Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Færre bryllupper i Skovlunde Kirke: Nu inviterer kirken til parmiddag

Med baggrund i langt færre bryllupper end vanligt i bryllupssæsonen holder Skovlunde Kirke en aften for par, både de gifte og de ugifte, som de inviterer til parmiddag. Her vil de blandt andet afdramatisere kirkebryllup.

Præsterne i Skovlunde Kirke spærrede øjnene op, da de tidligere i år registrerede, hvor mange bryllupper der var planlagt i kirken i bryllupssæsonen mellem maj og september. 

»Der var kun fire,« fortæller en af sognepræsterne Morten Wassmer, som oplyser, at antallet plejer at ligge i størrelsesordenen 18-25 bryllupper. 

»Vi kunne så have tænkt: ’Fedt nok, så er der ikke så mange lørdage at arbejde i’, og så kan vi lige tage et bryllup hver, men i stedet har vi valgt at gøre noget andet,« siger han. 

Kapitaliserer på brudepar

Præsterne i kirken erkender, at de ikke har nogen undersøgelse, som påviser, hvorfor der har været den nedgang i år. 

Men det er deres fornemmelse, at mange i stedet bliver gift på rådhuset, fordi et bryllup i kirken i manges øjne er skruet op til en stor begivenhed med en masse pomp og pragt, hvor folk mener, at der er meget at leve op til. 

Og samtidig har vi som samfund været igennem nogle år med inflation og anden usikkerhed, som kan have dæmpet lysten til at investere i et kirkebryllup. 

»Det man skal huske er, at mange industrier kapitaliserer i brudepar,« lyder det fra Morten Wassmer. 

– Man kan det ikke skyldes, at flere vil giftes, uden at der er religion inde over, hvis de ikke føler sig kristne? 

»Der er ikke noget, som tyder på, at der lige nu skulle være en tendens til, at mange vælger kristendommen fra, heller ikke som vi oplever det i Skovlunde,« fortæller Kathrine Asklund Brorsen, som også er sognepræst i Skovlunde Kirke. 

Præsterne har et budskab om, at et bryllup i kirken sagtens kan være helt afslappet og nede på jorden, hvis det er det, man ønsker. Og det kan også ske en hverdag under overværelse af få vidner. 

»Der findes mange forskellige bryllupper, de romantiske, de uromantiske og sammenskudsbryllupper med pastasalaten under armen, og man kan lade sig inspirere af de forskellige måder,« siger Kathrine Asklund Brorsen. 

Da jeg blev gift, skulle jeg i hvert fald ikke følges op af kirkegulvet af min far

Planlægge ægteskab 

Alle kirkens fire præster er værter for en temaaften 6. november, som henvender sig til alle par, både dem der ønsker at gifte sig med hinanden og dem, som allerede er gift. 

»Før medgang bliver til modgang,« som præsterne udtrykker det, 

De fire præster bliver suppleret af parterapeuten Ina Klein. 

Og en af præsternes pointer er, at nogle par muligvis skal tænke mere over at leve sammen i hverdagen i stedet for at planlægge et bryllup så storladent og minutiøst. 

»Vores bagvedliggende strategi er at få folk til at tænke på, om det ikke er vigtigere at planlægge ægteskabet fremfor et dyrt  bryllup,« siger Morten Wassmer. 

Og så behøver man heller ikke at hænge sig i bestemte traditioner. 

»Da jeg blev gift, skulle jeg i hvert fald ikke følges op af kirkegulvet af min far. Der var ingen far, der skulle give mig væk. Og så blev jeg i øvrigt gift i en grøn kjole, da jeg mente, at jeg var pænere i grøn end i hvid,« siger Kathrine Asklund Brorsen.  

– Men hvorfor er det ifølge jer så vigtigt at gifte sig i en kirke, hvis man lige så godt kan giftes på rådhuset? 

»Udover man selv siger ja, så får man også Guds velsignelse, det er den store forskel.   Der er noget, som er større end os, der opstår en tredje dimension mellem to mennesker,« siger Morten Wassmer,

»Det ligger i det religiøse, at der er en hjælp. Du er ikke alene, Gud er med dig,« supplerer Kathrine Asklund Brorsen. 

Også en chance til 

Morten Wassmer  fortæller om første gang, han som ung præst viede et par. 

»Så mødte jeg en af dem senere og spurgte, om de stadig var gift. Der blev svaret: Nej! Vi som præster vil gerne være med til brylluppet, men vi vil også gerne bruges til noget, hvis kærligheden er svær,« siger han. 

For Kathrine Asklund Brorsen og Morten Wassmer er det vigtigt, at der kæmpes for kærlighed i ægteskaber, og de betoner, at det netop hedder i medgang og modgang. 

Men de anerkender, at skilsmisse kan være det rigtige for nogen, og præsterne i Skovlunde vier fraskilte. 

»Hvis man ikke tror på det i øjeblikket, at det er ’til døden os skiller’, skal man ikke stå der,« siger Kathrine Asklund Brorsen, men nævner samtidig, at livet kan folde sig ud på en måde, end man havde forestillet sig, og derfor bør kirken også lægge rum til, at mennesker kan blive gift mere end en gang. 

»Gud giver også velsignelse til nye begyndelser,« mener hun. 

Fakta – en temaaften i kærlighedens navn

Præsterne i Skovlunde Kirke inviterer både gifte par og par, der ønsker eller overvejer at blive gift til en temaaften i kirken 6. november klokken 17.30-20. Her er der både velkomstdrink, middag, oplæg ved præsterne og parterapeut Ina Klein. Til middagen sidder man ved siden af sin partner, og der vil være spørgsmål under tallerkenen, som sætter samtaler i gang med andre ved otte-mandsbordene. Tilmelding i Skovlunde Kirke. 

LÆS OGSÅ: Sognepræst Morten Wassmer modtog hæder i begyndelsen af året

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!