Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Gymnasium begyndte som forsøg: Prøvekaniner og venstreorienterede kys

Herlev Gymnasium & HF blev indviet for 50 år siden under navnet Herlev Statsskole. De første to år havde den hjemme på en lokal folkeskole.

Grænser mellem fag skulle nedbrydes, og der skulle være masser af gruppearbejde. 

I august 1974 åbnede et gymnasium, hvor tingene skulle gøres på en helt ny måde i stedet for, hvordan det blev gjort på de eksisterende og traditionelle gymnasier. 

Ungdomsoprøret og tidens pædagogiske tanker påvirkede dette initiativ, og der var  helt officielt tale om statens pædagogiske forsøgsgymnasium, og navnet var Herlev Statsskole. Elever og lærere var en slags forsøgskaniner.  

Det var så alternativt, at gymnasiet ikke engang havde egen bygning, da det åbnede. 

I stedet flyttede det ind på den dengang nye Hjortespring Skole, og her blev man boende de næste to år. 

»Der er meget, hvor vi endnu må bruge vor fantasi. Endnu er der ingen knager til overtøjet, og i fællesrummet må alle tænke sig til en endevæg med bogreol samt en fritstående reol,« lød det fra den spritnye skoles rektor Kirsten Kristoffersen, som selv var herlevit. 

Da vi flyttede herud, fik vi et chok, det var et stort hus med mange rum

Savnede Hjortespring 

I 1976 var det så tid til at flytte til den bygning, som folk den dag i kender som stedet for Herlev Gymnasium & HF, betonbygningen på Højsletten 39. 

I november det år var det tid til en storstilet indvielse med deltagelse af blandt andre undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S). 

Men skolens rektor var ikke helt tilfreds, trods det at skolen nu endelig havde fået egne lokaler. 

Hun savnede skolen i Hjortespring. 

»Vi havde det godt på Hjortespring ny skole, der var ikke gnidninger af nogen art. Da vi flyttede herud, fik vi et chok. Det var et stort hus med mange rum,« udtalte hun til Herlev Bladet og tilføjede, at man ikke bør bygge store skoler fremover, fordi en alt for stor skole giver for mange problemer. 

Hun må alligevel have trives i det lange løb på den nye og permanente adresse, da hun blev ved med at være rektor frem til sin alt for tidlige død som 50-årig i 1988.   

Herlev Bladets omtale af Herlev Statsskoles flytning til egen bygning på Højsletten. Herlev Bladet 24. november 1976

Hjalp i erhvervslivet 

Frits Bredal, nuværende  leder af presseafdelingen i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som var elev i årene 1982-85, beskrev i et tilbageblik i 40 års-jubilæumsskriftet i 2014, at han måtte finde sig i, at kyssene var venstreorienterede, hvis det lykkedes at kysse nogle af de søde og lækre piger. Selv stod han i midten politisk. 

I tilbageblikket ærgrede det ham, at han ikke fik kysset lidt flere af pigerne, selvom de var venstreorienterede. 

Den alternative stil på Herlev Statsskole kunne dog bruges til meget mere end venstreorienterede paroler og teorier. 

I samme jubilæumsskrift beskriver Marianne Nørup-Nielsen, som har gjort karriere med lederstillinger i det private erhvervsliv, hvordan samarbejdsånden på tværs på Herlev Statsskole har hjulpet hende meget, når der skulle samarbejdes på tværs og i grupper i forskellige virksomheder.   

En undervisningssituation fra Herlev Gymnasium tilbage i tiden. Foto: Herlev Gymnasium og HF.

Slut med forsøget 

1986 blev et skelsættende år for Herlev Statsskole. Fra at være et pædagogisk forsøgsgymnasium blev det som alle andre gymnasier i området lagt ind under det daværende Københavns Amt, og undervisningen blev mere strømlinet. 

Bertel Haarder (V) var undervisningsminister, og forsøgsgymnasier var ikke højt på hans hitliste. 

Navnet skiftede også, fra Herlev Statsskole til Herlev Gymnasium. Det hedder det den dag i dag, dog med tilføjelsen ’& HF’ tilsidst. 

Der havde været HF tidligere, men det var blevet nedlagt i 1982. I 1994 kom det igen efter 12 års pause, da HF blev flyttet fra det daværende KDAS-seminarium i Skovlunde 

Selvom navnet blev ændret i 1986, og det ikke længere var et forsøgsgymnasium, har  det gennem de seneste 30-40 år stadig været et sted, hvor man har gjort mange ting utraditionelt, blandt andet med masser af rejser, udadvendte projekter og også forsøg med både en ’iPadklasse’ og en klasse med reducerede lektier for 10-12 år siden. 

På idrætsfronten har Herlev Gymnasium også markeret sig. I mere end 30 år har der været Team Danmark-klasser, her kan elever som er anerkendt som særlige talenter gå et år mere i gymnasiet eller HF, så de både kan nå samme pensum som de jævnalderende og samtidig have tid til seriøs og omfattende træning. 

LÆS OGSÅ: Nuværende rektor: Gymnasiet skal igen være bannerfører

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!