Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Up-and-coming graffitikunstner ser nyt kultursted som springbræt

Efter at 32-årige Nikolai Irinov er blevet tilknyttet det nye midlertidige kultursted i Herlev 'Back Yart', går det fremad med at promovere hans graffitikunst.

32-årige Nikolai Irinov er glad for, at han spottede opslaget og henvendte sig, da Herlevs nye midlertidige kultursted Back Yart søgte kunstnere for at skabe et slags kunstnerkollektiv/koloni som del af stedet. Det var nemlig lige det spark, han manglede for at komme ud over rampen med sin grafittikunst.

»Det har været lidt en udfordring for mig derhjemme med kæreste og barn og at have plads til at have mine ting stående. Når man skal finde sig selv og sin kunst, så kan du ikke rigtig pakke det op og ned hele tiden. Når der ikke er så meget tid, så er det bedre at have et sted, hvor det bare står, og du kan komme ind i en boble,« forklarer han, der bor i en toværelses på Vesterbro, hvor der ikke er så meget plads til hans spraydåser og alt det andet udstyr, som hans kunst kræver.

Det er der til gengæld på Sønderlundvej i det hus, hvor den tidligere institution Enghuset lå. Og netop dét og at han kan komme der og mødes med  andre kreative hjerner, giver ham et frirum, men også et vindue ud til verden. Noget han har – og har haft brug for.

LÆS OGSÅ: Herlevs helt egen kunstneriske baggård

Fra bogstaver til billeder

»Jeg har egentlig altid været kreativ, og så har jeg sådan lidt ramt noget stressygdom, men nu tror jeg bare, at jeg har fundet ud af, at jeg skal flytte mig væk fra at sidde ved en computer og hen imod at eksperimentere mere med min kunst for at se, om det kan føre nogen vegne,« forklarer han, der er selvlært og startede op i 2011 med at male i forladte fabrikshaller i Slagelse under kunstnernavnet ‘Chio’.

Et navn han har taget sig, fordi han finder inspiration i det eksotiske.

»Det var nok bare lidt mere den upolerede version og det rå og smadrede look. Og så var jeg lidt fascineret af at se folk, de ældre herrer, der havde stået og malet sådan store værker en hel dag. Og så tænkte jeg, det var lidt spændende at kaste sig ud i, og så begyndte jeg bare selv at købe maling i København og tage tilbage til Vestsjælland og kaste mig ud i det,« forklarer Nikolai Irinov, der de sidste par år er gået fra at male de traditionelle graffiti-bogstaver og tags til at lave figurer og billeder.

At få et lokale herude, hvor man kan sætte sin arbejdsplads op og leve i en boble og efterlade det, man har, og så er det der, når man kommer tilbage, det er fedt

Typisk for venner og bekendte eller til festivaler, men takket være Back Yart nu også på bestilling.

Herlev Bladet møder ham ude på netop en bestillingsopgave i Herlev-virksomheden Flatpays nye store kontorlokaler på Hørkær, hvor han skal udsmykke en 16 meter lang endevæg med symboler, der passer ind i virksomhedens selvforståelse. Væggen skal være en del af virksomhedens nye store lounge, hvor det er meningen, at de ansatte kan komme og slappe af, spille bordfodbold, bordtennis og skåle efter endt arbejdsdag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nikolai Irinov har via Back Yart på Sønderlundvej fået en opgave for en lokal virksomhed, hvor han skal dekorere en væg med symbolik, der siger noget om virksomheden. Foto: Kenneth Hougaard.

Kræver planlægning

»Vi har prøvet at holde det sådan lidt rent med en raket, der ligesom rejser. Og så har de et enhjørningskoncept, som vi har lavet som motiv. Fordi det er noget med, at man kan blive kåret som en enhjørning-startup inden for fire år. Det skal lidt symbolisere deres værdi og den rejse, de er på. Og så skal vi selvfølgelig have deres produkter med, så vi kan se, hvad de står for, og hvad de laver,« forklarer graffitikunsteren om motiverne, der er blevet til i samarbejde med og i tråd med virksomhedens ønsker.

At dekorere den 16 meter lange væg er det største værk, han har lavet. Derfor har det også krævet en del planlægning, fortæller Nikolai Irinov, der bruger sin iPad eller iPhone, når han skal forberede sig, til at tage et billede af væggen med de referencepunkter, der skal være. På den måde kan han som i det her tilfælde planlægge et design med nogle dimensioner, der ikke overskrider væggens størrelsesforhold, og derefter gå i gang med at tegne motiverne op. Det sker også, at han bruger projektor til at kaste et motiv op på væggen, forklarer han, der i det her tilfælde har været udfordret af de mange detajler.

»Det er lidt krævende. Men det er også fedt at presse sig selv,« vurderer han, der har arbejdet i to uger på projektet – typisk tre til fem timer hver aften for at få ro og kunne hjælpe til derhjemme om dagen.

En arbejdsfordeling, han trives i.

»At få et lokale herude, hvor man kan sætte sin arbejdsplads op og leve i en boble og efterlade det, man har, og så er det der, når man kommer tilbage, det er fedt,« siger han, der er glad for den platform, som Back Yart har givet ham.

Udover bestillingsopgaven har han også fået solgt et af sine værker i forbindelse med en udstilling dér, hvor Back Yart holder til i det tidligere Enghuset på Sønderlundvej. Og senest har han fået grønt lys til at dekorere en af institutionens gavle.

Artiklen fortsætter under billedet.

Via Back Yart har Nikolai Irinov fået en opgave, hvor han skal dekorere en 16 meter lang væg for en lokal virksomhed. Foto: Kenneth Hougaard.

Kan åbne døre

»Jeg synes bare, at det er fedt, at det her måske kan åbne op for, at man måske kunne male nogle permanente vægge eller installationer i Herlev. Der sker jo meget med boligudviklingen herude, men jeg synes sådan kulturmæssigt, at det er en ret kedelig, stenet by, der står lidt stille. Så at jeg får muligheden for at male en gavl, som er der i en periode ud til et helt kvarter, og så på en vej, der går op til stationen, det, synes jeg, er mega fedt. Det kan måske åbne nogle døre, og måske vække folk, fordi de ikke er vant til at se det modsat København, hvor det er overalt,« vurderer han, der håber, at det nye store værk bliver det første af mange – og gerne i Herlev.

Se flere af Nikolai Irionovs værker lige her

Jeg synes bare, at det er fedt, at det her måske kan åbne op for, at man måske kunne male nogle permanente vægge eller installationer i Herlev

Nikolai Irinov th. At dekorere den 16 meter lange væg for virksomheden Flatpay er hans største opgave som graffitikunstner til dato. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!