Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Bangs Torv-ejer: Maks. 6 etager er urealistisk – alligevel foreslår SF og konservative netop det

På Økonomi- og Planlægningsudvalgsmødet stillede både SF og konservative hver et ændringsforslag til Bangs Torv-projektet på maks. seks etager, selvom der i så fald ifølge Bangs Torvs ejer ikke vil blive bygget på grunden.

Det var en politisk succes, da partierne i forbindelse med Kommuneplan 2023-2035 lykkedes med at nå til enighed om, at nye projekter i Erhvervskvarteret som udgangspunkt skulle have en reduceret byggehøjde til maks. fem etager og en maks. bebyggelsesprocent på 150. Dog var succesen ikke større, end at man samtidig aftalte at undtage og udskyde spørgsmålet om rammerne for Bangs Torv til lokalplanarbejdet skulle gå i gang. Det gjorde man, fordi man ikke kunne blive enige. Det kan man stadig ikke.

Det fremgår af referatet fra det seneste Økonomi- og Planlægningsudvalgsmøde, hvor partierne skulle tage stilling til et lokalplanforslag for Bangs Torv, der til at starte med arbejdede med en maks. udnyttelse af rammerne, det vil sige maks. 13 etager og en bebyggelsesprocent på 255.

LÆS MERE: Flere partier vil kæmpe imod Bangs Torv-projekt

På mødet fik partierne dog yderligere fire alternativer at vælge imellem, fordi et enigt Miljø-, Klima- og Teknikudvalg før sommerferien valgte at bede forvaltningen udarbejde bebyggelsesprocenter for et projekt på henholdsvis maks. seks, otte og 10 etager. Efterfølgende har Bangs Torvs ejer, C.W. Obel Ejendomme, selv suppleret med yderligere et scenarie på maks. ni etager lig med et gennemsnit på 6,6 etager svarende til samme scenarie som ved 10 etager. Derudover har ejeren ladet forstå, at et projekt på maks. seks etager lig med 5,27 etager i snit vil medføre, at der ikke bliver bygget på Bangs Torv. Som man skriver:

‘Konsekvensen er fuldstændig stilstand i udviklingen af Bangs Torv på ubestemt tid. Lokalerne vil stå tomme eller udlejes midlertidigt til blandede formål i nuværende stand og området vil fremstå, som det tager sig ud i dag. Dette sker for at minimere yderligere tab’.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bangs Torv dér, hvor Restaurant Risico og Nykredit blandt andet lå, som det ser ud i dag. Foto: Kenneth Hougaard.

Skal træde i karakter

Alligevel valgte SF og konservative til Økonomi- og Planlægningsudvalgsmødet at stille hvert sit ændringsforslag på maks. seks etager . Nærmere bestemt ønsker SF en bebyggelsesprocent på 205, mens konservative ønsker 150.

Hvorfor foreslå noget, der efterlader Bangs Torv som en byggetomt?

»Hvis man spørger en kapitalinvestor om, hvor mange etager de vil bygge, så vil de sætte deres ønsker højt. Det siger sig selv, de vil have så meget som muligt, og så fjerner man i virkeligheden beslutningskompetencen fra kommunalbestyrelsen og giver den til en kapitalinvestor,« mener SF’s Arly Eskildsen.

I det her tilfælde har Bangs Torvs ejer selv udarbejdet et scenarie, der er lavere end de 13 etager. Er det ikke et tegn på, at investor også lytter og er villig til at komme jer imøde?

De har hele vejen igennem sagt 13 etager, men er nu på grund af politisk pres nede på ni etager. Andre steder kan vi godt bygge i fire til fem etager, så det er da mærkeligt, at det ikke kan lade sig gøre her

»De har hele vejen igennem sagt 13 etager, men er nu på grund af politisk pres nede på ni etager. Andre steder kan vi godt bygge i fire til fem etager, så det er da mærkeligt, at det ikke kan lade sig gøre her,« vurderer politikeren.

Er der ikke en risiko for, som ejeren også nævner, at der så slet ikke vil blive bygget på Bangs Torv, fordi det ikke vil være økonomisk attraktivt?

