Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kommune-kamp: Hvem vinder trolden Ivan?

Troldejagten er gået ind. Både skovlundeborgere og herlevborgere taler varmt for at få kunstner Thomas Dambos trold flyttet til deres hjemkommune.

Trolden Ivan Evigvår, der siden 2020 har haft sin faste plads på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn, skal flyttes, fordi der skal bygges boliger dér, hvor han står nu. Og den nyhed har fået både herlevborgere og skovlundeborgere til tasterne.

I Facebookgruppen ‘Herlev, min by’ skriver en borger, at hun har kontaktet borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), som ifølge hende har udtrykt, at han gerne vil arbejde for en ansøgning, så trolden kan komme til Herlev. ‘Der er nok flere, som ønsker den trold, men nu går Herlev ind i kampen for at vinde trolden til glæde for byens borger og de mange børn’, skriver hun.

Selv siger borgmesteren:

»På baggrund af den henvendelse jeg har fået, har jeg bedt forvaltningen undersøge, hvad er muligheden, og jeg synes, at idéen om at placere den i Elverparken er god, men det kræver, at omstændighederne er rigtige. Der er jo noget økonomi i det, så kommunalbestyrelsen skal indover, men jeg er positivt indstillet, så lige nu arbejder vi på hvilke muligheder, vi har. Men det kunne være sjovt at få sådan en attraktion til Herlev, som børn og voksne kunne have glæde af,« lyder det fra Thomas Gyldal Petersen (S).

SE OGSÅ: Galleri med årets studenter

Det har fået andre borgere til at kommentere opslaget:

‘Selvfølgelig skal netop Elverparken have en trold’, skriver en, men en anden supplerer: ‘Håber trolden kommer til Herlev, den må dog gerne finde vej til området ved Kildegården, hvor alle Herlevs børn kommer med dagplejen, vuggestue, børnehave og skole’.

En tredje har et konkret forslag:

‘Man kunne jo passe og pleje Evigvår som et projekt, det er jo ikke hver dag, han skal have olie og nye træspåner. Det vil formentlig kunne undersøges i en snak med Thomas Dambo, som har opfundet troldene og bygget dem af affaldstræ, hvis Herlev fik lov til at få Evigvår,’ lyder det.

Skovlundeborgerne vil også have en trold

Også i Skovlunde er man klar til at gå på troldejagt. Det bekræfter Hella Hardø Tiedemann, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

»Jeg synes, den er sjov, og vi har snakket trold før i kommunen. Derfor falder det ned i min hat. Vi burde også have en trold i Ballerup. Selvfølgelig er der noget økonomi i det, men det er en sjov ting at have stående for børn og voksne. Det at man for eksempel skal gå og lede efter den. Det er en fantastisk fin idé, og så kan den også vise, hvad træ også kan bruges til. Det synes jeg er alletiders,« siger udvalgsformanden, der har sendt idéen videre til kultur- og fritidsudvalgsformanden og borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Lagkagehuset kommer til Skovlunde

Også skovlundeborgerne bakker op.

I Facebookgruppen ‘Skovlunde’ skriver en borger: ‘Super idé. Det vil være dejligt at få vores egen trold’, mens en anden skriver: ‘Idéen med troldene er, at de skal befinde sig på hemmelige, smukke steder. Jeg vil foreslå det grønne område bag madpakkehuset.’ En tredje: ‘Den kunne erstatte bihuset (ved Marbækvej). Et godt argument for, at de vælge os, er, at der er mange arrangementer på det sted, bl.a. Cirkus Summarum, Cph. Garden, Middelaldermarked m.m. Så der er rigtig mange mennesker der vil se den.’

Alle kan søge men…

Kunsteren Thomas Dambo blev netop landskendt på grund af sine ‘seks glemte kæmper’, som fik folk på troldejagt rundt omkring i de københavnske forstæder. Siden har det udviklet sig, og nu laver han bæredygtige trætrolde til hele Danmark OG hele verden.

Om Ivan Evigvårs flytning har Thomas Dambo oplyst, at den skal flyttes fra Sydhavnen inden start september. Derudover har han lagt en formular op på sin hjemmeside, hvor alle kan søge om at få trolden til netop deres område. Dog fremgår det, at der er en række krav, som skal opfyldes:

· Man skal selv kunne betale for transporten, da trolde, som kunstneren skriver, ikke har penge og relativt korte ben.

· Man skal også love at passe og vedligeholde Ivan mindst en gang årligt.

· Trolden skal kunne placeres i natur lidt skjult mindst 1,6 kilometer (one mile, som han skriver) fra bygninger.

· Man skal have ressourcer nok til at kunne holde Ivan i plus fem år.

Det fremgår, at Ivan Evigvår skal flytte fra Stejlepladsen, fordi der skal bygges 550 boliger, hvoraf boligselskabet AKB skal bygge 200 almennyttige og bæredygtige boliger.

Herlev Bladet har forsøgt at få en kommentar fra kunstneren selv, men hans manager oplyser, at Thomas Dambo pt. er i Australien.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!