Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Se billeder: Rådhuset blev indviet for borgerne

Det er meningen, at borgerne skal kunne benytte mødelokaler i det nye rådhus uden for normal åbningstid.

 

Det har været åbent også for borgerne siden maj, men det var med Herlev Festuge i slutningen af august Herlevs nye rådhus officielt indviet med lagkage og talere.

Og det vakte interesse. Et par hundrede interesserede mødte op til åbningen en solrig fredag eftermiddag. Og det er på en placering, som allerede var i tankerne hos politikere og embedsmænd i 1970, da man flyttede fra posthuset på ringvejen.

I stedet rykkede et center ind, og man flyttede ind i den ende af Herlev Bygade, men nu er man tilbage på det ønskede sted mere end 50 år efter. Og rådhuset skal være med til at skabe mere liv og flere indkøb til centret, som er blevet fornyet, og som borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) bemærkede nu er præget af fremgang i stedet for tilbagegang, som det var tilfældet inden renoveringen.

Det kan være, at nogen vil benytte det til linedance

Den gamle klokke

Rådhuset i bymidten, hvor kommunen lejer sig ind på fire etager, er et af to rådhuse i kommunen, hvor det andet nye er i Hjortespring, hvor kommunalbestyrelsesmøderne blandt andet foregår.

Det var kun grundetagen, hvor borgerne blandt andet kommer på borgertorvet, hvor man blandt andet kan forny kørekort og pas, som var åbnet til indvielsen for rådhuset i bymidten. Thomas Gyldal Petersen fortalte, at man senere hen som borger kan opleve de tre øvrige etager med kontorlokaler til rundvisning i mindre hold, end der var til stede under festugen.

Det er meningen, at borgere i fremtiden kan benytte mødelokalerne på grundetagen uden for åbningstid til møder og andre foreningsaktiviteter ved at lukke sig digitalt ind.

»Det kan være, at nogen vil bruge det til linedance,” bemærkede borgmesteren.

Borgmesteren forventer, at det vil ske i begyndelsen af 2025, når en teknisk løsning er i orden.

Det er store og lyse lokaler, som møder borgerne på det nye rådhus, hvor historien i høj grad er med. Således hedder tre store mødelokaler: Yrsa, AMA og Sankt Laurentius. Yrsa var en telefoncentral i Herlev, AMA var Herlevs første industrivirksomhed, som ligger hvor rådhuset og bymidtecentret er i dag, og Sankt Laurentius er en romersk helgen, der knytter sig til den ældste klokke i Herlev Kirke indviet i 1518.

Sankt Laurentius’ helgenrist er en del af Herlevs byvåben sammen med hjorten fra Hjortespring. Og byvåbenet er særdeles synligt på rådhus, Thomas Gydal Petersen bemærkede, at han ikke har set det i en så stor udgave før.

Synlig Nørgaard

For tiden er der på rådhuset en åben udstilling om Herlev Rådhus’ forskellige placeringer siden 1909, hvor man blev en selvstændig kommune og flyttede ind på Herlev Skole og havde kun en administrativ medarbejder. Siden er man flyttet nogle gange, og altså senest i 2023 og 2024, og medarbejderantallet er vokset.

»Og det er ikke noget nyt, at der er to rådhuse,« bemærkede lokalhistoriker Jette Hoffmeyer, som står bag udstillingen.

På et tidspunkt flytter denne udstilling videre til rådhuset i Hjortespring.

En nyere del af Herlevs historie er også en del af rådhuset, nemlig en del af den kunst som kommunen har købt ind gennem årene. Som eksempel på det er Bjørn Nørgaards “Allegorisk keramisk figur”, som Herlev Kommune købte i 1992.

»Den stod også i den tidligere Borgerservice, men det var som om, at den var lidt skjult. Her står den lige oppe af trappen, hvor alle kan se den, når de kommer op,« bemærkede Thomas Gyldal Petersen.

LÆS OGSÅ: Da borgmesteren flyttede ind

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!