Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hospitalets usynlige helte: Det skal være som en restaurant

Herlev Bladet sætter i denne serie fokus på nogle af de andre vigtige jobfunktioner på Herlev Hospital, som hverken er læger eller sygeplejersker. I dette afsnit har vi besøgt konditoren Henrik.

Henrik Jonasson har på en eller anden måde altid vidst, at han skulle have med kager og brød at gøre.

»Jeg er af en bagerfamilie, og jeg kan huske, at jeg rullede linsedej, da jeg var fem-seks år gammel hos min onkel, der var bager i Rødovre,« fortæller han.

Henrik Jonasson voksede op på Fyn og blev udlært bager i Turup Bageri, flyttede siden til København og blev siden konditor i Kransekagehuset.

»Jeg var ikke så vild med nattearbejde, og så syntes jeg, at det var mere interessant at lave kager og desserter end rundstykker og grovbrød,« forklarer han om dette skift inden for branchen. Et andet skift, han ikke lige havde forudset, var da han i 2019 tog job på Herlev Hospital. Det har han ikke fortrudt, her fem år senere er Henrik Jonasson stadig konditor på hospitalet. Han holder både af arbejdet, omgangsformen mellem medarbejderne og i at give indlagte patienter nogle lyspunkter og få dem til at godt at spise under hospitalsopholdet.

»Jeg så et stillingsopslag og tænkte, at jeg da skulle prøve noget nyt. Jeg så en udfordring i at have mere med desserter at gøre end kager, og jeg var meget spændt på, hvad jeg kom til,« siger han.

Jeg vil gerne have, at det ser indbydende ud, det skal være som at være på restaurant.

ANDRE AFSNIT I SERIEN: Hospitalsmad skal være en del af behandlingen

Proteiner i dessert

På mange måder skulle Henrik Jonasson lave det samme, som han hidtil havde gjort, men der var bestemt også forskelle.

»Jeg skal lave mindre portioner end ellers, derudover er det stort set det samme, men så skal kagerne og desserterne også beriges med proteiner, for eksempel kartoffelprotein i det, vi bager, og skummetmælkspulver, hvis der er mælk i,« siger han og tilføjer:

»Det er en tanke, jeg aldrig har tænkt, før jeg kom hertil.«

Og det er vigtigt, at proteinerne tilsættes i de rette mængder, og der også er noget andet, som kan kompensere for det.

»Proteiner kan godt blive tørre i munden, så vi skal lige have det til at passe. Det er lidt af en udfordring.«

Henrik Jonasson lægger meget vægt på, at desserter og kager er noget, som de indlagte patienter har som et lyspunkt på dagen. Derfor er det en stor faglig udfordring for ham at anrette de søde sager bedst muligt.

»Der er ikke mange af dem, der ligger her, som har lyst til at være her. Så er det vigtigt, at de får noget godt, når de skal have mad. Jeg laver alle delene selv, der er ikke noget pulvermiks. Og så er alt økologisk, på nær chokoladen,« siger han og tilføjer:

»Jeg tænker meget på, at patienterne ser frem til måltidet. Jeg har fået at vide, at mange småtspisende ser frem til forret og dessert. Jeg vil gerne have, at det ser indbydende ud, det skal være som at være på restaurant. Vi kender alle til, at når man er syg, har man ikke den store appetit.«

Påskeæg til personalet

Henrik Jonassons arbejdstid er klokken 6-14 alle hverdage. Fredag skal weekenden planlægges, så det er den mest travle dag. Han har assistance af en konditorelev og en ernæringsassistent til ugens arbejde.

De laver dagligt 400 desserter til Herlev og 200, som sendes til Gentofte Hospital, som Herlev nu deler hospitalsenhed med. Al mad til patienter på de to hospitaler laves i Herlev, mens maden til personalet laves på Gentofte og sendes den anden vej. En enkelt undtagelse er dog til påske.

»Så laver vi også cirka 8200 hjemmelavede påskeæg til personalet, det tager henad to uger at håndrulle alle påskeæggene,« fortæller han.

Netop årstiderne og forskellige højtider er noget af det, som giver variation i jobbet. Til jul er der for eksempel fyldte chokolader og som sagt påskeæg til påske.

»Og jordbærtærte er et stort hit om sommeren,« bemærker han om årstiden lige nu.

Personlig favorit

Alt skiftes ud hen over året undtagen en enkelt ting, man altid kan vælge mellem de forskellige muligheder, som patienterne kan klikke på dagligt på deres elektroniske a la carte-kort.

»Citronfromagen er patienternes favorit. Jeg tror, at det er fordi, at alle kender den, og den er nem at spise. Den er på kortet hele året og bliver aldrig skiftet ud. Det gør alt andet.«

Patienterne har dog altid forskellige muligheder at vælge imellem, som de kan bestille via det digitale a la carte-kort.

Selv har Henrik Jonasson dog en anden dessert, han sætter allerhøjest.

»Passionsfromage med vanilje og hasselnødder er min personlige favorit. Jeg kan rigtig godet lide det søde fra hasselnødbunden og det syrlige fra passionsfromagen.«

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!