsstyrelsen og TrygFonden. Den går ud på at få endnu flere frivillige hjerteløbere og døgntilgængelige hjertestartere, så endnu flere med hjertestop uden for hospitalet kan blive reddet.

Frivillige hjerteløbere og hjertestartere i det offentlige er med til at gøre Danmark til en af de nationer i verden, hvor størstedelen af dem, der får hjertestop uden for hospitalet, overlever bagefter og oven i købet kan vende tilbage til et godt liv. I en ny kampagne vil Sundhedsstyrelsen og TrygFonden have det tal endnu højere op blandt andet ved at hverve flere frivillige hjerteløbere og opfordre til, at alle hjertestartere bliver gjort tilgængelige hele døgnet rundt. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Der er ingen tid at spilde ved hjertestop, og derfor er det afgørende, at hjerteløberne og andre førstehjælpere hurtigt kan få fat i en hjertestarter i nærheden og bringe den til hjertestoppet – uanset hvor og hvornår på døgnet det sker,« lyder det i pressemeddelelsen fra Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

ANDRE HISTORIER: Louise-drabet dag 14

I dag er der registreret 24.515 hjertestartere på landsplan, hvoraf 69 procent er døgntilgængelige, og det tal vil man gerne have højere op. Zoomer vi ind på Herlev, ligger procenten endnu lavere. Her er der registreret 145 hjertestartere, hvoraf 72 er døgntilgængelige lig med cirka 50 procent. Til gengæld ligger Herlev højere, hvis man sammenligner antal hjertestartere generelt udregnet pr. 100.000 indbyggere. Her har Herlev 495 hjertestartere mod 413 på landsplan og 386 i Region Hovestaden.

Træd-til-kultur

Selvom TrygFonden og Sundhedsstyrelsen har lanceret den nye kampagne, er det måske værd at notere sig, at både antal hjerteløbere og hjertestartere i Danmark og Herlev er steget over tid. I Herlev er der sket en tredobling og mere til i antal hjertestartere siden 2015, viser tal fra Trygfonden.

År Registrerede hjertestartere Døgntilgængelige hjertestartere
2023 145 72
2020 135 63
2017 108 36
2015 45 5

 

Det vides ikke, hvor mange hjerteløbere, der findes i Herlev, men ifølge pressemeddelelsen er der i dag registreret mere end 155.000 frivillige hjerteløbere over hele landet (flest i hovedstaden med 59.962 hjerteløbere), og det virker. Det fremgår nemlig også, at mindst én af dem når frem i 98 procent af tilfældene, hvilket ifølge  fra Grethe Thomas skyldes, at der er skabt en særlig træd-til-kultur, og det er den, man vil booste yderligere med den nye kampagne.

Om kampagnen

Fra 25. september til 13. oktober og igen fra 30. oktober til 17. november sender Sundhedsstyrelsen og TrygFonden i samarbejde med Danske Regioner ‘Sammen redder vi liv-bussen’ rundt til 17 kommuner fordelt over hele landet (Helsingør og Hillerød i Region Hovedstaden) for at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at kunne redde liv og at få flere døgntilgængelige og funktionsduelige hjertestartere, særligt i boligområder samt flere hjerteløbere.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!