Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Forfatter om debut i drivhuset: ”Ret specielt sted at arbejde“

33-årige Helene Johanne Christensen er den første 'havevært' i kunstprojektet på Hørkær 8, og det er en lidt speciel oplevelse.

Kunst og kunstnere skal hjælpe os med at finde vej ud af klimakrisen, og Herlev er centrum for et unikt projekt ‘Haveværten’, der skal undersøge, om det nu også giver mening.

Det næste års tid vil en række kunstnere flytte ind som ‘haveværter’ på Hørkær 8, hvor de som nabo til to store byggepladser skal bo og arbejde i en gennemsigtig boble rejst til formålet. Missionen er med hjælp fra kunsten – det kan være billedkunst, skrivekunst, musik og så videre – at vise, hvordan man i forbindelse med nyt byggeri kan skabe grøn byudvikling til gavn for klimaet og biodiversiteten ved at lytte til sine omgivelser.

Det skal kunstnerne eller haveværterne hjælpe borgerne med, og første skud på stammen er forfatter Helene Johanne Christensen. Hun har flere digtsamlinger bag sig, arbejder pt. på en roman og har tidligere erfaringer med at arbejde og holde skriveworkshops on location. Alligevel er det første gang, hun sidder i en boble (fysisk boble – ikke skriveboble), og første gang hun arbejder lige midt på en byggeplads.

LÆS MERE: Kunst skal være med til at redde klimaet

»Det er ret specielt at sidde her, for man er inde og ude på samme tid. Den er jo fuldstændig transparent, så du er hele tiden til skue, og så er her helt vanvittigt varmt, når solen skinner og ret fugtig klamt, når det regner, så det er noget med at have meget tøj med, så man kan skifte hele tiden. Jeg troede egentlig, jeg ville være mere bevidst om, at folk kunne se mig, end jeg egentlig er, fordi du bliver opslugt af arbejdet,« fortæller hun, der også har haft mange besøg af nysgerrige borgere.

Nogle spørger til projektet, men de fleste tror, det er et boligforeningskontor, hvor man kan høre med om nybyggeriet.

du er hele tiden til skue, og så er her helt vanvittigt varmt

»Jeg har tidligere arbejdet med naturområder ved stedspecifikke workshops blandt andet i Sydhavnen, men det her er meget overvældende, fordi der er så mange informationer, begærer og drifter. Det er meget komplekst og lidt af en rodebutik med alt muligt forskelligt. Jeg har enormt meget materiale, og jeg kan næsten ikke vælge, hvad der skal være fokus. Er det nede under jorden, det arkæologiske blik: Hvordan var det her fra istiden til asfaltfabrik til nu? Eller skal jeg snakke med byggearbejderne: ‘Hvordan forholder I jer til det her sted?’. Eller er det den edderkop, jeg i går hjalp ud af drivhuset?«, spørger forfatteren retorisk og erkender, at det både er en luksussituation, men også et svært dilemma.

Mangler tilhørsforhold

Hun ansøgte om at komme med i projektet, fordi det passer godt til hendes forfatterskab.

»Min seneste digtsamling ’Sammenfald’ beskæftiger sig med, hvordan mennesker relaterer sig til deres omgivelser: Forholdet mellem mennesker og natur, og det her projekt handler også om tilhørsforhold, og at der er problemer med det. Det er en krise i vores tid, at man ikke føler sig knyttet til steder, hvor man er og bor, og det fører til anden krise, for hvis ikke man føler sig knyttet til et sted, så passer man ikke godt på det, så hvad skal der til for, at man drager omsorg for et sted og føler tilknytning,« spørger hun og kommer selv med et bud:

hvis man er opmærksom og ser sig omkring og beskæftiger sig indgående med det her, så er der masser af ting, som er spændende, smukke og venlige

»Jeg tror meget, det handler om opmærksomhed. At man ser og mærker det sted, man er og bor. Så knytter man sig mere til det, så jeg vil slå et slag for sanseligheden. For kroppens væren i verden frem for som i dag, hvor det meget er fra A til B i stedet for at se, hvad der sker på vejen. Vi har ikke tid, men skal bare afsted, afsted, afsted,« påpeger Helene Johanne Christensen, der skal være på Hørkær fra 10. april til 24.

Her vil hun arbejde og holde workshop for herlevborgere og andre fra sit netværk med fokus på at skabe den omtalte opmærksomhed.

Vil skabe tilknytning

Hvad håber du at få ud af dit ophold som havevært?

»Jeg håber, at deltagerne vil kunne aktivere den måde at vise opmærksomhed på nogle gange og også få et andet forhold til det her sted, som er et meget specielt sted. Det er ikke det, vi normalt forstår ved skønt med byggeri og industri, men hvis man er opmærksom og ser sig omkring og beskæftiger sig indgående med det her, så er der masser af ting, som er spændende, smukke og venlige trods al volden med de store maskiner, larmen og så videre,« understreger hun, der er spændt på at komme i gang og har forberedt sig godt.

»Jeg har prøvet at udvikle en metode, som jeg kalder ‘opmærksomhedens metode’, som handler om at bruge skriften som forstørrelsesglas for opmærksomheden, så man ved at skrive om et sted, dets beboere og oplevelser bliver klogere på det sted,« forklarer hun.

Udover workshoppen vil hun også selv udarbejde en slags feltbog med klippeklistre digte, fotos, og tekst i dagbogsform, som indgår i det samlede projekt.

Kommentarer? Kontakt Kenneth@herlevbladet.dk

Helene Johanne Christensen i gang med at arbejde inde i boblen på Hørkær 8. Når solen skinner er der ulideligt varmt, fortæller hun. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!