Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Frivilligcenter: Herlev klar til at hjælpe flygtninge

I kølvandet på vedtagelse af en særlov, der skal integrere de ukrainske flygtninge, er Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev klar til at koordinere den frivillige hjælpeindsats, og både virksomheder, foreninger og private har meldt sig banen. På mandag åbner også en støttecafé.

I Herlev Kommune har Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev fået rollen som koordinator af den frivillige hjælp til de ukrainske flygtninge, og det har allerede kastet en del tiltag af sig. Blandt andet åbner man på mandag en omsorgs- og støttecafé i frivillighuset, hvor ukrainere kan mødes og snakke med hinanden. Desuden har flere foreninger og sågar nogle virksomheder kontaktet frivilligcenteret for at deltage i hjælpearbejdet.

»Vi har lavet et samarbejde med Flygtningevenner under Tværkulturel Kirke, hvor man som netværksfamilie blandt andet kan hjælpe med at få flygtningene til at finde sig til rette,« fortæller Tina Andersen Messaoudi, der er centerleder.

Hun tilføjer, at den lokale Røde Kors har budt ind med et gavekort på 200 kroner til genbrugsbutikken samt tilbud om krisehjælp. Derudover har Stop Spild Lokalt også tilbudt at lave måltidskasser med overskudsmad og køre dem ud til ukrainerne hver uge. Og endelig har Ahelp2U gjort opmærksom på, at man har et hav af dyner, soveposer, tøj og andre fornødenheder, som kan hjælpe de nytilkomne i deres nye hverdag.

Et bredt samarbejde

»Det har været fantastisk at se, hvordan vi på på tværs af civilsamfund, frivillighed og kommune ret hurtigt har fået stablet noget på benene og har suppleret hinanden. Det brede samarbejde kan virkelig noget,« påpeger centerlederen.

Hun tilføjer, at man løbende bliver kontaktet af flere, der vil hjælpe, hvilket bedst sker ved at besøge frivilligcenterets hjemmeside, så man kan blive registreret og hjælpen sat i system. Derefter vil centeret kontakte én med henblik på, hvornår og hvad der er brug for.

det er noget, der ligger tæt op ad de værdier, vi har som selvhjælpscenter, så vi sætter alle sejl ind

»Vi er blevet spurgt, om vi vil stå for at koordinere den frivillige indsats, så vi registrerer dem, der godt vil hjælpe, og løbende, når der opstår opgaver, så kontakter vi dem også i forhold til indkvartering, og så videresender vi dem til Herlev Kommune,« forklarer Tina Andersen Messaoudi.

Særlov sætter gang i tingene

I kommunen har man lavet et såkaldt modtagecenter, hvor de ukrainske flygtninge skal registreres, så man bedst muligt kan sikre dem tag over hovedet og hjælpe med at integrere dem i skoler, på uddannelser og på arbejdsmarkedet. Det kan man forventeligt gå i gang med torsdag denne uge, altså dagen efter, at den ventede særlov (‘Ukrainerloven’) er blevet vedtaget i Folketinget. En lov, der de næste to år skal give hjemmel til at integrere flygtningene fra Ukrain, uden at de skal søge den almindelige opholdstilladelse.

Tina Andersen Messaoudi forventer da også efter lovens vedtagelse, at der vil blive brug for flere frivillige hænder, og i den forbindelse har Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev ifølge hende en vigtig rolle.

»Vi har den samme funktion som under corona, hvor vi sørgede netværk og alternative mødesteder, men det her en større opgave, fordi der flytter en masse mennsker ind, og det er noget, der ligger tæt op ad de værdier, vi har som selvhjælpscenter, så vi sætter alle sejl ind,« understreger hun.

Ifølge DR oplyser Udlændingestyrelsen , at der pt. er 3.000 ukrainere, som har bestilt tid til at ansøge om den toårige opholdstilladelse.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!