Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Herlevs helt egen forårsklassiker fylder rundt for første gang

Herlev Triathlon kan holde 10 års jubilæum søndag 12. maj. Stævnet blev etableret som en målsætning i en tid, hvor den lokale klub havde været i dyb krise.

Triatlon i Herlev er en bragende succes. Den lokale klub har mange medlemmer, og det årlige stævne Herlev Triathlon tiltrækker hundredevis af deltagere både fra og uden for Herlev hvert forår.

Men sådan har det ikke altid været. I år fylder Herlev Triathlon 10 år, når der løbes, cykles og svømmes søndag 12. maj. Løbet blev startet i 2014, da klubben efter at have været meget nødlidende oplevede fremgang i begyndelsen af 2010’erne. Herlev Tri og Motion blev stiftet i 1989 på en bølge af interesse for triatlon, men i 00’erne var det som om, at interessen var helt væk i befolkningen.

»Sporten havde i mange år været en nichesport, og klubben havde været ved at dø i en årrække, hvorfor blandt andet alle medlemmer på et tidspunkt var med i bestyrelsen for at holde den i live. Vi var et par stykker, som meldte os ind samtidig, og jeg kan nærmest huske ærefrygten for at nævne, at man havde intentioner om at skulle lave en fuld ironman. Men heldigvis lykkedes det,« fortæller Jack Thorsen Streit, som siden blev formand, og det var i hans formandsperiode, at Herlev Triathlon blev sat i gang.

Han vurderer, at den store interesse for distancen ironman – 3800 meters svømning, 180 kilometers cykling og et maraton på 42,195 kilometer – fik skabt ny interesse for triatlon i de år, og det at den daværende kronprins (og nuværende konge) Frederik dyrkede det, gjorde det bare endnu større.

På et af de første møder som formand fremlagde jeg én forsigtig drøm om at lave vores eget stævne, når vi blev over 100 medlemmer

Nåede 100 medlemmer

Efter han egentlig havde meldt sig ind, var Jack Thorsen Streit lige væk fra klubben en periode, hvor han blandt andet havde gennemført en ironman.

»Da jeg efter en pause på to år kom tilbage i klubben, kunne jeg mærke at der var gang i noget, som kunne blive spændende. Der var kommet flere medlemmer, og det hjalp gevaldigt på lysten til at hjælpe til, at jeg blev spurgt af en af de nye medlemmer, om jeg ikke skulle være formand,« siger han og fortsætter:

»På et af de første møder som formand fremlagde jeg én forsigtig drøm om at lave vores eget stævne, når vi blev over 100 medlemmer. Det lovede vi hinanden. Det nåede vi i 2013, og så fangede bordet.«

Der var tale om næsten en fem-dobling af medlemmerne på kun to år. Det havde været 24 medlemmer i 2011, mens der i 2013 var 115, og de følgende år fortsatte fremganen. Udover den stigende interesse for triatlon, hæfter Jack Thorsen Strieit sig ved, at de gjorde meget ud af klubmiljøet i Herlev Tri og Motion.

»En masse arbejde blev sat i gang i klubben, hvor alle skulle føle sig velkomne. Vi tog godt imod alle, der meldte sig ind, uanset om det så bare var for at lære at svømme, eller om de havde ønske om at blive multiatlet, alle skulle have åbne arme og en stor velkomst, vi var en meget social klub, hvor man kunne være den, man havde lyst til at være,« fortæller han.

Jack Thorsen Streit
Jack Thorsen Streit var for 10 år siden en af de aktive i herlev Tri og Motion, som satte Herlev Triathlon i gang. Foto: Thomas Frederiksen

 

Helt magisk

I 2013 gennemførte de et prøvestævne, hvor de aktive både selv satte kegler op og deltog. I 2014 var det så tid til det første officielle stævne.

»Til det første Herlev Triathlon var vi 12 i stævneudvalget.Vi fik en donation på 50.000 kroner fra Fonden Herlev Bladet, og så turde vi sige: Nu gør vi det. Så skulle vi arbejde på at få afspærret veje og den slags,« fortæller han og nævner, at der skulle en særlig ting til, før de for alvor sikrede sig mange tilmeldte.