»Investorerne står nærmest i kø, så det er jeg ikke bange for. Når vi sætter en retning, så er der også investorer, som vil udvikle. Det kan vi jo se på rådhusgrunden. Bangs Torv er jo helt sikkert en af de mest attraktive grunde i Herlev, så jeg er da helt sikker på, at der kommer et byggeri på den. Andre steder kan man godt lave en forretning på at bygge i fem til seks tager, så det er vi ret sikre på, at det kan lade sig gøre. Bangs Torv får ikke lov til at ligge øde hen længe, så vil man finde et projekt, der er i ånd med kommuneplanen,« siger SF’eren, der mener, det mere handler om, at kommunalbestyrelsen skal turde at træde i karakter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bangs Torvs tidligere butiksområde, som nu er lukket af. Alle butikker er flyttet. Foto: Kenneth Hougaard.

En grundlæggende holdning

De konservative er enig med SF i det her spørgsmål. Af flere årsager lyder det fra Henrik Hilleberg, der sidder i kommunalbestyrelsen.

»For det første har vi en helt grundlæggende holdning til, at der ikke bliver bygget for højt og tæt i Herlev. Derudover vil vi ikke komme i en sitation, hvor bygherre skal bestemme Herlevs udvikling. Det skal være Herlev selv, og der skal vi ikke altid lægge under for bygherres krav, for de vil bare bygge så meget som muligt. Se bare til Skovlunde, hvor det er muligt at bygge lavere,« påpeger han.

Men når nu Bangs Torvs ejer siger, at et byggeri i maks. seks etager ikke giver økonomisk mening, er herlevborgerne så bedre tjent med, at der slet ikke bliver bygget?

»Jeg tror på, at deres business case er dårlig, det er jeg ikke i tvivl om. Men det må vi jo afprøve, for ellers havner vi i en situation, hvor vi kommer til at sige ja til bygherres ønsker hver gang,« understreger Henrik Hilleberg.

Byggeherre er gået fra 13 til ni etager, hvorfor kommer I ikke bygherre imøde og indgår et kompromis?

»Hvis de skal bestemme, så handler det om at tjene flest mulige penge, og så er der en smertegrænse, men mit formål er at varetage de interesser, jeg står for. Hvis vi slet ikke kan blive enige om noget, så er der ikke et krav om, at vi skal blive enige. Så må vi se på, hvad der så kan lade sig gøre. I Skovlunde og Rødovre kan man godt bygge i fem etager,« lyder det fra lokalpolitikeren, der ikke er bange for, at Bangs Torv kommer til at ligge øde hen.

»Det er ikke en risiko, jeg er bange for, blandt andet fordi det stadig er så attraktivt at bygge i Storkøbenhavn og kan andre steder i lokalområdet,« vurderer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mange af de tidligere butikslejemål på Bangs Torv har efterladt sig ‘Vi er flyttet’-skilte. Foto: Kenneth Hougaard.

Nu er der en plan

På Økonomi- og Planlægningsudvalget blev der også stillet et tredje ændringsforslag af Socialdemokratiet og Enhedslisten. Det blev til forskel fra de to andre vedtaget med et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Liberal Alliance. Forslaget læner sig op ad det ‘scenarie 4’, som Bangs Torvs ejer, C.W. Obel Ejendomme, har lavet. I en pressemeddelelse udtaler formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget, Marianne Dithmer fra Enhedslisten, at de er glade for den nye plan.

»Det har været en lang proces i forhold til at finde balancen i forventningerne til udviklingen af Bangs Torv i samarbejdet mellem kommunen og grundejerne, men jeg synes, vi er lykkedes rigtig godt uden at gå på kompromis med det, der har været vigtigt for os. Så nu ser vi frem til den videre proces,« siger hun.

Også borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) er glad for, at der i udvalget har været flertal for en plan, som vel at mærke først skal vedtages endeligt i kommunalbestyrelsen. Til forskel fra kommuneplanen bygger den dog ikke på et bredt flertal, fordi SF og konservative vil stille yderligere krav om byggehøjder og tæthed til bygherren.

jeg synes, vi er lykkedes rigtig godt uden at gå på kompromis med det, der har været vigtigt for os. Så nu ser vi frem til den videre proces

Hvorfor er I ikke med på at stille skarpere krav til bygherre, sådan som I også har gjort i kommuneplanen?

