Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Cirka 2000 boliger med asbest i taget i Herlev: Det skal de gøre efter nytår

1. januar 2025 træder nye regler i kraft vedrørende asbesthåndtering. I Herlev er der godt 2000 boliger med asbesttag. Bliv her klogere på, hvad det nye reglement egentligt betyder for dig som boligejer.

Tømrere og tømmerhandler landet over har i de seneste måneder oplevet en stigende efterspørgsel fra boligejere, som ønsker at udskifte deres gamle eternittag. For den nye asbestlovgivning har skabt forvirring blandt boligejere, som ønsker at skrotte det gamle asbestholdige tag, inden lovgivningen træder i kraft, er erfaringen hos Swisspearl, som er producent af byggematerialer.

Men hvad betyder lovgivningen egentligt for boligejererne med asbesttag? I Herlev er der omkring 2000 af sådanne boliger, viser tal fra Danmarks Statistik. Det omfatter både parcelhuse, rækkehuse og etageejendomme. I Region Hovedstaden som helhed er det omkring 82.000 boliger og på landsplan et stykke over en halv million.

Så længe dit asbesttag er intakt, er der ingen umiddelbar sundhedsrisiko

Ingen tvungen udskiftning

Selvom mange boligejere nu overvejer, om de skal udskifte deres asbesttag, følger der intet krav om udskiftning med den nye lovgivning. Da asbesttage senest er fra 1990 og dermed mindst 34 år gamle, er det dog sandsynligt, at mange af dem snart står til udskiftning eller reparation.

Selvom man lovligt kan nedrive et asbesttag frem til 1. januar 2025, er det Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private også indtil da får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde.

Ifølge Jens Engbo Norddal, administrerende direktør hos Swisspearl, er det dog helt naturligt, at mange boligejere er forvirrede over de nye asbestregler, men understreger samtidig, at der ikke er grund til panik.

»Der findes ingen præcise tal på, hvor mange boliger, der har et asbestholdigt tag, men det anslås at være op mod en halv million, og for de boligejere er det helt forståeligt, at den nye asbestlovgivning giver anledning til bekymring. Men det er samtidigt vigtigt at forstå, at så længe dit asbesttag er intakt, er der ingen umiddelbar sundhedsrisiko,« fortæller han i en pressemeddelelse.

Beskytte private og professionelle

Er der derimod tale om et beskadiget asbesttag, er der risiko for frigivelse af asbestfibre, som kan give anledning til at udskifte taget, og det er her de nye regler træder i kraft.

De nye regler, som træder i kraft 1. januar 2025, betyder nemlig, at private ikke længere må foretage en nedtagning af asbestholdige materialer. I stedet skal det udføres af professionelle med den rette certificering på grund af risikoen for at frigive de farlige asbestfibre under processen.

Den nye lovgivning på området er lavet for at beskytte private såvel som de tømrere, der udskifter gamle asbestholdige tage, og overholder man ikke reglerne, kan der vente en stor bøde.

Asbest er et byggemateriale, som tidligere har været stærkt udbredt. Det er et naturligt materiale, men støvet fra asbest kan give asbestose, der er en kronisk lungesygdom, som kan føre til lunge- og lungehindekræft og kan gøre det med en periode på 10-20, efter støvet er indtaget. Asbest blev helt forbudt at anvende i byggeri fra 1990.

I alt er der i Herlev omkring 2.500 bygninger med asbest i taget. Udover de omkring 2000 boliger, er der også forretnings-, fritids- og offentlige byggerier.

LÆS OGSÅ: Asbest kan give ekstra udfordringer ved brand 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!