»Da vi kom tæt på, var der kun omkring 100 tilmeldte. Så fik vi Rasmus Henning (triatlon-stjerne, red.)  til at tilmelde sig, og så væltede det ind med tilmeldinger. Det blev omkring 300 deltagere. Vi kunne udlodde 7.500 kroner i samlede præmiepenge, så stillede halvdelen af det danske triatlonfelt op. Det betød meget.«

Selvom eliten deltog, var det vigtigt, at det sociale stadig var i højsædet, og alle kunne være med.

»Vi havde det sådan, at det var vigtigt for os, at der skulle være plads til både bedstemorcyklen med blomster i kurven og dem med tricyklerne. Sådan blev det, og sådan er det stadigvæk,« siger han og kommer med et eksempel på den pionerånd, som prægede Herlev Tri og Motion, da de arrangerede Herlev Triathlon for første gang.

»Det var helt magisk. Vi byggede selv skiftezonen i træ. Året efter fandt vi ud af en nemmere måde at gøre det på, hvor vi kunne låne hegn så vi ikke selv behøvede at bygge. Året efter blev der udsolgt med 500 tilmeldinger,« siger han og tilføjer:

»Jeg kan huske begejstringen efter det første løb. Vi havde gjort en forskel, for klubben, sporten, og vi havde bragt Herlev på landkortet.«

Herlev Triathlon
Opbakning ude på distancen. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Modgang med corona

Herlev Triathlon bed sig fast som en del af Herlev om foråret, og det blev et af de kendte triatlon-stævner blandt udøvere af sporten i hele Danmark, det som åbner sæsonen. Der opstod dog et problem med at skaffe frivillige på trods af, at klubben havde markant medlemsfremgang. Herlev Tri og Motions egne medlemmer ville nemlig også gerne selv deltage.

»Det var svært at skaffe frivillige, fordi vi skulle bruge 120 frivillige. Så gjorde vi det til en regel, at man skulle stille med to frivillige, hvis man selv deltog. Og dertil var vi så heldige, at Herlev Løbe- og Atletikklub og Herlev Svømning ville støtte op om stævnet med at stille med frivillige.  Uden dem var det nok ikke lykkedes,« siger Jack Thorsen Streit.

Han er den dag i dag fortsat medlem af klubben og deltager også i triatlon-stævnet. Men han har trukket sig fra de forreste linjer i klubben, som gjorde ham til ærsmedlem, da han stoppede som formand for fem år siden. Andre har taget over.

Triatlon havde en mindre krise i begyndelsen af 2020’erne som så meget andet sport, på grund af corona-nedlukningerne. Den lokale klub havde dog efterhånden en så solid en basis, at Herlev Tri og Motion ikke på nogen måde var truet, men en mindre medlemsnedgang og nedgang i antallet af tilmeldte til stævnet, har der dog været tale om.

»Og når først der har været lukket ned, tager det tid at få folk med igen,« siger klubbens nuværende formand, Lisbeth Fridthjof. Hun meldte sig ind i klubben for fem år siden og blev formand for halvandet år siden. Hun kan høre, at triatleter vidt og bredt kender Herlev for stævnet, og det sociale engagement er stadig en rød tråd i klubben, der med sine 286 medlemmer ifølge hende er en af de største triatlonklubber i Danmark. Og nu er der igen god opbakning til både klubben og løbet.

Herlev Triathlon
I triatlon skal man skifte fra det ene til det andet undervejs. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Betyder alt

På spørgsmålet om hvad stævnet betyder for klubben, svarer hun, at det betyder alt.

»Havde vi ikke haft det, ville triatleter ikke kende os på samme måde. Det er vores brand, og der er anerkendelse, at vi kan sætte sådan et stort stævne op,« siger hun. Pt. er der 350 tilmeldt til årets stævne. Og allerede nærmest når Herlev Triathlon 2024 er færdigt, begynder forberedelserne til næste års stævne, og det bliver muligt at tilmelde sig til maj 2025.

Lisbeth Fridthjof har i øvrigt en opfordring til dem i Herlev, som ikke selv deltager:

»Mød op og hep, det er en festlig dag.«

Herlev Triathlon
At passere målstregen er en glæde. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

 

Fakta:
Herlev Triathlon begynder klokken 7 med første svømmestart i Hjortespringhallen søndag 12. maj. Der løbes og cykles på ruter i det nordlige Herlev. Sidste deltager forventes i mål klokken 13.30. Der er en kort og en lang distance, minimumsalder er 14 år.

LÆS OGSÅ: Da Herlev Tri og Motion var månedens sportsprofil i Herlev Bladet med fokus på coronatiden

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!