»Hvis kommunalbestyrelsen stiller de krav, så kan Bangs Torvs ejer ikke gennemføre projektet, for så vil der være et negativt afkast, og man kan ikke presse nogen til at sætte penge til. Så må vi respektere dem, der vil investere i vores by, og tro på det de siger, når de siger, de er villige til at bevæge sig,« lyder det fra borgmesteren, der understreger, at alternativet er en byggetomt som nu.

»Så ender man der, hvor Herlev ligger fuldstændig stille, og Bangs Torv vil kunne ligge øde hen i mange år, og hvor politi og SSP skal bruge unødige kræfter på at bekæmpe kriminalitet,« siger han med henvisning til blandt andet narkosalg på Bangs Torv, som tidligere har været et stort problem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er på dette areal inklusiv PFA-tårnet og butiksområdet længere til højre, at C.W. Obel Ejendomme vil bygge nyt.

HAR stillet krav til ejeren

Konservative og SF mener, at grunden er så attraktiv, at den ikke vil komme til at ligge øde hen?

»Det, som de siger er, at den pris, som C.W. Obel Ejendomme har givet for ejendommen, den er sat for højt, og derfor bør de sælge den med et stort tab. Det er jo med en tro på, at ejeren vil gå med på det. Dét, de går fejl i byen af, er, at hvis ejeren skal gå med på det, så vil de sælge grunden i bidder, og så får vi en fragmenteret udvikling,« vurderer borgmesteren, der ikke mener, at de ved at vedtage ‘scenarie 4’ giver bygherre for meget indflydelse.

»Det er jo et ‘Goddag mand økseskaft-argument’. Det er et flertal i kommunalbestyrelsen, der suverænt beslutter, hvordan Bangs Torv skal udvikle sig,« fastslår han og understreger, at han blandt andet sammen med formanden for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget til flere møder med bygherre har stillet mange krav og presset meget på for at tilgode kommunen og borgerne.

»Det er også et spørgsmål om, hvor langt kan de gå i kompromissets navn, vi har presset dem hårdt. Vi har stillet masser af krav. Højder er kun ét krav. Vi har også stillet krav til kvalitet, til grønne arealer, afskærmning af gående på fortovet, til udformning af passagen (tunnel og stræde under Herlev Hovedgade, red.), og de krav er blevet imødekommet, og de koster ejer en hulens masse penge,« påpeger borgmesteren, der mener, at snakken om højder og tæthed overskygger alt det andet.

vi har presset dem hårdt. Vi har stillet masser af krav. Højder er kun ét krav. Vi har også stillet krav til kvalitet

»Vi har en samtale om de her ting, som foregår på et for lavt niveau, og hvis vi vil tage et ansvar for udviklingen ved at tiltrække investorer, så kan man ikke opføre sig som om, at udviklerne ikke kan få indflydelse på, hvordan deres investeringer hænger sammen,« lyder det.

Når det er sagt, mener han, at ‘scenarie 4’ med et snit på 6,6 etager faktisk ligger tæt op ad rammerne i kommuneplanen. Netop fordi Bangs Torvs ejer har givet kommunalbestyrelsen frie rammer til at stille krav.

»Hvis man ikke vil være med på det, så må man stå på mål for at sige, at så er der sikkert nogle andre, der vil og kan udvikle Bangs Torv, men det er naivt, det er en trossag, og så må man sige, at for os er det vigtigere, at vores principper står uantastet, end at Bangs Torv bliver udviklet,« lyder det fra borgmesteren.

Der er kommunalbestyrelsesmøde onsdag klokken 19, hvor lokalplanforslaget (124) skal sendes i offentlig høring i ni uger. Der forventes afholdt et borgermøde i høringsperioden.

SE OGSÅ: Biblioteket holder byvandring om de høje byer

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!