Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Fra Bruxelles til Herlev: Nikolaj giver stafetten videre

Nikolaj Villumsen får mere tid til at nyde samværet med familien i rækkehuset i Herlev den kommende sommer, end han ellers har været vant til gennem fem år. Han stopper i Europa-Parlamentet og fortæller her Herlev Bladet om sine oplevelser i europæisk politik inden valget 9. juni.

Solen skinner over Tubberupvænge i det nordlige Herlev, da Herlev Bladet er forbi rækkehusbebyggelsen. Her møder vi politikeren Nikolaj Villumsen, som taler varmt om boligbyggeriet i de grønne omgivelser, hvor han og kæresten Diana har boet siden 2016.

»Det er vores eget lille bofællesskab i alment boligbyggeri. Det er ret unikt. Her er trygt, dejligt og rart, børnene kan rende rundt, uden der drøner biler forbi‚« siger han.  Fællesskabsånden i bebyggelsen kommer blandt andet til udtryk ved, at der i hver opgang er en fællesstue som indgang, som alle husstandene kan benytte sig af.

I løbet af de otte år, de har boet i bebyggelsen, har parret fået to døtre, som idag er henholdsvis to og fem år. Denne sommer kommer Nikolaj Villumsen til at være meget mere hjemme, end han og familien har været vant til. Han stopper nemlig i Europa-Parlamentet, som han blev valgt til i 2019. På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke ærgrer ham at skulle tage afsked med Europa-Parlamentet efter fem år på grund af Enhedslistens rotationsprincip, svarer han:

»Jeg vil savne kollegaerne og arbejdet, men jeg glæder mig til mere til tid til familien og mine piger i Herlev. Jeg har været væk tre-fire dagen om ugen i fem år,« siger han. I stedet for Nikolaj Villumsen stiller tidligere folketingsmedlem Per Clausen nu op som spidskandidat for Enhedslisten til Europa-Parlamentet.

En positiv oplevelse har været det gode forhold til kollegaer fra hele Europa og også fra andre partier end venstrefløjsgrupperne

Første gang i parlamentet

Nikolaj Villumsens fem år i parlamentet har været historisk. Hans periode er nemlig den første, hvor Enhedslisten har siddet i parlamentet. Indtil 2019 stillede partiet ikke op til dette valg, men anbefalede folk at stemme på Folkebevægelsen eller Junibevægelsen, og der var også medlemmer af Enhedslisten, som stillede op og blev valgt for disse lister. Nikolaj Villumsen var selv i 2008 studentermedarbejder i Bruxelles for Søren Søndergaard, Enhedslistens mangeårige folketingsmedlem i flere omgange, som sad i parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

At partiet nu selv stiller op, hænger også sammen med, at de har brudt med EU-modstanden.

»Vi ønsker ikke, at Danmark skal ud af EU, men vil i stedet påvirke EU socialistisk og trække politikken i en rødgrøn retning. Det er både belært af erfaringerne af Brexit og også, at vi må kaste os ind i det fuldt og helt for at kæmpe klimakampen, « siger Nikolai Villumsen,

Han var selv fortaler for, at partiet skulle stille op i eget navn, og derfor ser han det som naturligt, at han stillede sig til rådighed.

Når man spørger, hvad han vil fremhæve af resultater gennem de fem år, nævner han især en ny lovgivning med skærpede grænseværdier i forhold til asbest.

»Sammen med europæiske bygningsarbejdere pressede vi først Parlamentet og siden Kommisionen og fik en markant sænkelse af grænseværdierne, så færre bliver syge og dør af det. Det var et klart fingeraftryk. Da jeg startede i 2019, var der ingen planer om at gøre noget ved det,« nævner han et eksempel som et konkret resultat.

»Jeg og Enhedslisten har også påvirket den europæisk venstrefløj, hvor jeg er næstformand i den rødgrønne gruppe. Det er jeg stolt af at have bidraget til,« siger han.

Politiker Nikolaj Viillumsen (EL), bosat i Herlev, foto fra Europa-Parlamentet
Nikolaj Villumsen på talerstolen i Europa-Parlamentet. Foto: The Left

 

Danskerne imellem

Han fremhæver også samarbejdet på tværs mellem partier og nationaliteter.

»En positiv oplevelse har været det gode forhold til kollegaer fra hele Europa og også fra andre partier end venstrefløjsgrupperne. Der har også været godt samarbejde. En konservativ kollega fra Tyskland vil jeg kalde min ven, udover han er en god kollega. Vi har samarbejdet meget om asbestlovgivningen,« fortæller han.

