Herlev Gentofte Hospital i gang med at vaccinere borgere
Hospitalerne i Region Hovedstaden har siden jul haft travlt med vaccinere frontpersonale mod COVID-19, men fra i dag vaccinerer man også sårbare borgere. På Gentofte-matriklen får 304 i dag et stik, fortæller leder af vaccinationsklinikken.
Det har været og er en travl, men også livsbekræftende dag for de otte læger, sygeplejersker og sekretærer, der dagen igennem har vaccineret i alt 304 borgere mod COVID-19 som del af Sundhedsstyrelsens vaccineplan.
Det fortæller ledende oversygeplejerske Sussi Løvgreen Larsen, der frivilligt sammen med sin normale afdeling (for allergi, hud- og kønssygdomme, red.) har valgt også at stå for vaccinationsklinikken, som ligger på Gentofte-matriklen.
»Vi er enormt benovede over, hvor positive folk er, når de kommer, og vi kan se, at de er meget lettede, når de går herfra. Det smitter og giver energi til os,« siger hun, hvis afdeling vaccinerer i dag fra klokken 8.15 til 16.40.
Vaccinerer også i næste uge
Egentlig vaccinerede man også en del borgere, ambulancereddere og andet eksternt personale tirsdag og onsdag i denne uge, fordi der var lidt udfordringer med det system, som man skal booke tider i. Men i dag torsdag er systemet op at køre på fuldt tryk igen.
»Det betyder, at vi i dag har otte borgere igennem pr. 10. minut,« forklarer Sussi Løvgreen Larsen og understreger, at det er sårbare borgere, der for eksempel døjer med kræft, lunge- eller hjertesygdomme og personer over 65 år, der modtager pleje i eget hjem.
Når dagens borgere er vaccineret, venter hospitalet til næste sending af vacciner lander. Det sker 12. januar, og 13.-15. skal man så vaccinere 1.380 borgere. Derfor skal bemandingen også forhøjes til 12 medarbejdere, og det sker ved at inddrage folk fra børne- og ungeafdelingen, fortæller hun.
»Der er et vist antal vacciner, og det afgør, hvor mange dage vi holder åbent,« forklarer hun videre og uddyber, at vaccinerne bliver dedikeret til medarbejdere og borgere efter en særlig fordelingsnøgle.
Skal vaccinere til sommer
Derfor kunne man allerede 27. december sidste år, da de første vacciner kom til landet, begynde at vaccinere noget af frontpersonalet på Herlev Gentofte Hospital. Det blev organiseret sådan, at også læger og sygeplejersker på nogle afdelinger vaccinerede hinanden.
»Fra de første vacciner kom i juledagene har vi vaccineret i alt cirka 2.000 medarbejdere på sygehuset ud af 6.500,« oplyser hun, og dertil kommer borgerne.
Så der er et stykke vej igen, og spørger man Sussi Løvgreen Larsen er formodningen, at de skal vaccinere indtil sommer.
»Planen er, at vi skal bidrage med vaccinationerne, men der er ikke sat nogen slutdato, så når alle vaccinationscentrene er op at køre, så tager man stilling til, om der er nogen, der har mere brug for at komme ind hos os, fordi vi har hele setuppet – også til akutte tilfælde,« vurderer hun og tilføjer:
»Så vi skal forvente at køre for en periode højst sandsynligt indtil sommer i større eller mindre grad,« lyder det.
Hun påpeger, at det også har noget at gøre med, hvornår folk kan få deres andet stik. Tre uger efter som hidtil var udmeldingen eller seks uger, som nu er kommet på tale.
Teamspirit
Hvordan er det så at stå i front og skulle lave noget, som man ikke ellers er vant til?
»Der har været en kæmpe stor støtte fra staben på hospitalet, og vi er kommet meget tættere på hinanden. Alle er gode til at støtte op om hinanden. Det er jo altid en udfording, men det er også ‘sjovt’ at få udfordringer, som styrker ens kompetencer. Vi har jo meldt os frivilligt, så det er motiverende, selvom man ikke sover så meget. Sådan er det bare, men man ved det er for en periode, men vi støtter hinanden, og der er virkelig teamspirit,« fortæller Sussi Løvgreen Larsen, der også roser medarbejderne.
»Vi løfter jo to opgaver: Vi passer på de rigtigt syge COVID-19-patienter, og vi vaccinerer, men vi gør det jo gerne og med et smil på læben,« understreger hun.
Vaccinationscentre åbner
Udover vaccinationsklinikkerne på Region Hovedstadens hospitaler, der åbnede rigtigt i dag, åbner regionen også fire store vaccinationscentre fra 13. januar, blandt andet i Ballerup, og to 20. januar.
LÆS MERE om vaccinationscentrene
»Vi glæder os til at komme i gang med vaccineopgaven, og vi arbejder på højtryk med rekruttering af ledere og medarbejdere til vaccinecentrene. Heldigvis er der også mange, der ønsker at bidrage til den vigtige opgave at vaccinere den danske befolkning, og vi har allerede fået nogle virkelig dygtige folk med på holdet. Samtidig arbejder vi med den praktiske opbygning og indretning af vaccinecentrene, så de står klar til at tage imod de første borgere i Region Hovedstaden den 13. januar,« siger Kirstine Vestergård Nielsen, vicedirektør i Akutberedskabet, i en pressemeddelelse.
Derudover forventes, at beboere på alle plejehjem i regionen er tilbudt den første vaccination senest den 7. januar, altså i dag. I Herlev havde 102 plejehjemsbeboere og 59 ansatte mandag fået vaccinen.
Læs mere her om Sundhedsstyrelsens prioriterede liste over hvem, der skal vaccineres hvornår.
Region Hovedstaden understreger, at borgere IKKE skal ringe for at booke tid, men først afvente, at man får en indkaldelse via eBoks eller i postkassen.
Der er lukket for kommentarer