Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

IF Hjorten begynder på en frisk: Børn skal have lov til at være børn

Fodboldklubben IF Hjorten har oplevet tilbagegang i mange år. Ledelsen og ildsjæle begynder nu forfra med særligt fokus på børn og unge og med sociale værdier i højsædet.

Engang var Hjorten IF en stor fodboldklub med en stor ungdomsafdeling. Klubben er fra 1962, og særligt børnene i det nordlige Herlev meldte sig ind, og frem til 1990’erne blomstrede klublivet med de opvoksende generationer, især dem det dengang nye byggeri, som opstod i det nordlige Herlev.

Siden blev der mere stille om Hjorten IF, flere årgange findes ikke i klubben, men ildsjæle har sat gang i klubben igen med særligt fokus på børnene og de sociale værdier.

»Børn skal have lov til at være børn, og børn skal have ret til at spille fodbold,« fastslår børne- og ungdomsformand i klubben, Rasmus Klinge Tornqvist. Og når han siger, at børn skal have lov til at være børn, er det ikke bare en floskel, det er noget, som gennemsyrer værdierne i klubben. Børn skal gå til fodbold, fordi det er sjovt, og ikke fordi de skal opnår et bestemt resultatet i en kamp.

»Når de har fået en sæk på 5-0 eller 6-0, spørger de: Vandt vi? De ved det ikke,« siger han med et smil. Som eksempler nævner de i IF Hjorten, at de ikke bruger fløjter, når de træner børn, da fløjter ifølge dem kan lyde både kommanderende og irettesættende, og så findes der ikke tisse- og drikkepauser, da de små fodboldspillere må tisse og drikke, når de har lyst.

»Der er så meget børn skal, skal og skal, både derhjemme og i skolen. Det er ikke så meget ‘skal’ her,« fastslår Rasmus Klinge Tornqvist. Og Hjorten IF’s formand Dan Ekman supplerer:

»Det skal være afslappende at gå her. Der skal kobles af i hjernen.«

Hvis du har ambitioner på dine børns vegne, skal du ikke være hos os

Skal være en leg

Som et led i genrejsningen af klubben, er IF Hjorten blevet en DBU Børneklub, som er et initiativ i fodboldforbundet for de klubber, som gør noget særligt ud af børnefodbolden.

Kurt Bagge-Hansen var formand i klubben tilbage i de glade dage, han har været væk længe og har været aktiv i dansk fodbold i en lang række andre sammenhænge i de seneste 20-25 år. Nu er han i en alder af 72 år aktiv træner og ildsjæl i Hjorten IF igen.

Han har ikke været glad for på afstand at se sin gamle klub i den tilstand, den har været i gennem flere år, men kan se potentiale i at få den genrejst.

»Fodbold skal være en leg, og det er en fornøjelse at se børnenes forståelse af fodbold og se dem være glade og have smil på læben. Man skal have glæde ved fodbold,« siger han og sender en melding til forældre, der overvejer at lade deres børn melde ind.

»Hvis du har ambitioner på dine børns vegne, skal du ikke være hos os.«

Forstået på den måde at de ikke gider skrigende forældre på sidelinjen, mødre og fædre skal derimod være helt med på klubbens værdier. Skulle et barn dog have et helt særligt talent, vil de gerne vejlede barnet til at komme videre, men det er blot ikke meningen og målsætningen med IF Hjorten.

Og så ligger børns interne relationer Kurt Bagge-Hansen stærkt på sinde.

»Vi accepterer ikke mobning. Jeg har selv prøvet at blive mobbet som barn, og det sidder dybt i mig,« siger han.

IF Hjorten, formænd og ildsjæl
Træner Kurt Bagge-Hansen (tv), formand Dan Ekman og børne- og ungdomsformand Rasmus Klinge Tornqvist (th) brænder for at skabe succes med sociale værdier i IF Hjorten. Foto: Thomas Frederiksen

 

Fandt et andet sted

Alle klubbens medlemmer skal være med på den sociale stil i Hjorten IF, også dem der ikke er børn eller unge længere.

»Et seniorhold ville ikke hjælpe eller bidrage med andre ting i klubben. De fik et valg om, at det skulle de, ellers måtte de finde et andet sted. De fandt et andet sted. For os er medlemstallet ikke det vigtigste, men at vi har et fællesskab,« fortæller formand Dan Ekman.

Da klubben var på sit højeste, var der omkring 850 medlemmer. Da det så værst ud lå medlemstallet på omkring 120. Nu er der lidt over 200. Det går fremad igen, de har godt fat i de helt små, blandt andet med initiativet bold i bevægelse for de 3-6 årige, til gengæld er der et hul af medlemmer af de større børn fra otte år og opefter.

Udover at klubben har været ramt af tilbagegang af medlemmer, var det også en stor bet for dem, da en ellers vedtaget kunstgræsbane ved Hjorten IF og naboklubben Liria BK blev droppet og udskudt på ubestemt tid af kommunen i forbindelse med et økonomisk anlægsloft. En kunstgræsbane ved siden af kunne ellers gøre Hjorten IF mere attraktiv, akkurat som Herlevs øvrige fodboldklubber HI Fodbold og B.1973 har kunstgræsbaner.

Nu må de i stedet i vintermånederne i stedet benytte de baner, som HI Fodbold bruger, et stykke væk fra Hjortens eget område. Det får dem dog ikke til at give op, og der er flere projekter i støbeskeen. IF Hjorten satser på et tilbud til børn med særlige behov i samarbejde med Gl. Hjortespringskole, og så skal der ellers også kigges på den modsatte aldersklasse i forhold til børnene, nemlig de ældre, både de som har spillet fodbold før, men også dem som ikke har og kan blive hjulpet med at sparke til fodbolden for eksempel for at komme ud af et sygdomsforløb.

I første omgang er der dog to arrangementer for de yngre størrelser med åben tilmelding de kommende måneder. Der er fodboldskole i dagene op til påske for de 5-11-årige af begge køn, mens pigeraketten for piger mellem 5 og 11 år lander i IF Hjorten på Klausdalsbrovej 500 22. april klokken 16.

LÆS OGSÅ: Skuffelsen i 2022 da der ikke kom en kunstgræsbane ved Hjorten IF alligevel 

IF Hjorten satser på børnene og det sociale
IF Hjorten satser på glæde og det sociale for børnene. Foto: IF Hjorten
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!