Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Postnostalgi-udstilling på Herlev Bibliotek:

Hverdagsliv og de helt store følelser

Indsigt. Enigma har leveret effekterne, Herlev-borgerne brevene og litteraturformidleren et bud på bøgerne. Og posten skal ud.

Johann Wolfgang von Goethes berømte ’Sturm und Drang-roman’ Den Unge Werthers Lidelser fra 1774 om ulykkelig kærlighed. Helena Thaus Adrien om rejse og forelskelse fra januar i år. Eksempler på litteratur, hvor enten brevet eller den moderne kommunikation som mails eller sms spiller ind.

Og så er der Inges brev fra 1958, det vil sige den hospitalsindlagte fars brev til hende, som blev sendt i en besværlig tid af livet, hvor den unge lokale pige i øvrigt måtte udsætte sin konfirmation. Netop på grund af farens sygdom. Alt sammen handler det om kommunikation og breve.

Nostalgien driver

Goethe og Helena Thau er blot to eksempler på litteratur om breve, som er udvalgt af litteraturformidler Nanna Damsgaard- Larsen. Der er også Inger Christensens måske oversete digtsamling Brev i April, som temaet om post er bygget op på. Brevet til Inge fra 1958 er et af de cirka 20 lokale personlige og betydningsfulde breve, som er indleveret i forbindelse med udstillingen.

Og så er der udstillingen som sådan opsat af Enigma – Museum for Post, Tele og Kommunikation, den i sig selv kan få nostalgien til at drive ned af væggene, når man tænker på det postvæsen, der engang var.

»Mange bliver også nostalgisk, når de tænker på postbude. Nogle, der engang kiggede ind til ensomme og gamle mennesker«, funderer litteraturformidler Nanna Damsgaard- Larsen.

Brevet hele vejen rundt

Enigma-udstillingen følger brevet hele vejen igennem et større logistik-system. Fra det blev skrevet og fik et frimærke på. Til det blev stemplet, kom i postkassen, blev sorteret af bragt ud af et postbud med kasket og iført rød jakke kørende på en gul cykel.

Og det er f. eks. tankevækkende, som udstillingen kan oplyse, at danske postbude i 1997 hver dag cyklede 47.778 kilometer. Mere end jorden rundt. Og det er jo ikke så længe siden, synes man. Ved besøget på biblioteket kan den ældre lokaljournalist og den i sammenhængen purunge litteraturformidler hver især ikke helt huske, hvornår de sidst har sendt et brev.

»Brevet gør os jo alle sammen til forfattere og til læsere«, bemærker Nanna Damsgaard- Larsen, som også  noterer, at det gamle brevs håndskrift er noget helt særligt.

Man kan fordybe sig i postudstillingen på Herlev Bibliotek frem til og med 16. maj. Grundlæggende handler den om den hverdag, hvori breve og post indgik. Og så om de store følelser og begivenheder, der ind imellem var i brevene.

 

Se også: Video fra Herlev Concert Bands gallakoncert. 

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!