Nikolaj Villumsen oplever også, at relationen til de øvrige danskere har været positiv.

»Samarbejdet med de øvrige danskere har været godt. På det sociale område og når det gælder klimaet har jeg arbejdet godt sammen med Kira Marie Peter-Hansen og Margrethe Auken fra SF og Marianne Vind fra Socialdemokratiet og med Morten Løkkegaard fra Venstre, når det gælder tilsynsmyndigheden i EU,« siger han og tilføjer:

»Fordi vi er et lille land, er der meget en venskabelig diskussion og stort kendskab til hinanden. Det er nemmere, når man kun er 15, end man er 96 fra Tyskland.«

Midt i alle de positive ord nævner han da også, at der også findes medlemmer, som står meget langt fra ham.

»Der er også ekstreme kræfter, der vil afbryde afstemninger. Ingen tvivl om at der store variationer i andre lande. Mange fra Herlev ville få et chok, når man hørte om synet på abort og kvinderes rettigheder fra nogle medlemmer. Der er også nogle, som hylder Franco og andre diktatorer,« fortæller han.

Nogle i Danmark betragter EU-stof som lidt kedeligt, men Nikolaj Villumsen, som både har siddet i Folketinget og Europa-Parlamentet, at der er langt mest gang i sidstnævnte sted.

»I Folketinget er der meget stille, der appeleres til, at der ikke må kunne høres mishagsytringer og klapsalver. I Europa-Parlamentet er der mere fart på, der bliver klappet, hujet og buhet,« fortæller han.

Derfor skal du stemme

Valgdeltagelsen til Europa-Parlamentsvalget er altid lavere end til folketingsvalg. Når nu en Herlev-borger har siddet er i fem år, vil vi gerne høre, hvorfor han mener, at borgerne i Herlev skal stemme til valget 9. juni, og vel at mærke alle vælgere, og ikke kun dem der stemmer Enhedslisten.

»Europa-Parlamentsvalget er afgørende for Danmark, Herlev og klodens fremtid. Skal der føres en grøn politik i 2024-2029 eller skal der ikke? Det er særdeles afgørende, hvad der besluttes i Bruxelles, og derfor er det vigtigt at gøre sin stilling op og sætte kryds,« siger han.

Hvad skal du selv lave nu?

»Jeg ved det ærligt talt ikke. Jeg synes, at det ville være utidigt at rende og søge jobs, mens jeg arbejdede i parlamentet. Jeg glæder mig til en god sommerferie med familien,« siger han og tilføjer:

»Jeg kommer til at fortsætte med at være politisk aktiv, først og fremmest i vores Enhedslisten-afdeling i Herlev. Så må vi se, hvad der sker på sigt.«

Du taler meget varmt om Herlev. Kunne du finde på at stille op til kommunalbestyrelsen? 

»Det har jeg ikke taget stilling til endnu.«

Politiker Nikolaj Viillumsen (EL), bosat i Herlev, foto fra Europa-Parlamentet
Nikolaj Villumsen på plads i Europa-Parlamentet. Foto: The Left

 

LÆS OGSÅ: Da minister Morten Bødskov talte om udfordringerne i Europa på Herlev Gymnasium og HF

 

Fakta:

Nikolaj Villumsen, født 28. februar 1983 i Århus, bosat i Herlev med sin familie siden 2016. BA i historie, Københavns Universitet, 2005-2009.

Medlem af Folketinget for Enhedslisten 2011-2019, medlem af Europa-Parlamentet for samme parti 2019-2024.

Til Europa-Parlamentsvalget 9. juni stiller der i øvrigt en anden Herlev-borger op for Enhedslisten, nemlig kommunalbestyrelsesmedlem Ibrahim Benli som er nummer 11 på listen.

Til valget søndag 9. juni er der åbent på valgstederne klokken 9-20. Der er tre valgdistrikter i Herlev, og der stemmes i Herlev Medborgerhus, Herlev-Hallerne og Kildegårdshallen.

Du kan brevstemme op til valget ved at møde personligt op i hvilken som helst kommune i valget. I Herlev foregår det fra Borgerservice på rådhuset, dels i den almindelige åbningstid, og så er der også ekstraordinært åbent lørdag 25. maj, lørdag 1. juni og onsdag 5. juni (grundlovsdag), alle dage klokken 10-14.

Der er debatmøde op til valget tirsdag 4. juni klokken 19-21 i Herlev Medborgerhus. I panelet sidder kandidaterne: Magnus Barsøe (S), Frederikke Hellemann (EL) og Julie Hassing (V). Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten arrangerer, og alle er velkomne.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!