Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hjertestarterdag: Flere hjertestartere skal i spil

I dag fredag er det Hjertestarterdag, og i den forbindelse har TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning et budskab.

Der bør være adgang til alle hjertestartere i Danmark hele  døgnet rundt, og alle hjertestartere bør registreres på Hjertestarternetværket (Hjertestarter.dk). Det oplyser TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning i anledning af Hjertestarterdagen i dag fredag.

I dag er der registreret 20.511 hjertestartere på landsplan. Heraf er de 58 procent tilgængelige døgnet rundt, mens resten enten er tilgængelige i et begrænset tidsrum eller bag lås og slå.

I Herlev er der 135 registrerede hjertestartede, og heraf er de 63 lig med 47 procent  tilgængelige døgnet rundt. I begge tilfælde er det ikke godt nok, mener de to organisationer.

De skal registreres

»Når man hænger en hjertestarter op, gør man det af et godt hjerte, og fordi man tænker, at den en dag kan være med til at redde liv. Men en hjertestarter gavner meget sjældent, hvis den hænger bag lås og slå, og derfor er vores opfordring til alle ejere af hjertestartere, at de skal placeres, så de er tilgængelige for alle i nærområdet hele døgnet – også de frivillige hjerteløbere. Det er også vigtigt at registrere hjertestarterne på hjertestarter.dk, så vagtcentralen kan se hjertestarteren og henvise til den, når en borger ringer 1-1-2 om hjertestop. Ligeledes vil det betyde, at hjerteløberne via Hjerteløber-appen kan blive guidet til hjertestarteren, når den skal bringes hen til et hjertestop,« siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, i en pressemeddelelse.

Flere træder til

Og synlige og tilgængelige hjertestartere gør en stor forskel, lyder det.

Ifølge Dansk Hjertestopregister fik 11 procent af hjertestoppatienterne i 2019  stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. Derudover kan man se, at i otte ud af 10 tilfælde trådte folk til for at hjælpe personen med hjertestop, før ambulancen kom. Det er en firedobling siden 2001.

Hjertestarterne kan findes og registreres her.

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!