Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Mathilde Falch leverede meget mere end en koncert

Et af Herlev Festuges første arrangementer foregik mandag aften. En 'fortællekoncert' med Mathilde Falch arrangeret af Bedre Psykiatri, og det blev en livsbekræftende rutschebanetur af den slags, der sætter sig fast et stykke tid efter.

Det kan godt være, hun deler efternavn med sin kendte far, men Mathilde Falch er helt sin egen. Det beviste hun foran de 125 tilhørere, der var mødt frem til et af Herlev Festuges første arrangementer mandag aften i medborgerhuset.

Her havde Bedre Psykiatri arrangeret ‘fortælle-koncert’ – dels for at give folk en god koncertoplevelse, men også for at sætte fokus på, hvor dårligt psykiatrien i Danmark har det. Noget som 31-årige Mathilde Falch i den grad kan tale og synge med om – og det gjorde hun med sådan en indlevelse, at publikum sad tavse – og ifølge kunstneren lidt for stille – en rum tid, før der blev åbnet op for smilebånd, lattermuskler og klapsalver.

Der var også en del at fordøje for de fremmødte, hvoraf nogen garanteret var mødt op i den tro, at de ‘kun’ skulle have sig en god gang musikalsk live-underholdning efter halvandet år med corona. Det fik de, men også meget mere end det.

Ægte sange

Den 31-årige sangerinde har nemlig meget på hjerte – og i hovedet med alt det, som hun har været igennem: Anoreksi, selvmordsforsøg, alkohol- og stofmisbrug med mere. Og så er hun på en mission, der dybest set handler om at hjælpe psykisk syge og deres pårørende ved at bryde tabuer, sparke politiske døre ind og åbent og ærligt at fortælle omverdenen, hvordan sådan et liv ser ud.

»Jeg var 17 år, da jeg blev indlagt på den psykiatriske. Jeg blev sat i en kørestol, måtte ikke bevæge mig og fik tvangslagt en sonde, som jeg skulle have mad igennem seks gange om dagen. Nogle gange fik jeg blodnæse af det,« fortalte hun, der på det tidspunkt hellere ville dø end spise. Men så fik hun sig en dagbog.

»De første sider er fulde af blod, fordi jeg brugte den til at gemme mig bag, når jeg skar i mig selv,« tilføjede Mathilde Falch.

LÆS OGSÅ: Herlev Festuge programmet

Men bogen kom også til at rumme hendes mange tanker, der siden blev til rim, som blev til sange. Og netop sangene er en god indgang til en dybere forståelse af, hvordan hun har haft det – og har det. Og derfor blev der også udover fortællingen denne mandag lyttet intenst til hendes sange.

Med titler som ‘Bag mine øjenlåg’, ‘Lad mig gå fri’ og ’12 trin’ gav hun publikum nogle velskrevne sange, der overordnet nok var temmelige triste, men også super originale, ægte og autentiske på en måde, så alle fulgte med hende hele vejen. Tilmed leveret med en energi og til tider vred og insisterende vokal på en måde, så man skulle tro, den akustiske guitar var en elspade og hendes mellemspil guitarsoloer i de helt store skalaer. Dertil kom et underliggende melankolsk lydspor leveret af bandmedlem og elguitarist Christian Ki, der også var med på scenen, som bare gjorde hele den musikalske oplevelse lækker og indbydende.

Håb forude

Mathilde Falch pladedebuterede i 2009 og har udgivet fem studiealbums, det sidste i maj i år, og spillede i løbet af aftenen 12 tankevækkende sange, der alle tog udgangspunkt i scener fra hendes liv – levet liv på den hårde måde. Og så har hun, hvorfor Bedre Psykiatri nok inviterede hende, både stået som pårørende i forbindelse med psykisk sygdom, men også som offer for en psykisk sygdom og et system, der ikke rækker ud og trækker i land, når der er brug for en hånd. Det budskab fik publikum slået fast med syvtommersøm både i sang og tale, og derudover inviterede aftenens hovedperson folk til at stille spørgsmål både under og efter koncerten.

Koncerten var tydeligvis ikke ‘bare et job’, men også en hjertesag – en mission, som Mathilde Falch er på, og som hun denne aften lykkedes med. Så meget at et i starten stille publikum klappede i takt til den sidste sang: ‘1.000 grunde’. Ydermere lød det fra aftenens presenter, Arly Eskildsen fra Bedre Psykiatri:

»Der er håb for, at vi kan få en bedre psykiatri i Danmark, når vi har en ambassadør som Mathilde.«

Mathilde Falch kan i øvrigt opleves på TV2 søndag i programmet ‘Toppen af Poppen’.

 

Læs også Herlev Bladet næste uge.

 

Mathilde Falch havde taget et bandmedlem med, nemlig Christian Ki på elguitar.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!