Morten er blevet hædret for at samle herrerne i kirken
Sognepræst i Skovlunde Kirke, Morten L. Wassmer, har modtaget Ballerup Kommunes kulturpris.
»Hvorfor laver en af jer ikke noget for mænd?«
Sådan lød et spørgsmål for omkring 10 år siden fra daværende præst i Skovlunde Kirke Henriette Thorup Ringgaard henvendt til de tre mandlige præster, som var i kirken på det tidspunkt.
I forvejen var der populære arrangementer for kvinder.
Morten L. Wassmer tænkte en del over dette, og fra januar 2016 var Herreværelset en realitet.
I begyndelsen af 2024 modtog Morten L. Wassmer Ballerup Kommunes kulturpris for sin indsats i Skovlunde Kirke, særligt med Herreværelset.
Han skynder sig at sende en stor del af æren for prisen til både kollegaerne i kirken og ikke mindst de frivillige, som er med til at arrangere og organisere Herreværelset.
Mænd har nogle erfaringer, der kan binde sig til hinanden, som kan være svære at dele med kvinder
Påskud til at komme ud
Der er 200 medlemmer af Herreværelset, der dukker typisk omkring 120 op, når der er arrangementer, og så er der venteliste på omkring 70.
Udover opfordringen fra hans kvindelige kollega var der en anden begivenhed, som satte Morten L. Wassmer i gang med Herreværelset.
»Jeg havde en samtale med en mand i forbindelse med hans kones bisættelse. Han var lige blevet færdig med at arbejde, og nu skulle de nyde livet sammen, og så døde hun. Jeg kunne se, at han var en, som kunne få det svært, fordi arbejdsidentiteten er så stor i nogle generationer,« fortæller han og tilføjer, at han ikke var typen, som han kunne forestille sig i en sorggruppe.
»Jeg tænkte samtidig, at hvis jeg kunne få ham herhen bare to timer om måneden, og det kunne ske kontinuerligt, så var der et påskud til at komme ud.«
Svært at dele med kvinder
Samtidig sparrede han med andre mænd lidt oppe i årene, blandt andet Mortens Wassmers egen nu afdøde far, inden Herreværelset blev sat i gang.
Men hvorfor skal kønnene være adskilt til sådanne foredrag?
»Det er et godt spørgsmål. Men når jeg er til foredrag, er der ganske få mænd med, og dem der er der, virker som om at de er slæbt med. Mænd kan have brug for noget mere værksted- eller lagerrumsstemning. Mænd har nogle erfaringer, der kan binde sig til hinanden, som kan være svære at dele med kvinder,« er hans erfaring, samtidig med han mener, at mænd over 60 år i nogle tilfælde kan være lidt usikre på, hvordan man taler på den korrekte måde i dag. Det gør det nemmere at være blandt ligesindede.
»Og så er det meningen, at deres verden skal blive større af at komme her.«
Herreværelset er som hovedregel bygget op af, at en kendt person holder foredrag, og så er der debat og spørgsmål. Deltagerne kan drikke lidt øl og sodavand undervejs og tale med hinanden. Samtalerne kan for eksempel handle om sorg, sygdom og forhold mellem mænd og kvinder sat i gang af den kendte gæst og videreudbygget af medlemmerne.
Herreværelset har været sådan en succes, at det er suppleret med Junior-Herreværelset, som er målrettet 40-60 årige mænd, og dermed Morten L. Wassmers egen aldersgruppe, hvor Herreværelset er primært er for mænd fra 60 år. Også her er der fulde huse og venteliste.
Tog på højskole
Morten L. Wassmer har været præst i Skovlunde Kirke i 14 år og er dermed den med længst anciennitet i kirken af de nuværende præster.
Tidligere har han blandt andet arrangeret kickboxing for unge mennesker i kælderen i kirkebygningen på et tidspunkt, hvor der var problemer med ungdomskriminalitet på gaderne i Skovlunde. Han ville være med til at give et alternativ og fritidsinteresserer og udnyttede sit eget kendskab til kampsort.
For Morten L. Wassmer er dialog og menneskers møde en vigtigt del af en lokal folkekirke. Han tilskriver det hans højskolebaggrund. Midt i teologistudiet tog han orlov og tog på Testrup Højskole, hvilket har været meget definerende for ham.
Han har sådan set også fået noget med fra barndomshjemmet i Kolding, hvor begge forældre var frisører.
»Det er et job, hvor man skal være god til at lytte og god til at spørge, og hvor man får mange hemmeligheder at vide, som man skal holde tæt med,« siger han.
Noget som bekendt går igen, når man er præst.
LÆS OGSÅ: Kunstværk indviet i Skovlunde Kirke
Der er lukket for kommentarer