Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Borgmester om kommunernes økonomiaftale: – Også behov for prioritering og servicebesparelser i Herlev

Som bestyrelsesmedlem i KL har Herlevs borgmester været med til at forhandle økonomiaftalen mellem KL og regeringen på plads, og den betyder, at det bliver et stramt budget for 2023, der skal forhandles om til efteråret. Serviceniveauet bliver uændret, men uden løft, og der skal drøftes, om allerede planlagte anlægsprojekter kan udskydes.

Det bliver en hård opgave, som Herlevs kommunalpolitikere skal kaste sig over til efteråret, når budgetforhandlingerne for 2023 skydes i gang.

Ifølge Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), der som bestyrelsesmedlem i KL, selv har siddet i maskinrummet forud for den økonomiaftale, som KL netop har vedtaget med regeringen, er det en stram aftale, som gør, at kommunerne bliver nødt til at prioritere i forhold til næste års budget.

LÆS om aftalen her.

»Det bliver et stramt budget, og der bliver behov for at finde – også servicebesparelser for at få tingene til at hænge sammen,« vurderer borgmesteren, der tilføjer, at serviceniveauet, som vi kender det i dag, dog bliver bibeholdt. Men altså uden markante løft.

når vi ser en opdrift på udgifter på visse områder eksempelvis på det specialiserede socialområde, så er det udgifter, som kommunerne det næste år selv skal finansiere ved at prioritere i opgaverne

»Vi får flere penge, men det kommer til at svare til det, at vi bliver flere ældre og børn. Så der bliver det samme serviceniveau til flere borgere. Men ikke noget løft,« påpeger borgmesteren og uddyber:

»Dét, at vi bliver flere ældre og flere børn, dækkes i aftalen med knap 1,3 milliarder kroner i 2023, og derudover kommer der ikke flere penge til drift. Så når vi ser en opdrift på udgifter på visse områder eksempelvis på det specialiserede socialområde, så er det udgifter, som kommunerne det næste år selv skal finansiere ved at prioritere i opgaverne, og det vil sige, at vi skal i Herlev som andre steder i landet ud og prioritere i opgaverne for at sikre, at vi har dækning til det, der er det vigtigste,« understreger han.

Netop det specialiserede område, som dækker over blandt andet specialundervisning, visitation, STU-forløb, forebyggende foranstaltninger og anbringelser, har allerede været drøftet i Familie- og Forebyggelsesudvalget, fordi et stigende behov samt et stigende antal børn og unge har medført et større udgiftspres. Det betyder, at der skal findes 12 millioner kroner mere i år til området og de følgende år. En øvelse, som lokalpolitikerne allerede i næste uge kaster sig over.

Lukket for nye projekter

Også på anlægssiden skal der skæres ind til benet, og de byggeprojekter, der kan, skal udskydes.

»For Herlevs vedkommende må vi bruge i omegnen af cirka 90 millioner. Så som det ser ud nu, så er det ikke nødvendigvis det store problem at holde os indenfor med de projekter, vi har lagt i pipelinen, men samtidig med, at vores anlægsramme bliver beskåret, og vi må bruge færre penge, så er der jo en stigning i byggepriser, så vi kommer til at forholde os meget meget kritisk til alle anlægsprojekter for at gennemgå, om der er noget, der kan vente til 2024, når inflationsbølgen forhåbentlig har lagt sig, og vi igen får mulighed for at bruge nogle flere penge,« påpeger Thomas Gyldal Petersen.

Han tilføjer, at det betyder, at politikerne og kommunen kommer til at vurdere hvert enkelt projekt med en tættekam.

Derfor har det været vigtigt at få den ærlighed ind i aftalen, at det her vil få betydning for velfærden i Danmark, og det kommer borgerne til at mærke

»Så det er vigtigt for mig at sige, at der bliver ikke mulighed for at lægge nye spændende projekter ind i 2023. Vi kommer til at se på de projekter, som allerede er planlagt, og så kommer vi til at forholde os til, kan vi gennemføre dem i et marked, hvor vi får lidt færre penge at gøre det for og en mindre ramme samtidig med, at vi kan se, at priserne på bygge- og anlægsopgaver er stigende. Så det bliver også en udfordring, det bliver heller ikke nemt,« lyder budskabet.

Borgmesteren kalder regeringens ambition om at nedbringe inflationen, som i maj lå på 7,4 procent – det højeste siden 1983 – for ‘en fundamental ny situation i dansk økonomi’.

»I de sidste år har der været mulighed for at lægge til og lægge på og investere i ny velfærd. Nu står vi i en situation, hvor vi ikke har kunnet vride en eneste krone mere ud af aftalen, og vi har virkelig forhandlet længe om det her. Derfor har det været vigtigt at få den ærlighed ind i aftalen, at det her vil få betydning for velfærden i Danmark, og det kommer borgerne til at mærke,« understreger han og tilføjer, at både KL og regeringen er enige i, at det er nødvendigt af hensyn til dansk økonomi.

 

Økonomiaftalen for 2023:

· Den kommunale serviceramme løftes med 1,3 mia. kr. bl.a. til flere ældre og flere børn.

· Kommunerne må bygge nyt og renovere for 18,5 mia. kr. lig med 1,4 mia. kr. mindre end sidste år.

· For Herlev betyder det, at man cirka må bruge 90 mio. kr.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!