Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Regnvandsprojekt: Åben fyraften i den tre kilometer lange lukkede park

Der var blandt andet spørgsmål og kommentarer om rotter, fældede træer, støj og vibrationer, da selskaberne bag det omfattende regnvandsprojekt i Kagsåparken holdt Åben Skurby i denne uge.

Det var noget af en udmelding, som kom i sommer. Det tre kilometer lange grønne område på grænsen mellem Herlev og Gladsaxe kommuner – Kagsåparken – er lukket de næste fire år mellem Klausdalsbrovej og næsten til Herlev Hovedgade ved Klintekongevej, mens der etableres en særlig regnvandspark, hvor store mængder regn skal samles op og forsinkes for at undgå oversvømmelser, og vandet i søer og åer i området skal blive renere.

For en enkelt gangs skyld i den lange periode var det muligt for borgerne at besøge Kagsåparken, eller rettere sagt et grusområde med byggeplads op imod ringvejen og Motorring 3, da selskaberne bag projektet: Novafos, som er et vandselskab Gladsaxe Kommune er medejer af, og HOFOR, der er vandselskabet med Herlev Kommune i ejerkredsen, inviterede til Åben Skurby i onsdags. Det var der en del naboer til projektet, som benyttede sig af.

»Jeg har en kolonihave klods op af Kagsåen. Jeg er nysgerrig over, hvad der sker, og hvor lang tid det tager,« lød det fra Inger Christoffersen, som dog havde svært ved at finde hen til den åbne skurby. Det havde flere problemer med.

Og fra Michael Valentin, som bor i villa i Eventyrkvarteret også klods op af parken, lød det, at han var kommet for at blive oplyst.

»Der er jo ikke noget at gøre ved, at det er der, nu vil jeg gerne vide noget mere,« lød det fra ham.

Det er et meget smalt og langt projektområde

Rotter kom op

En del beboere, som var mødt frem, havde observeret flere rotter, efter arbejdet er begyndt.

»Det var nyt for mig. Det giver selvfølgelig god mening, i forbindelse med deres levesteder bliver ødelagt, når vi arbejder,« siger projektleder Werner de Jong fra Novafos.  Umiddelbart bliver der ikke gjort noget ved det, men er det noget, som kommer til at skabe problemer, vil man tage kontakt til kommunen for at finde en løsning.

Når det gælder naboerne, kommer de naturligvis til at høre støj og mærke vibrationer fra arbejdet i parken.

»Vi sætter vibrationsmålere op på udvalgte huse for at kunne måle vibrationerne, og så stopper vi arbejdet, hvis niveauet er for højt,« fortæller han og nævner, at de også er opmærksomme på udfordringer med grundvandet for naboerne, når Novafos og HOFOR midlertidigt sænker grundvandet for at etablere bassiner. Her skal der skabes løsninger, så grundvandet under beboelsen i nærheden holdes intakt hele vejen igennem.

Werner de Jong, projektleder, Novafos, Kagsåprojektet
Werner de Jong er projektleder på Kagsåprojektet. Foto: Thomas Frederiksen

 

Smalt og langt

Werner de Jong er ellers på noget af en mission for at forklare folk, både hvorfor parken er lukket, og hvorfor det tager fire år efter planen.

»Det er et meget smalt og langt projektområde, hvor der skal køres frem og tilbage. Og på grund af borgernes og vores sikkerhed holdes det lukket,« siger han og kommer med eksempler på kompleksiteten:

»Der er meget logistik og store mængder jord, og der er en ringvej og motorvej, som skal passeres. Alting kan ikke laves samtidig, og det er forsøgt planlagt udført i den hurtigste og mest hensigtsmæssige rækkefølge,« konstaterer Werner de Jong.

Åen bliver nogle steder syd for ringvejen flyttet i forhold til, hvor den er i dag, og så bliver der etableret seks bassiner, der skal kunne opmagasinere  100.000 kubikmeter regnvand, som borger vil man opleve det som nye søer med varierende vandstand alt efter regnmængde, og samtidig skal spildevand ledes væk i et særskilt rør. I fremtiden er det meningen, at der være 5 overløb til Kagsåen i gennemsnit om året mod 50 i dag.

Det skal forbedre vandkvaliteten i både Kagså, Kagssmosen og -søen og Harrestrup Å, sidstnævnte går på tværs af 10 kommuner i hovedstadsområdet.

Åben Skurby, Kagsåprojektet
For en gangs skyld i de her fire år, var det muligt for borgerne at drikke en kop kaffe i Kagsåparken, da der var Åben Skurby i onsdags. Foto: Thomas Frederiksen

 

Træer fjernes

Alt godt kommer til dem, der venter, lyder et gammelt ordsprog. Og der bliver stillet noget godt i udsigt til borgerne om fire år. Udover mindre risiko for oversvømmelser og renere vand fremhæves en mere spændende park, som det skal være en større fornøjelse at opholde sig i eller bevæge sig igennem, end det har været hidtil.

»Der kommer bredere cykel- og gangstier, og det bliver et meget mere spændende landskab,« siger Werner de Jong.

Der skal udover de nye søer også være flere opholdssteder, en halvanden kilometer lang oplevelsessti gennem den sydlige del af parken og mere varieret beplantning, der også skal give et mere mangfoldigt dyreliv.

Det er dog nødvendigt at fjerne meget af den beplantning, som er der nu, i form af af træer og buske for at gøre plads til bassiner og gravearbejde.

Werner de Jong fortæller, at de store træer så vidt muligt bevares, og det stort set kun er de mindre, som fjernes, og der vil blive plantet nye træer. Beplantningen langs støjskærmen mod Motorring 3 bevares, oplyser Novafos på sin hjemmeside.

Det er entreprenørfirmaet Aarsleff, som udfører det praktiske anlægsarbejde.

LÆS OGSÅ: Kagsåparken lukkes af

Kagsåparken, regnvandsprojekt
Udsigten til Kagsåparken som man har, når man cykler eller går over broen over Motorring 3 mellem Herlev og Gladsaxe for enden af Ederlandsvej. Foto: Thomas Frederiksen
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!